BET
16882.42
-0.77%
BET-TR
35029
-0.77%
BET-FI
60301.58
-0.24%
BETPlus
2495.95
-0.73%
BET-NG
1210.27
0.09%
BET-XT
1440.85
-0.75%
BET-XT-TR
2956.01
-0.75%
BET-BK
3107.11
-0.88%
ROTX
37073.64
-0.76%Niciun semn de revenire în piețele financiare. Rezultatele trimestriale ale companiilor aduc semne de îngrijorare în perioada următoare

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Cisco Systems se alătură altor companii mari din SUA care a publicat un raport îngrijorător al câștigurilor, cu atât mai mult cu cât perioada analizată a fost februarie-aprilie și, prin urmare, surprinde impactul blocajelor în China, acest lucru creând riscul ca o performanță la fel de slabă să fie raportată și de alte companii în rapoartele lor din al doilea trimestru.

Ar putea raportul de la Cisco Systems să fie doar vârful aisbergului?

Cisco Systems (CSCO.US) este o companie de tehnologie din SUA care produce hardware de rețea, echipamente de telecomunicații și dezvoltă software.

Acțiunile au scăzut ieri cu 17% în afara sesiunii de tranzacționare, după publicarea unui raport privind veniturile pentru trimestrul III fiscal 2022 (calendaristic februarie-aprilie 2022).

Compania a ratat așteptările privind veniturile raportând vânzări de 12,84 miliarde USD, comparativ cu prognoza de 13,34 miliarde USD și în conformitate cu nivelul din anul trecut.

Câștigul pe acțiune la 0,87 USD a fost în mare parte conform așteptărilor pieței (0,86 USD). Venitul net a fost cu 6% mai mare la 3,04 miliarde USD.

O scădere mare a veniturilor din trimestrul al treilea fiscal este o sursă de îngrijorare, dar ceea ce a acționat ca principalul declanșator al scăderii prețului acțiunilor companiei a fost prognoza pentru trimestrul fiscal curent. Compania a declarat că se așteaptă ca veniturile să scadă cu 1,0-5,5% în trimestrul al patrulea fiscal, în timp ce piața se aștepta la o creștere de 6%.

Sursa: xStation5

Performanța prețului acțiunilor Cisco Systems (CSCO.US) a fost departe de a fi perfectă chiar înainte de publicarea raportului privind veniturile din trimestrul al treilea fiscal.

Cotațiile înainte de deschiderea sesiunii indică o scădere masivă de 12% la începutul sesiunii de astăzi. Deși aceste cotații sunt în afara minimelor atinse în afara ședinței de tranzacționare, nu schimbă faptul că se așteaptă ca acțiunile să înceapă sesiunea de tranzacționare de astăzi la niveluri nemaivăzute din noiembrie 2020.

Semne a ceea ce urmează?

De ce este important? T3-ul fiscal al Cisco corespunde perioadei februarie-aprilie. Aceasta înseamnă că raportul a surprins nu numai impactul războiului dintre Rusia și Ucraina, ci și un nou val de blocade în China.

De fapt, acesta a fost principalul motiv pentru care compania a decis să reducă previziunile privind veniturile – situația geopolitică din Europa și situația pandemică din China amplifică întreruperile lanțului de aprovizionare.

Prin urmare, există un risc real ca aceiași factori să afecteze performanța altor companii pe măsură ce au apărut noi blocaje în China, până la sfârșitul lunii martie, impactul lor nu nefiind vizibil în rapoartele trimestrial pentru calendarul Q1 2022. Cu toate acestea, rezultatele pentru Q2 2022 (aprilie-iunie) pot fi puternic afectate de acestea.

CITESTE SI:  Investitorii vor mai mult decât profit și caută componenta de mediu, socială și de guvernanță a companiilor. XTB răspunde nevoilor și introduce șapte noi ETF-uri pe ESG

Probleme cu cererea sau oferta?

Cu toate acestea, există un contrast puternic între raportul de la Cisco și rapoartele de la marii retaileri americani – Walmart (WMT.US) și Target (TGT.US) – care au publicat și ei rezultatele pentru perioada februarie-aprilie în această săptămână, rapoarte dezamăgitoare.

Cisco Systems a remarcat că nu vede nicio dovadă a unei cereri mai slabe și că rezultatele mai slabe decât se așteptau au fost determinate de probleme legate de ofertă. Pe de altă parte, Walmart și Target au remarcat că cererea a scăzut, deoarece prețurile ridicate încurajează consumatorii să fie mai prudenți în ceea ce privește cheltuielile. De asemenea, Walmart și Target au remarcat că inflația le afectează marjele operationale, astfel de evoluții crescând probabilitatea unor revizuiri în scădere a previziunilor privind PIB-ul SUA.

Sursa: xStation5

Prețul acțiunilor Walmart (WMT.US) a scăzut cu 11,4% marți, după publicarea unui comunicat dezamăgitor privind câștigurile. O altă scădere de 6,8% a avut loc ieri, ca răspuns la rezultatele dezamăgitoare ale Target, care par să confirme că problemele sunt ample.

Investitorii devin îngrijorați

Există o mulțime de lucruri pentru care investitorii pot să-și facă griji – războiul dintre Rusia și Ucraina care perturbă foarte mult comerțul cu alimente și energie, blocaje din China care amplifica problemele lanțului de aprovizionare sau ritmul rapid așteptat al înăspririi menite să răcească economia și să reducă inflația.

Având în vedere că toate aceste probleme se întâmplă deodată, nu trebuie să fim surprinși că „recesiunea” este din ce in ce mai prezentă in discuțiile cotidiene.

De fapt, pare să existe o corelație semnificativă între intensitatea mențiunilor privind recesiunea din știri și performanța pieței de valori din SUA.

Raliul de redresare post-pandemie de pe Wall Street a fost însoțit de un număr în scădere de articole care menționau cuvântul “recesiune”. Cu toate acestea, o combinație de factori geopolitici și economici a dus la o creștere a numărului de mențiuni în 2022 și a fost întâmpinată cu o performanță slabă a indicilor americani.

Sursa: Bloomberg

Se pare că există o corelație semnificativă între intensitatea mențiunilor „recesiune” din știri și performanța pieței de valori din SUA.