BET
15033.96
1.36%
BET-TR
31040.47
1.36%
BET-FI
57453.7
0.53%
BETPlus
2230.89
1.29%
BET-NG
1103.23
1.44%
BET-XT
1295.7
1.29%
BET-XT-TR
2645.03
1.29%
BET-BK
2828.99
1.31%
ROTX
33405.38
1.41%


Inflația din SUA și începerea sezonului de raportări financiare de pe Wall Street vor marca evoluția piețelor în această săptămănă

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Va fi o săptămână foarte aglomerată în Statele Unite, cu începerea sezonului de câștiguri, minutele Federal Open Market Committee, discursurile mai multor oficiali ai Fed și datele privind rata inflației și vânzările cu amănuntul pentru luna septembrie.

În Marea Britanie, datele privind șomajul, producția industrială și PIB-ul vor fi publicate, iar China va publica cifrele privind rata inflației și comerțul. În alte regiuni, investitorii vor urmări rata inflației din India și decizia Băncii Coreei privind rata dobânzii.

___

Evenimentele de săptămîna asta vor marca evoluția pietelor financiare, cele mai importante date venind din SUA, când sezonul de câștiguri din al treilea trimestru începe cu marile banci de pe Wall Street precum JP Morgan Chase, Citigroup, Wells Fargo, Morgan Stanley, precum si companii ca PepsiCo și Delta Air Lines care urmează să raporteze.

De asemenea, câțiva indicatori economici cheie, minutele FOMC și discursurile mai multor oficiali ai Fed ar trebui să ofere mai multă claritate cu privire la traiectoria de majorare a ratei Fed, după ce un raport de muncă mai puternic decât se așteptau analiștii a spulberat orice speranță pentru o mișcare de intoarcere (pivotare) a Fed și a adâncit volatilitatea în piațele de acțiuni.

Din punct de vedere al datelor, inflația generală din septembrie este văzută în creștere cu 0,2% de la o lună la lună, dar o încetinire a ratei anuale a inflației la 8,1% de la 8,3%.

Cu toate acestea, inflația de bază a crescut probabil cu 0,5% față de luna precedentă, împingând rata anuală la un maxim din ultimele șase luni de 6,5% de la 6,3%, un alt semn că prețurile rămân pe un trend ascendent.

Vânzările cu amănuntul vor fi, de asemenea, în centrul atenției oferind indicii despre comportamentul consumatorilor americani pe fondul înăspririi condițiilor financiare și al presiunilor persistente ale prețurilor.

De asemenea, va fi interesant de urmărit indicele prețurilor la producător și a doua citire a indicelui de sentiment al consumatorilor de la Universitatea din Michigan.

În America de Sud, sunt așteptare și cifrele privind inflația din Brazilia și decizia Chile privind rata dobânzii.

În Regatul Unit, calendarul economic este plin de rapoarte cheie despre șomaj și PIB-ul lunar, alături de comerțul exterior, producția industrială și producția din sectorul de construcții.

CITESTE SI:  ROCA Industry raportează o cifră de afaceri de peste 400 mil. lei în primele trei trimestre din 2023, în crestere cu 7,9%

Se preconizează că economia britanică a alunecat din nou în contracție în luna august, producția industrială fiind în scădere pentru a treia lună consecutiv.

Între timp, rata șomajului este de așteptat să se mențină la cel mai scăzut nivel din 1974 în cele trei luni până în august.

În alte părți ale Europei, cifrele finale ale inflației din septembrie vor confirma probabil că prețurile de consum au crescut cel mai mult în șase luni în Germania, dar au scăzut atât în ​​Italia, cât și în Spania.

Alte date importante includ producția industrială și comerțul exterior din zona euro, rata șomajului și producția industrială în Turcia.

În Asia, investitorii așteaptă o serie de date din China după sărbătoarea Zilei Naționale care a ținut o săptămână și înainte de mult așteptatul Congres Național al Partidului Comunist Chinez care începe pe 16 octombrie.

Inflația anuală pentru septembrie este de așteptat să crească la niveluri maxime de peste doi ani, iar datele comerciale noi vor arăta că creșterea exporturilor a încetinit pentru a treia lună.

În Japonia, noile date statistice includ soldul contului curent și comenzile de utilaje pentru luna august. În India, noi date vor arăta că inflația a crescut în continuare în septembrie, iar producția industrială a continuat să scadă în august, amplificand scăderile recente ale economiei pe fondul unei deprecierii rupiei.

Între timp, se așteaptă ca Banca Coreei să-și crească rata de bază cu 50 pb la 3%, ceea ce ar duce costurile îndatorării la niveluri maxime din ultimii zece ani. Se așteaptă de asemenea și rata șomajului din Coreea de Sud. În Singapore, se vor publica ratele de creștere din trimestrul III, iar Malaezia va divulga date despre piața muncii.

În Australia, accentul se va pune pe Westpac Consumer Confidence pentru octombrie, pe lângă NAB Business Confidence și Ai Group Services PMI pentru septembrie. În Noua Zeelandă, sunt așteptate datele PMI Business NZ pentru septembrie.