BET
17019.21
0.92%
BET-TR
35312.8
0.92%
BET-FI
60094.13
-0.04%
BETPlus
2513.9
0.89%
BET-NG
1212.95
0.79%
BET-XT
1448.63
0.82%
BET-XT-TR
2971.96
0.82%
BET-BK
3121.11
0.5%
ROTX
37388.54
0.95%


Perspective de creștere stabilă pentru Europa Centrală și de Est în următorii doi ani

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Țările din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est sunt printre cele mai importante piețe de creștere economică pentru Europa.

Însă, în timp ce aceste economii au crescut la o rată mai mare decât media în 2018, prognoza publicată săptămâna trecută de Institutul pentru Studii Economice Internaționale (WIIW) din Viena concluzionează faptul că această creștere ar putea încetini în următorii ani, însă, nu toate țările vor fi afectate, iar motivele pentru aceasta sunt diverse, se arată intr-o analiză efectuată de Erste Asset Management.

Creșteri între 2 și 3% în următorii doi ani

Republica Cehă, Polonia, Croația sau Slovenia de exemplu, manifestă semne de dezvoltare economică în mare măsură constantă, creșterea PIB-ului în perioada de prognoză (2019-2021) fiind de așteptat să fie peste 2,5%, iar în cazul Poloniei chiar peste 3%, în timp ce în Rusia se așteaptă o creștere anuală relativ mică între 1,7 și 1,9%, aceasta reprezentand o dezvoltare mai degrabă constantă decât o deteriorare.

Prognoza economică pentru ECE. Evolutia PIB-ului intre 2019 – 2021. Sursa Erste AM

Recesiune in Turcia

La prima vedere, tabelul prezintă două excepții: Ungaria și Turcia. În timp ce creșterea PIB-ului Ungariei ar putea scădea de la 3,3% la 2,3% anul viitor și la 1,9% în 2021, în Turcia se va înregistra o recesiune de -0,7% în acest an.

Totusi, după Polonia, Ungaria a inregistrat cea mai rapidă crestere economică din regiune, cifrele in scădere datorându-se în principal faptului că țara și-a folosit deja o mare parte din fondurile comunitare bugetate. Pe de altă parte, în Turcia, există deja semne de creștere semnificativă in 2020 si 2021 de 3,2% respectiv 3,7%.

CITESTE SI:  Fuziunea dintre Deutsche Bank și Commerzbank poate da naștere unui lider în sectorul bancar din Germania

Economia globală incetinește

Principalele cauze ale trendului descrescător, conform economiștilor WIIW, sunt factori globali, cum ar fi încetinirea economiei mondiale, consecințele măsurilor protecționiste ale SUA și potențialele efecte negative ale retragerii Marii Britanii din UE. În cazul Brexit-ului, incetinirea depinde foarte mult dacă britanicii încă mai pot conveni asupra unui tratat cu celelalte state ale UE, din fericire, un „Brexit hard” fără acorduri, fiind incert.

În timp ce creșterea tensiunilor este evidentă pe piața forței de muncă și cea imobiliară din Europa Centrală și de Est, aceasta nu este încă o problemă la nivel agregat, potrivit Institutului pentru Studii Economice Internaționale. În plus, monedele se dovedesc a fi surprinzător de stabile: „Inflația este surprinzător de scăzută în majoritatea regiunilor, în special având în vedere creșterea rapidă a salariilor și creșterea prețurilor la petrol anul trecut„, explică autorii studiului.

Provocarea unui deficit de forță de muncă calificată

Pentru a asigura o creștere solidă pe termen lung în țările ECE, economiștii austrieci recomandă acțiuni decisive pentru a face față provocărilor cu care se confruntă regiunea, în special creșterea accentuată a salariilor din cauza lipsei de forță de muncă calificată, care este exacerbată și de schimbările demografice remarcabile. Institutul de la Viena recomandă automatizarea rapidă a industriei dependente de export, solicitând de asemenea, investiții sporite în educație și formare, pentru ca Europa Centrală, de Est și de Sud-Est să se pregătească pentru noua economie digitală.

Jucatorii din piața de capital sunt încă „la cumpărare”

Cât de interesantă va ramane regiunea ECE pentru investitori, depinde in principal de evoluția din piețele de capital. Indicele CECE, calculat de Bursa de la Viena pentru bursele de valori de la Budapesta, Praga și Varșovia, de exemplu, a crescut de la începutul anului cu 4,1% în euro, cu unele rezultate individuale chiar mai puternice.

Evolutia indicelui CECE. Sursa Wiener Borse

Articol preluat de pe blogul Erste Asset Management.


 

[ajax_load_more]