BET
16958.39
0.23%
BET-TR
35186.61
0.23%
BET-FI
60010.5
-0.53%
BETPlus
2504.55
0.15%
BET-NG
1208.27
0.07%
BET-XT
1444
0.18%
BET-XT-TR
2962.46
0.18%
BET-BK
3110.05
0.12%
ROTX
37215.45
0.21%


Europa așteaptă o redresare a economiei, în timp ce peste ocean, bursa americana ignoră rapoartele economice mai slabe

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Europa – speranțe de recuperare

Faptul că Germania a scăpat de o recesiune tehnică (două trimestre cu valori negative ale  PIB-ului) este mai puțin important. Ceea ce contează de fapt este cât va dura declinul sectorului manufacturier și în ce măsură va influența acest aspect economia la nivel extins.

Indicatorii PMI vor oferi noi informații. Investitorii se așteaptă la o creștere moderată ca urmare a unor rezultate mai bune în ceea ce privește comenzile evaluate de indicatorii PMI din octombrie, insă, din perspectivele macroeconomice (și în special în contextul în care piețele europene se află la niveluri atât de ridicate) indicatorii PMI de vineri reprezintă cele mai importante date din această săptămână.

DE30 a evoluat într-un interval de consolidare în zona maximelor istorice. Vor oferi indicatorii PMI din Germania impulsul necesar? Sursa: xStation5

SUA – producția și vânzările dezamăgesc așteptările

Surpriza vine de peste ocean unde, cel mai recent raport din economia americană nu susține în totalitate declarațiile lui Trump cu privire la ”economia record”, cu excepția cazului în care se referea la scăderea producției industriale din luna octombrie, cea mai abruptă din mai 2009.

Urmărește evoluția instrumentelor preferate direct din platforma de tranzacționare

Vânzările de retail din octombrie nu au fost la fel de slabe, dar vânzările core ar putea indica o cerere mai scăzută a consumatorilor. În plus, primul indicator al SUA pentru noiembrie – indicatorul NY Fed, a fost, de asemenea, sub așteptări (2.9 puncte vs. 5 puncte valoare estimată și 4 puncte în octombrie).

Economia americană a dezamăgit în ultima perioadă dar acest lucru nu a întrerupt mișcarea ascendentă a pieței Sursa:Bloomberg, XTB Research

Asia – ar putea reducerea dobânzii să indice un eveniment important?

Banca Națională a Chinei  a ”surprins” piețele prin reducerea ratei repo săptămânale pentru prima dată în ultimii 4 ani. Cu toate acestea, ținând cont de valoarea mică a modificării (5 puncte de bază), perspectivele macroeconomice slabe și deficiențele de lichiditate raportate – am putea spune oare că o astfel de măsură este într-adevăr o surpriză?

Datele macroeconomice importante din octombrie nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor care sugerau o revenire rapidă. Producția, vânzările, investițiile au încetinit într-un ritm mai accelerat decât trendul descendent (vezi graficul).

Testează-ți strategiile de tranzacționare pe o platformă de investiții completă

În plus, dacă analizăm mai în detaliu datele privind vânzările auto, observăm că cererea pentru brandurile autohtone a scăzut în mod dramatic, chiar dacă modelul X5 al BMW reprezintă unul dintre modelele favorite ale chinezilor (aspect ce nu are un efect atât de accentuat asupra companiilor din componența DAX). Investitorii speră la o revenire asemănătoare celei din 2016, dar această reducere de dobândă nu poate garanta un astfel de scenariu.

Încetinirea economică în China s-a accentuat în ultima perioadă Sursa: Macrobond, XTB Research

CITESTE SI:  Cum influențează criza din Marea Roșie comerțul global și companiile românești de import-export

Piața din Hong Kong în ușoară revenire

Prima zi a săptămânii a adus un nou val de optimism la nivelul investitorilor determinat de noi informații cu privire la discuțiile dintre China și SUA, subiect care pare să fi devenit principalul motor al piețelor. Performanța pozitivă se observă și la nivelul pieței din Hong Kong, unde indicele Hang Seng (HKComp) reușește să recupereze o mică parte din pierderile din ultima vreme.

Impulsul ascendent a început de vineri, când cotația a încheiat sesiunea în creștere. Totuși, acesta a fost doar un mic ”premiu de consolare”, după ce indicatorul a suferit o scădere săptămânală de 4,8%, cea mai mare din august.

Situația este determinată de protestele violente care au degenerat în ultima perioadă, având efecte negative asupra economiei locale. Vineri, guvernul din Hong Kong a avertizat că protestele la scară largă ar putea să determine o restrângere a economiei de 1,3% în acest an, care ar putea marca prima recesiune anuală din 2009.

Descoperă analizele de piață realizate de analiștii XTB România

În plus, Banca Centrală a Chinei a redus luni dobânda repo, la două săptămâni după ce instituția centrală a anunțat o altă reducere a unei rate importante. Acesta ar putea fi un alt semnal pozitiv pentru piețe întrucât banca începe să adere la o abordare mai proactivă prin intermediul căreia să relaxeze condițiile de politică monetară pentru a impulsiona ritmul de creștere economică.

Acest context a îmbunătățit într-o oarecare măsură starea la nivelul investitorilor și a dus la o ușoară redresare începută după ce prețul a fost respins de nivelul de suport de la 26217 puncte. Ulterior, cotația a reușit să depășească un alt prag important la 26443 puncte, stabilindu-se în jurul nivelului de rezistență de la 26598 puncte.

Deși pe plan local perspectivele nu par să se îmbunătățească, este posibil ca investitorii să adopte o atitudine mai destinsă după o serie de comentarii din partea unor specialiști care au declarat că neliniștile de pe plan local nu ar trebui să aibă un efect atât de ridicat asupra pieței bursiere din Hong Kong întrucât majoritatea companiilor listate nu își au activitatea acolo.


 

[ajax_load_more]