BET
15926.46
-0.54%
BET-TR
33043.53
-0.54%
BET-FI
58339.18
-0.34%
BETPlus
2364.53
-0.53%
BET-NG
1140.72
-0.65%
BET-XT
1364.01
-0.51%
BET-XT-TR
2798.19
-0.51%
BET-BK
2991.27
-0.48%
ROTX
35570.46
-0.47%Evergrande, al doilea cel mai mare dezvoltator imobiliar din China cutremură piețele financiare. Ar putea fi un nou moment Lehman?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Evergrande este al doilea mare dezvoltator imobiliar din China în ceea ce privește vânzările. Compania are aproape 200 de mii de angajați, dar până la 4 milioane de persoane au legături cu compania.

Peste 70 de mii de investitori au dețineri în companie, inclusiv câteva sute de bănci și instituții conexe. Compania are intre 1-1,5 milioane de apartamente în construcții și administrează 2800 de cartiere în peste 300 de orașe. În afară de aceasta, compania este prezentă și în sectoarele sănătății, produselor de larg consum, divertismentului și al vehiculelor electrice.

Rădăcinile problemei

Problemele Evergrande pot fi motivate de disponibilitatea împrumuturilor ieftine în China. Din această cauză, investitorii din China s-au angajat pe scară largă în speculații pe piața imobiliară, cum ar fi cumpărarea de apartamente ca modalități de investiție.[emaillocker]

Estimările conservatoare sugerează că până la 18% din PIB-ul Chinei poate fi legat de piața imobiliară in timp ce alte prognoze susțin că această cotă poate ajunge până la 25%. Dar, în timp ce compania a reușit să își reducă datoria cu aproximativ 20% de la începutul anului, alte tipuri de datorii au crescut.

Cât de mare este datoria Evergrande?

Datoria Evergrande este estimată să fie puțin peste 300 miliarde USD. Împrumuturile și obligațiunile reprezintă doar un sfert din această sumă. Partea rămasă este alcătuită din angajamente față de furnizori și contractanți.

Obligațiunile emise în străinătate (în alte țări decât China) valorează 20 de miliarde de dolari. În timp ce datoria externă este relativ mică, trebuie remarcat faptul că Evergrande este unul dintre cei mai mari emitenți de obligațiuni corporative de pe piețele emergente.

Potențialul colaps al Evergrande creează un risc real de neplată din partea altor companii foarte îndatorate. Fitch spune că Evergrande trebuie să plătească 129 milioane dolari în dobânzi doar în septembrie, în timp ce valoarea cupoanelor care trebuie plătită până la sfârșitul anului 2021 este de  de 850 milioane dolari. Obligațiunile în valoare de 7,4 miliarde de dolari sunt la scadență anul viitor.

Sursa: Reuters

Emisiunile lui Evergrande au dus la o mare creștere a costurilor de finanțare pentru alte companii cu mase mari de datorii.

Este Evergrande momentul Lehman Brothers în China?

Acesta este, fără îndoială, cel mai mare risc financiar cu care s-a confruntat administrația Xi Jinping. Autoritățile de reglementare au avertizat despre situație de ceva timp deja și a permis scăderea datoriei Evergrande.

Cu toate acestea, prăbușirea unei astfel de companii de profil ar duce probabil la probleme semnificative în sectorul bancar chinez și ar putea declanșa mai multe falimente în sectorul imobiliar chinez.

Pe de altă parte, autoritățile chineze au mijloace pentru a preveni o criză. Există unele zvonuri conform cărora orice ajutor din partea guvernului chinez va fi destinat mai mult băncilor și cetățenilor decât companiilor imobiliare. Falimentul controlat de stat poate scăpa de sub control și, fără un sprijin rapid, poate declanșa o criză de lichiditate.

Piețele, încurajate de acțiunile Fed, s-au obișnuit să cumpere scăderile. Un astfel de potențial minim poate fi observat pe CHNComp (indicele se tranzacționează în apropierea minimelor din 2016 și 2020).

Dacă Beijingul decide să ia măsuri rapide, vânzarea actuală poate fi utilizată de cumpărători ca o oportunitate de a intra pe piață la niveluri favorabile. Cu toate acestea, investitorii ar trebui să țină cont de faptul că potențiala criză de lichiditate rezultată ar putea avea consecințe grave nu numai pe piața chineză, ci și în străinătate.

CITESTE SI:  Studiu Deloitte: opt din zece lideri la nivel global se așteaptă ca Gen AI să le transforme organizația în următorii trei ani. Îmbunătățirea eficienței și a productivității și reducerea costurilor sunt principalele zone de interes

China a demonstrat de nenumărate ori că, spre deosebire de Fed, sentimentul pieței nu este prioritatea sa principală.

Care este viitorul Evergrande?

Evergrande a scăzut cu până la 10,2%, la minimul ultimilor 11 ani, deoarece investitorii se îndoiesc că dezvoltatorul cu datorii de 305 miliarde dolari poate plăti o dobândă de 83,5 milioane dolari pe 23 septembrie pentru obligațiunea sa din martie 2022.

Alte acțiuni ale companiilor imobiliare mari din Hong Kong, cum ar fi New World Development și Henderson Land, au suferit, de asemenea, scăderi cu procente de 2 cifre luni. Unii analiști compară situația actuală cu dezastrul Lehman Brothers care s-a întâmplat în urmă cu 13 ani și a trimis piețele din întreaga lume în haos.

Acum, deoarece implicit pare inevitabil, departamentele de tranzacționare din întreaga lume sunt cuprinse de temerile că “baia de sânge” ar putea depăși granițele Chinei, investitorii fiind deja în alertă roșie pentru creșterea costurilor cu ridicata ale gazelor.

Pe de altă parte, unii investitori se așteaptă ca autoritățile chineze să adopte o abordare similară cu Mario Draghi în 2012, care a dat celebrul său „Orice este nevoie” și că Evergrande va fi salvat. Cu toate acestea, acest lucru ar fi un semnal involuntar, un fel de acceptare sau chiar de încurajare a comportamentului riscant.

Analizând acțiunile recente, acest lucru poate să nu fie un semnal pe care China dorește să-l trimită, deoarece a încercat să reducă nivelurile ridicate ale datoriei în sectorul său imobiliar, implementând noi reguli stricte cu privire la modul în care dezvoltatorii găsesc finanțare.

De asemenea, este greu de crezut că guvernul chinez va permite situației să scape de sub control. Dacă Evergrande anunță falimentul și își va restructura datoria, atunci Beijingul va ajuta cel mai probabil sectorul bancar, deoarece băncile de stat se numără printre cei mai mari creditori ai Evergrande.

Se estimează însă că investitorii privați vor suferi un impact mai mare împreună cu cei 1,7 milioane de oameni care au depus avansuri pentru casele Evergrande care s-ar putea să nu fie construite niciodată. Rapoarte recente sugerează că autoritățile de reglementare din China încurajează creditorii majori să prelungească perioadele de rambursare pentru Evergrande sau prelungirea datoriilor.

Deci, la ce merită să fii atent în zilele următoare? Cheia va fi plata dobânzilor menționate mai sus (joi), precum și reacția (sau lipsa de reacție) din partea autorităților chineze. Merită, de asemenea, să urmăriți situația de pe piața CDS (credit default swap) în raport cu cei mai mari creditori Evergrande. În acest moment, putem observa unele îngrijorări în cazul băncii HSBC, dar piața CDS nu indică încă o stare de panică.

Sursa: xStation5

Hang Seng (CHNComp) a scăzut semnificativ în ultimele luni. Ponderea Evergrande și a altor companii imobiliare în index este destul de limitată, în special la evaluările curente. În cazul în care statul chinez sprijină băncile și cetățenii, prăbușirea Evergrande nu trebuie să fie la fel de rea. China poate încerca să folosească situația pentru a reduce prețurile locuințelor și a le face mai accesibile pentru cei care au nevoie de o casă, nu de o investiție. [/emaillocker]