BET
17034.54
0.62%
BET-TR
35344.62
0.62%
BET-FI
60628.54
-0.12%
BETPlus
2511.97
0.57%
BET-NG
1228.34
0.93%
BET-XT
1453.2
0.54%
BET-XT-TR
2981.36
0.54%
BET-BK
3113.38
0.3%
ROTX
37420.03
0.6%



Piețele globale au suferit o lovitură la începutul săptămânii după ce tensiunile comerciale au crescut din nou

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Piețele de capital din China au scăzut, în timp ce yenul japonez a luat avans la începutul noii săptămâni, după ce mesajul de pe Twitter al președintelui american Donald Trump a sugerat introducerea de noi taxe vamale. Acesta a comentat ieri seară că „negocierile comerciale cu China continuă, dar prea lent” și, prin urmare, Statele Unite ar înainta pașii adecvați. Mai exact, taxa vamală de 10% impusă mărfurilor importate în valoare de 200 miliarde de dolari va fi majorată la 25% vinerea aceasta, în timp ce alte mărfuri în valoare de 325 miliarde de dolari, care nu suportă taxe vamale în acest moment, le vor fi impuse, curând, o taxă vamală de 25%, precizează o analiză a brokerilor de la XTB Online Trading.

Conform Oficiului de Comerț, Statele Unite au importat bunuri din China în valoare totală de 539,5 miliarde de dolari, iar deficitul comercial a ajuns la 419,2 miliarde de dolari în 2018.

Comentariul președintelui american a apărut într-un moment în care participanții din piață anticipau continuarea progreselor în ceea ce privește negocierilor comerciale dintre SUA și China. Prin urmare, tweet-ul lui Trump a avut până acum un impact masiv asupra piețelor financiare și, dacă acest anunț va intra în vigoare, poate avea ramificații serioase asupra economiei globale.

Cele mai mari scăderi au fost inregistrate de indicele Shanghai Composite, care a închis în jur de -5,6%, înregistrand cea mai mare pierdere de o zi, din februarie 2016. Un alt indice din China, Shenzhen Composite, s-a depreciat cu 7,4%, de asemenea, cea mai mare scădere procentuală din februarie 2016 in timp ce Hang Seng Index ( indicele bursei din Hong Kong), a inregistrat -2,8%.

Între timp, Beijingul a informat deja că ar putea anula negocierile comerciale cu oficialii americani programate pentru această săptămână, crescand si mai mult tensiunile si prelungind razboiul comercial.

De partea cealaltă a oceanului, analiștii Goldman Sachs au afirmat conform CNBC, că șansele unei întelegeri reușite sunt acum mai scăzute, dar a sugerat că ar putea fi evitată o creștere a tarifelor – mai ales dacă delegația chineză va veni la întâlnirea din această săptămână cu negociatorii din S.U.A.

CITESTE SI:  Purcari Wineries Group lansează un nou site corporativ dedicat investitorilor

Aceasta schimbare reprezintă o trecere de la declarațiile optimiste ale oficialilor americani în ultimele câteva săptămâni și sugerează că probabilitatea unui acord pe termen scurt este puțin mai mică decât părea recent„.

Pe piata monetară, Yenul japonez a fost de departe cea mai performantă monedă majoră în această dimineață, fiind în creștere cu 0,25% față de dolarul american. De asemenea, francul elvețian se află într-o ușoară creștere, în timp ce monedele legate de risc, precum AUD și NZD, înregistrează cele mai slabe performanțe.

Monedele legate de petrol, precum NOK și CAD, au scăzut, de asemenea, cu aproximativ 0,5% față de dolarul american, fiind afectate de scăderea prețului petrolului. Prețurile petrolului brut a scăzut cu mai mult de 1% în această dimineață, reflectând diminuarea speranței că va avea loc o îmbunătățire economică.

Conflictul comercial ar putea fi foarte costistor

La începutul anului 2019, Forumul Economic Mondial a estimat că un război comercial complet ar cauza o scădere a creșterii economice globale cu 0,7 puncte procentuale, cel mai mare cost fiind estimat pentru Asia, urmat de Europa și Statele Unite. Scenariul a presupus tarife de 25% pentru toatel exporturile din China către SUA (exact amenințarea facută de președintele Trump) și taxele de retaliere din partea Chinei de 50%.

Datele comerciale chineze pentru primul trimestru oferă un răspuns clar asupra balanței conflictului comercial. În ciuda creșterii oficiale a PIB-ului de peste 6%, importurile Chinei s-au contractat în această perioadă în termeni anuali. Statele Unite au fost cel mai mare pierzător, dar au fost afectate și marile puteri din punct de vedere al exporturilor, precum Coreea de Sud și Japonia. Singurul câștigător clar a fost Brazilia, deoarece țara a profitat de acest conflict pentru a expedia mai multe produse agricole în China. (Sursa XTB).

Foto credit: Dreamstime


 

[ajax_load_more]