BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Euro a început săptămâna în scădere față de principalele monede. Prognozele economice optimiste impulsionează lira turcească

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Săptămâna a inceput slab pentru moneda unică europeană care a pierdut teren în raport cu majoritatea monedelor importante. Cele mai mari deprecieri au avut loc în raport cu lira turcească (-0,60% la momentul scrierii), lira sterlină (-0,51%) și coroana norvegiană (0,43%), se aartă intr-o analiză a casei de brokeraj XTB Online Trading.

„Această performanță slabă a fost preponderent determinată de decizia unor instituții economice de top din Germania de a reduce prognozele de creștere pentru acest an. Această decizie vine în contextul unui scenariu destul de tulbure, un număr mare de investitori îngrijorându-se cu privire la o posibilă recesiune în Zona Euro sugerată de tot mai mulți indicatori macroeconomici.”

Sursa: Investing.com

Inflația rămâne în continuare o problemă în Europa, cele mai importante economii întâmpinând dificultăți în a impulsiona ritmul de creștere economică.

Vineri, datele preliminare CPI (Consumer Price Index) din Franța au adus o scădere de 0,3% lună/lună, dezamăgind așteptările legate de o creștere de 0,5%.

Astăzi, același raport venit din Italia a adus o nouă valoare dezamăgitoare: o depreciere de 0,5% lună/lună, în raport cu avansul așteptat de 0,4%. În ceea ce privește cea mai mare economie europeană, Germania, s-a raportat o stagnare (0,0%), scenariu mai bun decât se estima (-0,2%), dar nu reprezintă un motiv pentru bucurie pentru investitori, observându-se probleme serioase în impulsionarea prețurilor.

Performanța remarcabilă a lirei turcești în raport cu dolarul s-ar putea justifica cu o ușoară reducere a nivelului de aversiune față de risc la nivelul pieței, dar și de o serie de comentarii optimiste și încurajatoare din partea unor oficiali turci.

CITESTE SI:  BERD, Bursa de Valori București și VERTIK au încheiat programul Investor Relations and Liquidity Support

În primul rând, Ministrul de Finanțe, Berat Albayrak, a declarat că instituțiile guvernamentale vor lua măsuri menite să ofere băncilor ”un nou început” în oferirea de credite.

Totuși, nu toată lumea este de părere că marile bănci vor respecta în totalitate decizia venită de la Ankara în urmă cu două săptămâni, sub forma unei directive pentru bănci de a reclasifica datorii în valoare de 46 miliarde de lire (8,2 miliarde de dolari) drept credite neperformante.

A doua veste pozitivă pentru economia Turciei este actualizarea optimistă a prognozelor cu privire la creșterea economică pentru anul viitor la 5%, ceea ce poate părea un nivel ambițios, și de reducere a inflației până la 8,5%.

La prima vedere, planul guvernului pare să fi ajuns la un plan de redresare rapidă a economiei, fără însă a depăși bugetul. Ministrul de Finanțe a susținut că s-a reușit obținerea unui scenariu de ”soft landing”, subliniind faptul că principalii indicatori macroeconomici sugerează o revenire în acest trimestru (Q3), după trei trimestre consecutive de contracție economică în termeni anuali ca urmare a crizei valutare de anul trecut.

Totuși, economiștii rămân sceptici, susținând că Turcia poate atinge o rată de creștere de 5% doar dacă guvernul va majora stimulentele, scenariu care este foarte probabil să ducă la noi dezechilibre în economie.

Analiză efectuată de XTB Online Trading.


 

[ajax_load_more]