BET
16908.2
0.15%
BET-TR
35082.48
0.15%
BET-FI
60480.06
0.3%
BETPlus
2499.41
0.14%
BET-NG
1208.26
-0.17%
BET-XT
1441.87
0.07%
BET-XT-TR
2958.1
0.07%
BET-BK
3109.19
0.07%
ROTX
37104.36
0.08%


Inflația anuală din Statele Unite a stagnat în ianuarie la 1,4% oferind un impuls de creștere aurului

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Inflația la nivelul consumatorilor americani a stagnat în ianuarie la 1,4% pentru o a doua lună consecutivă. Dificultățile resimțite în alimentarea creșterii prețurilor sugerează presiunea persistentă a pandemiei asupra inflației.

Datele CPI au fost incluse în cadrul unei dezbateri intense de pe piețele financiare cu privire la traiectoria inflației. În ciuda rezultatului slab din ianuarie, presiunile asupra prețurilor sunt așteptate să se acumuleze în lunile următoare. Aceasta este o urmare a așteptărilor conform cărora Congresul va aproba pachetul masiv de ajutoare și extinderea procesului de imunizare va duce la o apreciere a cererii.

Decidenții politici continuă să negocieze cu privire la dimensiunea următorului pachet de ajutor. Președintele Joe Biden a propus un plan de 1.900 miliarde de dolari, despre care o parte dintre economiști au avertizat că ar putea duce la apariția unui factor creator de inflație. Alți economiști spun că există o mulțime de spațiu în economie pentru stimulente fiscale.

Trebuie să subliniem că valorile inflației ar putea să fie distorsionate de așa-numitele efecte de bază în următoarele luni. Din cauza contracției economice cauzate de pandemie, indicatorul CPI a scăzut în martie, aprilie și mai. În momentul în care valorile anuale vor fi calculate în acest an, inflația va înregistra o accelerare rapidă în comparație cu primele trei luni ale crizei.

Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat că instituția se va asigura că politica monetară continuă să fie un element de susținere pentru economie „până la finalizarea redresării”. Acest lucru, asociat cu disponibilitatea băncii centrale de a lăsa inflația să depășească obiectivul de 2% pentru o perioadă, sugerează că Fed ar putea menține dobânzile aproape de zero pentru o perioadă lungă de timp.

CITESTE SI:  Arctic Stream intră pe locul 460 în topul Financial Times „1.000 de companii cu cea mai rapidă creștere din Europa”

Pe de altă parte, Președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat că programul PEPP (Programul Pandemic de Achiziții de Urgență) poate fi extins, în caz de nevoie. În special în contextul în care inflația nu este prognozată să se îndrepte către obiectiv pe termen mediu.

Aceste informații au creat un context favorabil pentru prețul aurului, care continuă să își extindă secvența pozitivă. Astfel, la momentul publicării se înregistrează un avans de 0,70%. Următorul obiectiv pentru cumpărători ar putea fi pragul de 1.866 USD, care a reprezentat un nivel important în trecut, marcat de mai multe reacții de preț. Pe de altă parte, în cazul unei inversări, cumpărătorii par să aibă un aliat puternic sub forma rezistenței de la 1.834 USD și a celor două medii mobile, de 50 și de 200 de perioade.

Cuprul, la maximele ultimilor 8 ani

Cuprul s-a apreciat astăzi cu 1,7%, fiind una dintre materiile prime cu cele mai bune performanțe. Perspectivele îmbunătățite pentru economia globală, determinate de pachetul de stimulente și de procesul de vaccinare din SUA, care susțin prețurile metalelor industriale. Cuprul a depășit vârful de la începutul lunii ianuarie și se tranzacționează acum la maximele ultimilor 8 ani. Prețul încearcă să depășească zona de rezistență pe termen lung, situată în jurul valorii de 8.250. Următoarea rezistență de urmărit este la 8.650.