BET
16905.14
0.45%
BET-TR
35076.15
0.45%
BET-FI
60332.73
0.34%
BETPlus
2494.32
0.43%
BET-NG
1216.2
0.54%
BET-XT
1442.24
0.44%
BET-XT-TR
2958.88
0.44%
BET-BK
3095.34
0.23%
ROTX
37137.23
0.45%



Piețele și investitorii sunt în așteptarea raportului lunar privind piața muncii americane

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Raportul lunar privind piața muncii americane este adesea considerat unul dintre cele mai mari evenimente de piață, însă, având în vedere indicatorii economici slabi raportați recent, importanța acestor date pentru luna septembrie pare să se majoreze considerabil.

Oare vor indica salariile din sectorul non-agricol o nouă dezamăgire, sugerând astfel o decelerare a celei mai mari economii din lume sau vor fi optimiste, scenariu ce va ameliora oarecum temerile?

Scenariul cel mai probabil pare să afecteze aproape toate clasele de active, însă momentan ne vom îndrepta atenția asupra piețelor precum US500, Gold și EURUSD.

Miercuri, reacția pieței a fost una în mod clar vizibilă, după ce nivelul de activitate din sectorul manufacturier american a scăzut puternic, indicatorul ISM pentru septembrie depreciindu-se la 47,8 puncte.

Aceasta este a doua valoare consecutivă ce se publică sub pragul crucial de 50 și, având în vedere că așteptările pieței indicau o revenire pe teritoriul de expansiune (peste 50 de puncte), traderii au avut parte, evident, de o surpriză neplăcută.

Mai mult decât atât, cifrele sugerează în acest moment că 5 din ultimele 6 raportări de acest tip au fost mai slabe decât se aștepta piața și, luând în considerare indicatorul privind ocuparea forței de muncă ce s-a depreciat până la cel mai scăzut nivel în mai mult de 3 ani și jumătate (46,3), traderii vor urmări raportul NFP chiar mai îndeaproape decât de obicei,” se arată intr-o analiză brokerilor de la XTB Online Trading.

Până de curând, SUA au reprezentat un pilon al puterii în rândul economiilor globale care încet, încet, decelerează, însă după această ultimă raportare, piețele încep să-și pună semne de întrebare. Reacția pieței a fost în concordanță cu apariției aversiunii față de risc, așadar indicii americani, împreună cu dolarul american s-au depreciat, iar aurul a crescut brusc. Vineri, traderii vor urmări aceste date din piața muncii cu un mai mare interes, căutând alte semnale de slăbiciune.

Acțiunile americane au reacționat negativ la publicarea indicelui ISM, US500 scăzând cu aproape 90 de puncte (3%) în cele 24 de ore care au urmat. Sursa: xStation

Datele ADP (oficiale) privind salarizarea americană sunt adesea văzute ca un precursor al evenimentului principal de vineri, iar comunicatul din septembrie a sugerat că raportul NFP ar putea dezamăgi din nou. Acestea au ajuns așadar la 135 mii, puțin sub cele 140 mii așteptate, dar probabil cel mai important aspect a reprezentat revizuirea descendentă a valorii anterioare, care acum se află la 157 mii de la 195 mii inițial.

În ultima vreme, între datele ADP și raportul NFP a existat o corelație destul de mare, așadar recenta slăbiciune indicată de primul indicator sugerează faptul că NFP-ul ar putea surprinde, de asemenea, în mod negativ. Sursa: xStation

La ce să ne așteptăm de la acest raport?

CITESTE SI:  Analiză Claudiu Cazacu, XTB: Erorile Gemini amenință poziția Google între cei „7 magnifici”. Cine captează acum toată atenția pe burse?

Există 3 aspecte principale ale publicării NFP-ului:

• Schimbare forței de muncă din sectorul non-farm: + 145 mii exp. + 130 mii anterior (ar trebui să avem în vedere o revizuire a valorii anterioare având în vedere că acesta a fost și cazul datelor ADP, ce au fost semnificativ revizuite în scădere)

• Venituri medii orare y/y: + 3,2% exp. + 3,2% anterior

• Rata șomajului: + 3,7% exp. + 3,7% anterior

Perspectiva tehnică:

US500

Sursa: xStation

Scăderea ilustrată de graficul US500 a determinat ca prețul să revină sub zona de suport anterior și, de asemenea, cea de SMA de 50 de perioade, ambele fiind în jurul regiunii de 2940. Aceasta ar putea fi văzută acum ca o posibilă rezistență. În plus, nivelul de 23,6% Fib nu este departe de 200-SMA și poate fi observat în jurul valorii de 2861.

Piața aurului

Sursa: xStation

Indicatorul ISM slab a provocat o revenire a prețului la aur deasupra neckline-ului, într-o posibilă formațiune S-H-S, și se tranzacționează în apropierea valorii de 1500 de dolari/oz.

EURUSD

Sursa: xStation

Cotația EURUSD se tranzacționa la cel mai scăzut nivel de mai bine de 2 ani înainte ca piața să fi crescut datorită indicatorului ISM dezamăgitor. Gap-ul din aprilie 2017 de la 1.0715 rămâne totuși neacoperit.

Analiză efectuată de XTB Online Trading.


 

[ajax_load_more]