BET
15891.07
0.11%
BET-TR
32973.49
0.1%
BET-FI
56704.1
-1%
BETPlus
2358.81
0.08%
BET-NG
1132.49
-0.2%
BET-XT
1357.32
-0.04%
BET-XT-TR
2784.8
-0.04%
BET-BK
2959.72
-0.49%
ROTX
35004.28
-0.91%Piața europeană a IPO-urilor a avut un început de an puternic în 2018

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Piata europeana a IPO-urilor (piata primara de capital) a avut un inceput de an puternic in 2018, inregistrand 12,5 miliarde de euro in primele trei luni din acest an, mai mult decat dublu fata de suma de 4,6 miliarde inregistrata in perioada similara a anului trecut.

Acest lucru s-a datorat in principal IPO-urilor consistente lansate de Siemens Healthineers si de Grupul DWS al Deutsche Bank, care au atras 3,7 miliarde de euro, respectiv 1,3 miliarde de euro, dand astfel un impuls solid pietei de IPO-uri din Europa catre finalul trimestrului.

Primul trimestru din 2018 a adus o volatilitate crescuta si corectii semnificative pentru indicii globali. Pietele de IPO-uri din Europa s-au dovedit a fi flexibile cu investitori dornici sa gaseasca valoare si să ia in calcul plasamente din timp in companii cu actiuni interesante, cu potential si fundamente economice solide. In ciuda incertitudinilor din jurul negocierilor pentru Brexit, a potentialului razboi comercial intre Statele Unite ale Americii si China si a discutiilor despre cresterea ratelor dobanzilor, piata europeana de IPO-uri ramane deschisa oportunitatilor de business”, spune Sorin Petre, Partener, Servicii de Evaluare si Analiza, PwC Romania.

„In primele patru luni ale anului 2018 am observat o creștere, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, de 36% a valorii tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti, segmentul de actiuni fiind cel mai popular. Indicele celor mai tranzacționate actiuni a crescut in primele trei luni ale anului cu peste 12%, atingand maximul ultimilor 11 ani. In acelasi timp, evolutia din ultima perioada este dovada faptului ca investitorii de pe piata de capital sunt sensibili la semnalele pe care economia locala si internationala, le trimite”, spune Ileana Gutu, Senior Manager, Servicii de Evaluare si Analiza, PwC Romania.

CITESTE SI:  Dendrio Solutions semnează un contract semnificativ pentru un client autoritate publică locală

Deutsche Borse a fost principala piata din punct de vedere al valorii prin derularea a doua dintre cele mai mari oferte publice initiale din Europa, cea a companiei de tehnologie medicala Healthineers a Siemens si cea a DWS Group, divizia de asset management a Deutsche Bank.

London Stock Exchange ramane piata numarul unu din Europa in ceea ce priveste volumele tranzactionate, desi numarul de IPO-urile derulate a fost mai mic la inceputul anului, 16 IPO-uri au totalizat 1,3 miliarde de lire sterline comparativ cu primul trimestru de anul trecut cand 20 de asemenea oferte au totalizat 1,8 miliarde de lire sterline.

Sectorul financiar a continuat sa domine IPO-urile lansate in Marea Britanie cu un procent de 71% din totalul celor anuntate. Cele mai proeminente sunt listarea JTC plc, compania cu sediul in insula Jersey care ofera servicii financiare private, a adunat 244 de milioane de lire sterline, IntraFin Holdings, o platforma de consultanta din Marea Britanie, a atras 178 de milioane de lire sterline, iar compania de creditare de nisa TruFin care a gasit finantare de 70 de milioane de lire sterline.

Raportul IPO Watch Europe analizeaza, trimestrial, toate listarile noi de pe principalele piete din Europa si include bursele din Austria, Belgia, Croatia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Olanda, Italia, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Spania, Suedia, Elvetia, Turcia si Marea Britanie. Transferul companiilor listate la alte categorii de piata, pe aceeasi bursa, nu sunt luate in considerare.

Foto credit: Dreamstime