BET
16009.52
0.75%
BET-TR
33218.43
0.74%
BET-FI
57504.25
1.41%
BETPlus
2375.59
0.71%
BET-NG
1140.41
0.7%
BET-XT
1367.72
0.77%
BET-XT-TR
2806.07
0.76%
BET-BK
2978.41
0.63%
ROTX
35341.99
0.96%Noua tulpină a virusului Sars-cov-2 înspăimântă piețele financiare. Ce este de știut despre noua vânzare masivă din piețe?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Petrolul scade cu 5%, indicele german DAX pierde 600 de puncte, dolarul american revine brusc, volatilitatea apare aproape peste tot. Tocmai când lucrurile păreau puse în ordine pentru acest sfârșit de an și investitorii începuseră să pregătească cadouri de Crăciun, se întâmplă toate acestea . Ce a provocat panica și dacă ar trebui să vă temeți?

Virusul lovește din nou în Marea Britanie

De când au apărut știrile despre vaccin la începutul lunii noiembrie, piețele au trecut în modul „totul va fi grozav”. Băncile centrale și guvernele au continuat să aducă stimuli fiscali, în timp ce vaccinarea pe scară largă a promis revenirea la normal.

Se aștepta o revenire grozavă și – într-adevăr, a fost inclusă în prețuri – pentru 2021. Din acest motiv, toate statisticile înfricoșătoare legate de COVID și noile restricții (considerate a fi pe termen scurt) nu mai contau – pentru piețe pandemia a devenit obiectul trecutului.

Până acum. Noua mutație a coronavirusului din Marea Britanie aruncă o umbră cenușie asupra acestei perspective roz. Ce se întâmplă dacă vaccinurile nu ne vor face imuni la ea? Ce se întâmplă dacă virusul se poate muta iar și iar, fără a permite o redeschidere completă?

Încrederea exagerată este de obicei un semnal de avertizare

Cu doar o săptămână în urmă în analiștii XTB Online Trading avertizau despre încrederea excesivă din piețe. După cum puteți vedea aici, în grafic – raportul opțiunilor put / call pentru acțiunile din SUA a scăzut la cel mai mic nivel al ultimelor decenii, arătând satisfacția investitorilor.

De asemenea, am avertizat că volumul opțiunilor în creștere din SUA a sugerat că investitorii retail au început să utilizeze opțiuni de cumpărare (call) ca alternativă la acțiuni. Când combinăm încrederea excesivă a piețelor în perspective cu o poziționare atât de extremă, nu este greu să imaginăm o reversare a situației.

Raportul opțiunilor call/put a fost un semn de avertizare că riscurile nu au fost luate în calcul. Sursa: Bloomberg, XTB Research

CITESTE SI:  Acțiunile Airbnb, platforma online de rezervari turistice, scad deși compania a raportat rezultate trimestriale bune

Ce este de urmărit?

Există puține lucruri care merită atenție chiar acum, inclusiv acordul de stimulare din SUA și discuțiile legate de Brexit, dar din perspectiva pieței acestea sunt doar distrageri. Ceea ce contează este gravitatea situației din Marea Britanie – dacă speranțele de redeschidere sunt distruse, există o mulțime de tranzacții de motivate de apetitul la risc care trebuie anulate.

Pe de altă parte, datorită încurajărilor motivate de atitudinea băncilor centrale, investitorii vor fi fericiți să „cumpere scăderile” de îndată ce cred că mutația virusului nu schimbă în mod substanțial perspectivele.

US500 se află încă deasupra maximului din septembrie

În ciuda pesimismului de azi, US500 rămâne peste maximele din septembrie, când, în mod similar,  piețele au fost supra-cumpărate. Dacă are loc o corecție de aceeași amploare, suportul ar trebui să fie în jurul valorii de 3.300 de puncte. Observați că întregul raliu început după prăbușirea din februarie-martie nu a văzut suferit încă o primă corecție „adevărată”, iar o retragere de doar 38,2% ar putea face ca US500 să ajungă la 3035!

Sursa: XTB Romania