BET
17933.12
0.86%
BET-TR
37952.58
0.88%
BET-FI
58448.21
0.26%
BETPlus
2647.04
0.81%
BET-NG
1286.92
0.75%
BET-XT
1519.95
0.94%
BET-XT-TR
3179.35
0.96%
BET-BK
3264.79
1.05%
ROTX
39440.57
0.92%
Lira turcească de depreciază din cauza deciziei lui Erdogan de a-l demite pe guvernatorul băncii centrale

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Lira turcească se prăbușește în această dimineață împotriva dolarului american, ca răspuns la decizia președintelui Recep Erdogan de a demite guvernatorul actual al băncii centrale a țării, Murat Cetinkaya, al cărui mandat ar fi trebuit să țină până anul următor.

Erdogan l-a numit pe adjunctul lui Cetinkaya, Murat Uysal, noul guvernator, decizie ce a subminat independența băncii centrale turcești, se arată intr-o analiză a casei de brokeraj X-Trade Brokers.

Președintele Erdogan a fost citat de mass-media locală spunând: „I-am spus în repetate rânduri în cadrul întâlnirilor economice că ar trebui să reducă ratele. I-am spus că această mișcare va ajuta la scăderea inflației. Însă acesta nu a făcut ceea ce era necesar „.

Aceasta este una dintre explicațiile pentru decizia sa, ce a confirmat faptul că Erdogan nu a abandonat încă ideea neortodoxă conform căreia scăderea ratelor ar trebui să contribuie la scăderea inflației, contrar insă logicii si literaturii economice care spune că dobânda de intervenție a unei bănci centrale acționează in sens invers ratei inflatiei: atunci cand dobânda crește, scade apetitul pentru consum datorită scumpirii creditului urmând ca ulterior să scadă treptat si inflația, iar cand dobânda de intervenție scade, creditul se ieftineste ceea ce indeamnă la o crestere a consumului populației si firmelor, traducându-se in cresterea prețurilor si a inflației.

Acum, se pare că toate problemele legate de moneda turcească au reapărut, așadar trebuie să fim pregătiți pentru deprecieri extinse în următoarele zile având în vedere că investitorii și-ar putea dori închiderea pozițiilor și retragerea banilor de pe această piață.

În concluzie, putem afirma că decizia lui Erdogan este regretabilă, deoarece a confirmat nu numai că este în practică responsabil de politica monetară, ci și că a subminat fundațiile democratice.

Amintim că lira se apreciase în raport cu dolarul american din mai și până săptămâna trecută, datorită îmbunătățirii sentimentului din piață ( având în vedere că alegerile din Istanbul s-au reluat, iar ratele au fost menținute ridicate de către banca centrală),” precizează in continuare analiza.

Cu toate acestea, s-au schimbat foarte multe de săptămâna trecută și, având în vedere că piețele se așteaptă ca ratele să fie reduse, investitorii ar putea vinde lira. În ansamblu, perspectivele pentru moneda turcească s-au agravat, iar șansele unei alte crize monetare au crescut, această situație putând avea și reverberații serioase asupra economiei reale.

Cotația USDTRY s-a apreciat puternic duminică, imediat după deschiderea pieței valutare. Cu toate acestea, perechea a reușit să rămână sub linia trendului bearish până în prezent, dând speranțe cumpărătorilor de TRY. Sursa: xStation5

Negocierile comerciale dintre SUA și China

CITESTE SI:  Rezultate financiare XTB T1 2024: Doar în România, platforma de investiții a înregistrat o creștere de peste 14% a numărului de clienți noi

Liderii din SUA și China vor urma să poarte o discuție telefonică în această săptămână, reprezentând un posibil debut oficial al unei noi runde de negocieri comerciale.

Între timp, Beijingul pare a fi bine pregătit înainte de începerea negocierilor, intenționând să numească companiile străine drept un risc pentru securitatea națională, o decizie care ar putea reprezenta un aspect de negociat pentru China – știre conform South China Morning Post.

De asemenea, articolul prevede că societățile străine considerate a afecta interesele legitime chineze sau cele ce prezintă un risc pentru securitatea națională ar trebui să fie catalogate drept „entități nesigure”.

În plus, piața bursieră asiatică s-a depreciat astăzi, indicele Shanghai Composite scăzând cu 2,58%, iar Hang Seng cu 1,54%. În altă ordine de idei, dolarul american este ușor în scădere, în timp ce randamentul obligațiunilor americane pe 10 ani pierde aproape 2 puncte procentuale după o creștere impresionantă înregistrată după raportul NFP din iunie.

Alte știri:

• Valoarea core a comenzilor de automobile din Japonia, pentru luna mai, a scăzut cu 7,8% m/m, sub estimarea mediană de 3,8% m/m;
• Mitsotakis va prelua luni poziția de nou prim-ministru al Greciei, după alegerile anticipate care au avut loc în weekend, acesta înlocuindu-l pe Tsipras. După ce a câștigat New Democracy, acesta deține o majoritate parlamentară clară de 158 de parlamentari din camera de 300 de locuri


 

[ajax_load_more]