BET
16112.93
0.65%
BET-TR
33432.33
0.64%
BET-FI
57015.35
-0.85%
BETPlus
2389.07
0.57%
BET-NG
1152.01
1.02%
BET-XT
1374.65
0.51%
BET-XT-TR
2820.25
0.51%
BET-BK
2978.81
0.01%
ROTX
35414.42
0.2%Investitorii speră la o redresare economică în Europa și Asia

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

» Investitorii speră la o redresare economică în Europa și Asia

» Datete din SUA rămân solide, marcând un început de an optimist

» China ar putea rămâne fără ”combustibil”

Va înregistra Europa o recuperare economică?

Datele din decembrie au arătat o creștere a vânzărilor auto în Europa (+ 21% an/an). Ar fi un rezultat foarte bun pentru sectorul manufacturier din UE care se confruntă cu probleme, dacă nu ar fi o urmare a tendinței de lichidare a stocului cu emisii mari de CO2 înaintea unei alte schimbări dure de reglementare.

Urmărește evoluția instrumentelor preferate direct din platforma de tranzacționare

Condițiile globale din sectorul de afaceri s-au stabilizat la niveluri scăzute. Sursa: Macrobond, XTB Research

În plus, nici datele privind vânzările din afara UE nu au conturat un context mai optimist. Aspectul pozitiv este că, în UE, consumatorii par a fi destul de rezistenți. Va fi un argument destul de puternic pentru a revigora industria? Vom primi o actualizare importantă vineri, odată cu publicarea indicatorilor flash PMI.

Evenimentul economic cheie al săptămânii: Întâlnirea BCE (joi, 3:30 pm ora României), indicatorii PMI manufacturieri din Germania (vineri, 10:30 am ora României).

SUA – început promițător al anului 2020

Săptămâna trecută a adus un set impresionant de date din SUA. Piețele păreau a fi foarte optimiste, ignorând anumite aspecte importante ale anumitor rapoarte (în special la nivelul numărului locuințelor în construcție, care, în decembrie, au atins maximul ultimilor 13 ani).

Testează-ți strategiile de tranzacționare pe o platformă de investiții completă

O creștere bruscă a condițiilor de pe Coasta de Est ar putea reprezenta un semn optimist pentru SUA. Sursa: Macrobond, XTB Research

Totuși, o redresare a indicatorilor regionali de activitate este un semn pozitiv. Atât raportul NY Fed, cât și Philly Fed au fost inconstante în trecut, de această dată ar fi putut fi influențate de optimismul legat de planul comercial, dar în absența altor informații, ar trebui să o privim cu prudență și să așteptăm o confirmare din partea indicatorilor PMI de vineri și a raportului ISM care se va publica la începutul lunii februarie.

CITESTE SI:  Indicatorul Ifo Business Climate pentru Germania a crescut ușor în februarie dar rămâne la minimul ultimilor trei ani și jumătate

Evenimentul economic cheie al săptămânii: Indicatorii PMI (vineri, 4:45 pm ora României)

Asia – cât ”combustibil” mai are economia?

Datele economice din China au înregistrat o îmbunătățire în decembrie. Deși rata de creștere din 2019 a fost cea mai mică din ultimii 30 de ani, producția industrială a accelerat spre sfârșitul anului, răspunzând îmbunătățirii indicatorilor PMI.

Dacă analizăm relația la nivelul impulsului de credit (a avansat cu 9 luni), acesta indică un avans al datelor PMI deasupra pragului de 51 de puncte, care ar trebui, cel puțin, să stabilizeze creșterea în lunile următoare. Întrebarea este:

Stimulentele din 2019 ar trebui să contribuie la redresarea ritmului de creștere economică – dar ce urmează? Sursa: XTB Research

Ce urmează? China pare să restricționeze din nou creditarea ipotecară (poate unul dintre motivele care au stat la baza semnării acordului comercial) și, dacă impulsul de credit s-ar estompa în acest moment, redresarea creșterii economice ar fi de scurtă durată. De fapt, China ar putea avea nevoie de ajutor extern pentru a obține un impuls.

Evenimentul economic cheie al săptămânii: Decizia de rată a Bank of Japan (marți)

Analiză efectuată de XTB Online Trading


 

[ajax_load_more]