BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Petrolul revine din nou la 100$ pe baril după scăderile puternice de ieri

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Spectrul unei posibile recesiuni s-a instalat puternic pe piețele globale și continuă să pună presiune asupra evaluării instrumentelor majore.

Nu este diferit pe piața de mărfuri, în special a petrolului, care reacționează în mod clar la orice zvon despre o posibilă scădere a cererii de țiței. După o sesiune cu volatilitate puternică ieri care a adus scăderi ale prețului petrolului și o decelerare a maximelor de două zile, cotația a revenit azi la peste 100 de dolari pe baril.

Secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo, a declarat marți că industria petrolieră este „sub asediu” din cauza anilor de subinvestiții și a adăugat că penuria ar putea fi atenuată dacă ar fi permise aprovizionarea suplimentară din Iran și Venezuela.

Între timp, prețurile petrolului au scăzut de la mijlocul lunii iunie, deoarece temerile legate de o potențială recesiune au zguduit piețele financiare. Citibank a spus că prețurile petrolului ar putea scădea la 65 de dolari pe baril până la sfârșitul anului dacă o recesiune „din ce în ce mai probabilă” va lovi economia globală.

Pe de altă parte, însă, evaluările petrolului sunt stimulate de sancțiunile impuse Rusiei, îngrijorările cu privire la posibilitatea creșterii producției de către țările din Orientul Mijlociu și problemele din Norvegia, unde astăzi începe o grevă a muncitorilor din amonte, care va reduce producția de gaze și petrol cu ​​aproape 6,5%, a raportat Reuters.

CITESTE SI:  Analiză XTB: Proprietarul Jean Paul Gaultier pregătește listarea la bursă. Cel mai mare eveniment din ultimul deceniu din Spania poate genera miliarde de euro

Greva este așteptată să reducă producția de petrol și gaze cu 89.000 de barili echivalent petrol pe zi (bepd), din care producția de gaze reprezintă 27.500 de barili pe zi, a raportat producătorul norvegian Equinor (EQNR.NO).

Problemele din Norvegia au declanșat creșteri dinamice ale prețurilor gazelor naturale din Marea Britanie (acum cu +10,5%) și scăderi ale schimburilor de pe Bătrânul Continent.

Ieri, banca JP Morgan a avertizat că, dacă Rusia ar decide să reducă producția de petrol ca răspuns la sancțiunile occidentale, prețul „aurului negru” ar putea exploda până la 380 de dolari pe baril.

Viitoarele alegeri pentru Congres din SUA și alegerile prezidențiale din 2024 sunt, de asemenea, un factor important pentru piața petrolului și al energiei în viitor.

Instituția încearcă să găsească un echilibru între sancțiunile impuse Rusiei și grija pentru cheltuielile propriilor cetățeni, care sunt tensionați de prețul ridicat al combustibilului. În iulie, Joe Biden va călători în Orientul Mijlociu pentru a discuta, printre altele, despre producția de petrol.