BET
16928.98
0.59%
BET-TR
35125.6
0.59%
BET-FI
60700.98
0.95%
BETPlus
2497.77
0.56%
BET-NG
1217.08
0.61%
BET-XT
1445.33
0.66%
BET-XT-TR
2965.22
0.66%
BET-BK
3104.2
0.52%
ROTX
37198.07
0.62%



Petrolul, principalul câștigător al tensiunilor geopolitice

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Optimismul observat la nivelul piețelor la începutul anului nu a fost de durată, tensiunile geopolitice devenind, din nou, un factor de risc pentru investitori și principalul subiect de interes de la începutul noului deceniu. În urma asasinării de joi a generalului iranian Qasem Soleimani relațiile dintre Iran și SUA s-au deteriorat semnificativ. Duminică, televiziunea de stat iraniană a prezentat decizia oficialilor de a nu mai respecta restricțiile privind îmbogățirea uraniului care au fost stabilite în urma acordului nuclear din 2015.

În acest context, prețurile petrolului au început sesiunea de luni cu un gap de creștere, cotația WTI începând săptămâna cu o creștere de aproximativ 1,58% la 62,55 dolari/baril și a atins niveluri ce nu au mai fost înregistrate din mai 2019.

Testează-ți strategiile de tranzacționare pe o platformă de investiții completă

Iran a declarat că va riposta, iar măsurile pe care le va lua vor determina următoarea mișcare a prețului la petrol. În cazul în care va viza facilități de producție din Arabia Saudită sau Iraq, doi dintre cei mai mari producători ai OPEC, trendul ascendent al petrolului s-ar putea extinde pentru o perioadă mai lungă de timp.

Specialiștii susțin că în trecut un eveniment geopolitic de o asemenea amplitudine ar fi determinat o creșterea mai mare a prețului petrolului, aspect ce ne sugerează cât de rezistente au devenit prețurile în fața tensiunilor geopolitice.

Această caracteristică a fost observată în septembrie, odată cu atacul cu drone asupra a două facilități de producție din Arabia Saudită care au scos din funcțiune unități ce produceau aproape 5,7 milioane de barili pe zi. Inițial prețul a avansat cu 8%, dar câștigurile nu au putut fi menținute iar la o distanță de doar câteva săptămâni prețul evolua din nou la nivelurile dinaintea atacurilor, după ce compania Aramco a repus rapid în funcțiune facilitățile de producție.

Analizând graficul de mai sus, se poate observa că avansul s-a bazat în mare parte pe două secvențe de creștere.

CITESTE SI:  Impactul creșterii prețurilor la energie asupra gospodăriilor din România. Un apel la eficiență energetică

Prima a avut loc vineri, după publicarea informațiilor legate de asasinarea generalului american, investitorii considerând că tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu pun presiune descendentă asupra ofertei, element care a reprezentat principalul factor de îngrijorare pentru investitori pentru perspectivele de preț ale anului 2020.

Urmărește evoluția instrumentelor preferate direct din platforma de tranzacționare

Atacul aerian de joi vine după ce al patrulea trimestru a fost destul de puternic pentru petrol, după ce OPEC+ a anunțat în decembrie reduceri de producție mai mari decât se estima, iar reducerea tensiunilor comerciale au dus la perspective optimiste pentru cerere.

Mișcarea ascendentă de la începutul sesiunii nu a putut fi menținută, iar după atingerea unui nivel maxim la 64,73 USD/baril, cotația a început o mișcare descendentă în timpul căreia au fost sparte nivelul de suport de 64,03 USD și linia ascendentă de trend.

Pe termen scurt câștigurile par să se tempereze, iar cumpărătorii par să devină mai prudenți. Totuși, pe termen lung perspectivele par optimiste iar prețurile ar putea rămâne la niveluri ridicate pentru o perioadă mai lungă de timp, dacă ținem cont de oferta destul de redusă și de perioada slabă a anului din punct de vedere istoric.

DAX a scăzut  temporar sub nivelul de 13000 pe fondul tensiunilor geopolitice

În ciuda datelor ușor pozitive din Germania din această dimineață, principalul indice german, DAX, a suferit o scădere de până la 1,6% la începutul săptămânii, reusind să incheie totusi cu un minus de 0,7%.

Aurul este aproape de maximul ultimilor 7 ani

Tensiunile din Orientul Mijlociu continuă să influențeze toate clasele de active, prețurile petrolului crescand  cu+1,8%, avansând alături de activele de refugiu precum aurul (+1,7%) și obligațiunile guvernamentale, în timp ce piețele bursiere suferă corecții, iar aurul se află la maximele din 2013, în timpul nopții, metalul prețios fiind tranzacționat la un nivel de peste 1580 USD/uncie.

Analiză efectuată de XTB Online Trading


 

[ajax_load_more]