BET
16928.98
0.59%
BET-TR
35125.6
0.59%
BET-FI
60700.98
0.95%
BETPlus
2497.77
0.56%
BET-NG
1217.08
0.61%
BET-XT
1445.33
0.66%
BET-XT-TR
2965.22
0.66%
BET-BK
3104.2
0.52%
ROTX
37198.07
0.62%



Economia niponă s-a contractat în trim IV, rezultând o scădere anualizată de peste 6%

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

• Japonia suferă o lovitură în urma majorării impozitelor

• Indicatorii PMI pentru februarie reprezintă primul set de date care evaluează impactul virusului

• Producția din SUA încetinește din nou

Asia – majorarea impozitelor pune presiune în creștere asupra economiei japoneze

Se pare ca japonezii au o experiențe neplăcute cu introducerea impozitelor pe vânzări. De fiecare dată când au majorat taxa, au avut loc evenimente economice majore și nu discutăm despre o reacție negativă evidentă la nivelul populației. Japonia, a treia cea mai mare economie a lumii,  a introdus impozitul în 1989, cu doar câteva luni înainte de prăbușirea economiei și a bursei. Aceasta a fost majorată în 1997 (Criza asiatică), 2014 (cu un an înainte de mini-criză din China) și în octombrie 2019.

Shinzo Abe, Premierul Japoniei,  a fost avertizat cu privire la momentul deciziei actuale și pare că sincronizarea nu putea fi mai neinspirată. Nu numai că economia s-a contractat puternic în al patrulea trimestru (-1,6% an/an), întrucât activitatea de afaceri era deja slabă, dar impactul virusului ar putea împiedica orice încercare de recuperare. La nivel anual, scăderea pare si mai drastică, atingînd 6,3%. În China, noile limitări severe pentru provincia Hubei sugerează că problema este departe de a fi soluționată, iar impactul economic ar putea fi și mai grav.

Contracția PIB-ului din Japonia ar fi putut fi și mai gravă, în lipsa cheltuielilor guvernamentale. Sursa: Macrobond, XTB Research

Europa – în așteptarea datelor cheie

CITESTE SI:  Analiză Radu Puiu, XTB: De ce anul bisect este unul de succes pentru piața bursieră. Investitorii sfidează miturile

În ultima perioadă rapoartele macroeconomice pozitive din Europa au fost rare. În plus, TOATE aceste rezultate optimiste reflectă perioada dinainte de impactul virusului. Prin urmare, investitorii ar trebui să urmărească datele PMI de vineri.

Se estimează doar o reducere minoră după o perioadă de redresare modestă, scenariu ce ne confirmă faptul că economiștii nu știu la ce să se aștepte. Cotațiile existe sugerează o tendință de ”nepăsare” din partea investitorilor – indicele DE30 (DAX) se află la maxime istorice, în ciuda setului slab de date și al incertitudinii cu privire la impactul virusului.

Încredere sau ignoranță? DE30 se află la maximele istorice în ciuda datelor slabe din Europa. Sursa: xStation5SUA – industria dezamăgește din nou

Succesul recent al dolarului american sugerează, mai degrabă, situația pesimistă din afara SUA, și nu o stare excelentă a economiei americane, care a adus rezultate mixte. În raportul cheie de săptămâna trecută, vânzările de retail pentru ianuarie, a fost doar ușor sub așteptări, dar producția industrială a scăzut pentru a 4-a oară în ultimele 5 luni.

În mod similar situației din Europa, datele hard nu au confirmat îmbunătățirea semnalată de sondajele privind activitatea întreprinderilor (PMI și ISM), dar am putea argumenta cu privire la existența unui decalaj de 1-2 luni. Vom vedea cum vor evolua lucrurile…

Este redresarea indicatorului ISM un semnal al inversării economiei americane? Sursa: Macrobond, XTB Research

Analiza efectuată de XTB Online Trading


 

[ajax_load_more]