BET
18042.59
0.54%
BET-TR
39292.33
0.52%
BET-FI
59167.26
0.14%
BETPlus
2673.38
0.52%
BET-NG
1278.58
0.31%
BET-XT
1539.44
0.59%
BET-XT-TR
3299.86
0.57%
BET-BK
3369.36
0.86%
ROTX
39628.22
0.54%

Petrolul și monedele digitale continuă să scadă pe fondul temerilor privind evoluția pandemiei

Autor: Financial Market
4 min

Desi a reușit să avanseze cu peste 5% pe parcursul sesiunii de ieri, apropiindu-se de pragul de 73 de dolari pe baril, petrolul a scazut din nou astazi cu peste 2%, evoluția fiind cauzată de îngrijorările cu privire la noua variantă a virusului, Omicron.

Înalți oficiali ai organizației OPEC+, care urmează să se întâlnească în această săptămână, au susținut pe plan extins această opinie.

Ministrul saudit al Energiei, prințul Abdulaziz bin Salman al-Saud, a declarat luni că nu este îngrijorat de Omicron, în timp ce omologul său rus a spus că nu consideră necesară o intervenție urgentă pe piață.

Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății a afirmat că ar putea dura săptămâni pentru a înțelege severitatea variantei, deși un medic sud-african care a tratat cazuri a spus că până acum simptomele păreau a fi ușoare.

Acest lucru ar putea face ca incertitudinea să persiste pentru o perioadă mai lungă de timp.

Omicron reprezintă o nouă provocare pentru OPEC+, care se întâlnește pe 2 decembrie pentru a lua o decizie cu privire la majorarea programată a producției de petrol pentru ianuarie.

Organizația a amânat întâlnirile tehnice în această săptămână pentru a câștiga timp pentru a evalua impactul noii mutații.

Cotația WTI vine după o sesiune de vineri extrem de dezamăgitoare, în care a scăzut cu 13%, marcând cea mai slabă zi din aprilie 2020 și, de asemenea, a închis sub media sa mobilă de 200 de zile – un indicator tehnic urmărit cu multă atenție – pentru prima dată din noiembrie 2020.

În momentul de față, scăderea prețurilor de vineri pare să fi fost puțin excesivă. Noua variantă a virusului alimentează îngrijorările cu privire la cerere dar nu este încă posibil să cuantificăm efectul pe care îl va avea asupra cererii.

Corecția a fost un răspuns reflex față de știri, după 11 luni în care prețul a avansat în mare parte, traderii preferă să își ajusteze poziționarea pentru a reduce riscul și a-și proteja portofoliul, decât să se ”lupte” cu evenimente atât de ample în contextul sfârșitului de an.

Din punct de vedere tehnic, revenirea de astăzi se confruntă cu opoziția unor niveluri importante iar încrederea investitorilor nu pare a fi destul de puternică pentru a alimenta, cel puțin pentru moment, o depășire clară a acestora.

În primul rând, este vorba despre zona de rezistență de la 71,30 USD, care este marcată de o retragere Fibonacci de 61,8% din secvența descendentă din perioada iulie – august 2021. Pe de altă parte, în ceea ce privește susținerea, cumpărătorii ar putea fi ajutați de pragul de la 69,60 USD care este susținut de retragerea Fibonacci de 50% din aceeași mișcare.

În plus, principalul punct de suport este zona 67,70 USD care este consolidată de minimele locale și de o retragere Fibonacci de 38,2%.

Criptomonedele au fost de asemenea sub presiune vineri, deoarece detectarea unei noi variante de coronavirus în Africa de Sud a declanșat un sentiment larg de reducere a riscurilor pe piețele financiare.

Drept urmare, prețul Bitcoin a scăzut cu 8%, în timp ce Ether, a doua cea mai mare criptomonedă după capitalizarea pieței, a scăzut pentru scurt timp sub 4.000 de dolari.

Cu toate acestea, ieri, starea de spirit s-a îmbunătățit, deoarece unii oficiali din domeniul sănătății au spus că varianta coronavirusului Omicron pare să provoace doar simptome ușoare de infecție.

Luni, prețul Bitcoin a crescut cu 4%. Ethereum și Ripple urmăresc cu promptitudine liderul cripto și sunt, de asemenea, în revenire.

Bitcoin:

• Conform datelor recente din registru de comenzi de la resursele de analiză Material Scientist, multe comenzi de cumpărare sunt plasate în jurul nivelului de 50.000 USD, ceea ce oferă un suport puternic în această zonă.

Harta termică a registrului de ordine BTC/USD. Sursa: Material Scientist/ Twitter 

• Indicele Bitcoin Fear and Greed, care măsoară emoțiile pieței, a intrat sâmbătă în teritoriul „Extreme Fear”, cel mai scăzut nivel de la sfârșitul lunii septembrie.

Indicele Crypto Fear & Greed a scăzut brusc săptămâna trecută. Sursa: alternative.me

• În ciuda poziționării indicelui “Fear and Greed” în zona “Extreme Fear”, cumpărătorii au achiziționat Bitcoin la 53.000 USD. Stocurile Bitcoin de pe burse au continuat să scadă în ultimele luni. Mai multe monede Bitcoin au fost retrase de pe burse în timpul recentei vânzări iar acest lucru a fost în contrast puternic cu ciclul din 2017, în care BTC a început să inunde bursele odată ce a început creșterea prețurilor.

Modificarea poziționării nete pe Bitcoin este un indicator care măsoară fluxul total de intrare/ieșire de BTC între burse ca medie mobilă pentru ultimele două săptămâni. O ieșire netă este considerată un semn optimist pentru prețul Bitcoin. Sursa: Glassnode

• Potrivit popularului analist Twitter, TechDev, următoarele câteva săptămâni vor fi „foarte importante” pentru Bitcoin deoarece creează sau întrerupe o corelație semnificativă cu aurul. Cea mai populară criptomonedă a continuat să reproducă mișcările prețurilor metalelor prețioase din anii 1970.

Asemănările dintre Bitcoin din 2020-21 și Aurul din urmă cu cincizeci de ani au rezistat în ciuda unor anomalii de volatilitate în acțiunea prețului Bitcoin. Dacă tendința actuală predomină, atunci prețul Bitcoin ar putea crește brusc în viitorul apropiat.

Ethereum:

• Datele de la Dune Analytics au arătat că adresele unice de pe Ethereum – totalul utilizatorilor de finanțe descentralizate de pe blockchain – au depășit patru milioane săptămâna trecută (rețineți că un utilizator poate avea mai multe adrese).

• Introducerea protocolului EIP 3554 a fost amânată de la 1 decembrie 2021 până în vara anului 2022, dar dezvoltatorii, inclusiv Vitalik Buterin, au dezvoltat deja o soluție EIP 4488 pe termen scurt, care își propune să rezolve problema taxei de gaz în rețeaua Ethereum pe termen scurt.

• Între timp, EIP 3554 va face ETH practic imposibil de minat, dificultatea urmează să crească cu 90% datorită așa-numitei bombe de dificultate. Minerii probabil vor acumula stocuri. Acest lucru poate provoca un șoc de alimentare în urma implementării acestui protocol.

Cardano:

• Acțiunea prețului Cardano a fost foarte limitată în ultimele luni deoarece criptomoneda continuă să se deprecieze, prețul creând noi minime în scădere.

• Cu toate acestea, activitatea de rețea a protocolului a crescut pe măsură ce un număr de Dapps se alătură blockchain-ului.