BET
16883.08
-0.21%
BET-TR
35030.34
-0.21%
BET-FI
60489.28
0.26%
BETPlus
2495.03
-0.23%
BET-NG
1206.45
-0.08%
BET-XT
1439.97
-0.1%
BET-XT-TR
2954.19
-0.1%
BET-BK
3109.87
0.11%
ROTX
37061.21
-0.21%


FMI trage semnale de alarmă legate de perspectivele economice

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Penultima sesiune a săptămânii a adus o extindere a secvenței descendente din ultima perioadă. Astfel, indicii americani au pierdut teren pe măsură ce investitorii au analizat un nou set de date macroeconomice, inclusiv cererile săptămânale de șomaj și comenzile de bunuri durabile din mai.

Cererile de șomaj au adus o creștere de 1,48 milioane pentru săptămâna care s-a încheiat pe 20 iunie, marcând a paisprezecea săptămână consecutivă în care valoarea depășește un milion.

Prognozele indicau o valoare de 1,32 milioane. De la mijlocul lunii martie, totalul cererilor de șomaj a crescut la peste 47 de milioane.

Ce ne spun aceste date? Situația de la nivelul pieței forței de muncă nu se redresează suficient de rapid. Cererile de șomaj nu scad atât de repede pe cât se estima.

Mixul din ultimele săptămâni: creșterea numărului de cazuri / spitalizări, stagnarea procesului de redresare economică în anumite state importante din SUA, reducerea locurilor de muncă din instituțiile guvernamentale indică o posibilă nevoie de un nou pachet de stimulente.

În ultima perioadă, bursele s-au apreciat fără să țină cont de factorii negativi din lumea reală. La începutul lunii iunie, S&P 500 a traversat cea mai bună secvență ascendentă de 50 de zile din istorie. Această evoluție contrastantă sugerează o deconectare între piețele financiare și economia reală, care nu este exclusă să ducă la o corecție a prețurilor activelor.

CITESTE SI:  AROBS estimează o cifră de afaceri consolidată de aproximativ 500 milioane de lei în 2024

Această tendință a fost subliniată și de Fondul Monetar Internațional care a avertizat că această deconectare între piețe și economia reală crește riscul de apariție a unei noi corecții a prețurilor activelor riscante în cazul în care apetitul pentru risc al investitorilor s-ar reduce considerabil. Acest scenariu pune în pericol perspectivele de redresare economică.

Din punct de vedere tehnic, US500 se află într-un punct cheie, oscilând în jurul pragului de 3033 de puncte, care reprezintă un fost nivel important de rezistență pe intervalul zilnic.

Mai mult, în ultima perioadă a devenit un punct cheie de susținere pentru cumpărători. Prin urmare, modul în care prețul va reacționa la acest nivel ar putea fi definitoriu pentru direcția de evoluție pe termen scurt.

Astfel, în cazul unei închideri a lumânării zilnice deasupra acestui prag, cumpărători ar putea beneficia de un moment de respiro. În caz contrar, o închidere sub această barieră ar putea oferi un impuls de încredere vânzătorilor în ideea de a încerca să testeze linia ascendentă de trend de la aproximativ 2984 de puncte.


 

[ajax_load_more]