BET
16971.24
0.14%
BET-TR
35213.26
0.14%
BET-FI
60049.67
-0.72%
BETPlus
2506.82
0.14%
BET-NG
1214.79
0.19%
BET-XT
1445.69
0.1%
BET-XT-TR
2965.92
0.1%
BET-BK
3120.46
0.07%
ROTX
37270.19
0.11%


Europa se îndreaptă către o criză energetică, prețul gazelor naturale a crescut de peste 10 ori față de debutul pandemiei

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Creșterea masivă a prețurilor la gaze naturale și la electricitate nu este de bun augur pentru economia europeană.

Pare aproape sigur că Europa se îndreaptă către cea mai mare criză energetică din istorie.

Țările europene au devenit dependente de importurile de energie din țări non-UE, în special Rusia, și au neglijat diversificarea aprovizionării și propriile capacități de producție.

Gazul ieftin a făcut economia europeană mai competitivă și a permis lansarea tranziției energetice.

Cu toate acestea, devine din ce în ce mai clar că sursele alternative de energie nu vor putea compensa deficitul de producție de energie electrică din surse mai tradiționale.

Embargourile și „penalitățile” pentru utilizarea sursei de energie cu emisii mari afectează competitivitatea europeană și ar putea împinge Europa într-o recesiune profundă.

Capacitățile de depozitare sunt pline, dar livrările rămân o problemă

Gazul natural a fost o marfă energetică foarte ieftină pentru Europa de-a lungul anilor, deoarece a fost importat în principal din Rusia.

Europa avea și acorduri de aprovizionare cu alte țări, inclusiv cu Statele Unite, dar gazul din Rusia era cel mai ieftin.

Acesta este motivul pentru care reducerea exporturilor de gaze rusești către Europa la doar 20% din nivelurile de dinainte de război și riscul de oprire completă a aprovizionării provoacă creșteri uriașe de prețuri.

Prețurile gazelor naturale erau sub 30 EUR/MWh înainte de pandemia de Covid, dar acum sunt de aproximativ 10 ori mai mari decât atât.

Sursa: Bloomberg

Depozitele europene de gaze naturale sunt pline aproape 80%.

Aceasta înseamnă că sunt mai pline decât erau în orice moment al anului 2021.

De ce piețele sunt atât de preocupate de ofertă și de ce prețurile sunt atât de mari?

Nivelurile actuale ale stocurilor vor dura 2 luni de consum, având în vedere o oprire completă a livrărilor.

Dacă toate aceste stocuri sunt folosite acum, companiile nu vor avea gaz pentru a opera în vara 2023, iar iarna 2023 va fi mult mai proastă decât iarna 2022.

Sursa: Bloomberg

Cine va suferi cel mai mult?

Competitivitatea Europei a fost afectată de o creștere masivă a prețurilor materiilor prime energetice.

Prețurile energiei pentru livrare imediată, precum și pentru livrarea în avans cu un an au crescut de mai multe ori față de nivelurile din anul precedent.

Cursurile de schimb pentru euro sau alte valute europene se află la cele mai scăzute niveluri din istorie.

Creșterea mare a prețurilor de import în comparație cu prețurile de export este un scenariu inflaționist, care poate duce la o creștere mai rapidă a ratei dobânzii și, prin urmare, poate avea un impact negativ asupra activității economice.

Lovitura poate fi mai mare pentru unele sectoare ale economiei europene decât pentru celelalte.

Desigur, companiile energetice folosesc cel mai mult gaz natural, dar companiile chimice, rafinăriile sau fabricile de hârtie sunt și ele mari consumatori.

CITESTE SI:  1 din 4 clienți din generația Millennials cumpără mai puțin dacă nu i se oferă opțiunea Buy Now Pay Later

Nu poate fi exclus ca aceste companii să înceapă să scadă producția sau chiar să o oprească cu totul, ca răspuns la creșterea vertiginoasa a prețului gazelor

Sursa: BCE

Există surse alternative de energie?

Gazul natural a fost și este încă o sursă de energie preferată în Uniunea Europeană în încercarea sa de a deveni complet independent de combustibilii fosili.

Cu toate acestea, producția de energie electrică din cărbune sau chiar din centralele nucleare este mai ieftină având în vedere prețurile actuale ale gazelor naturale.

Problema aici este reticența de a reporni centralele pe cărbune, chiar dacă acest tip de producție este de trei ori mai ieftin.

Cu toate acestea, există o schimbare pe acest front – Germania a decis să repornească centralele pe cărbune cu lignit, în timp ce Suedia a început să genereze energie din arderea petrolului.

Cu toate acestea, acest lucru poate să nu fie suficient pentru a evita problemele de aprovizionare, chiar dacă planurile de oprire temporară a certificatelor de emisii vor continua.

Sursa: xStation5

Dar gazele naturale din SUA?

Statele Unite sunt în siguranță când vine vorba de energie. Țara nu folosește doar resursele proprii, ci este și un exportator net de produse energetice.

Prețurile la gaze în Europa sunt de peste 8 ori mai mari decât în Statele Unite, în timp ce prețurile la electricitate sunt de 4-6 ori mai mari.

În teorie, există un stimulent economic mare pentru a mări exporturile către Europa. Cu toate acestea, infrastructura este o problemă.

În cazul în care Europa continuă planurile de a izola Rusia și decide să mențină sistemul de comercializare a certificatelor pentru emisii, cererea de gaze naturale din SUA ar putea continua să crească.

Stocurile de gaze naturale din SUA sunt relativ scăzute în comparație cu media pe 5 ani.

Cu toate acestea, analizând ultimii 10 ani, situația nu este atât de rea, nu trebuie să ne așteptăm la o scădere a cererii interne, iar cererea externă va continua să crească.

Acestea fiind spuse, se poate presupune că perioada de prețuri scăzute la gaze naturale s-a încheiat.

Există vreo șansă de îmbunătățire?

Pandemia a arătat că cererea pentru anumite produse poate fi redusă foarte mult pe termen scurt dacă circumstanțele o impun.

Cererea de petrol a scăzut cu până la 25% din cauza pandemiei. Consumatorii nu trebuie să se teamă de lipsa căldurii, ci ar trebui să fie gata să plătească prețuri mai mari.

Pe de altă parte, doar dorința de a reduce consumul de gaz va acționa pentru a reduce cererea.

Nu există lipsă de mărfuri în lume, dar este puțin probabil ca situația să se îmbunătățească înainte de iarnă din cauza lipsei investițiilor adecvate din ultimii ani.

Cu toate acestea, există șansa ca acțiunile comune întreprinse de țările europene și un consum mai echilibrat să contribuie la îmbunătățirea situației în următorii ani.