BET
15033.96
1.36%
BET-TR
31040.47
1.36%
BET-FI
57453.7
0.53%
BETPlus
2230.89
1.29%
BET-NG
1103.23
1.44%
BET-XT
1295.7
1.29%
BET-XT-TR
2645.03
1.29%
BET-BK
2828.99
1.31%
ROTX
33405.38
1.41%


Piețele spaniole în scădere din cauza influențelor politice

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

După mai puțin de 48 de ore de la alegerile anticipate organizate duminică, socialiștii și Unidas Podemos au semnat luni un acord de formare a unui guvern de coaliție în Spania. Pablo Iglesias, liderul Unidas Podemos, este așteptat să devină viceprim-ministru odată ce acordul va fi încheiat.

Reamintim că partidele politice spaniole nu au reușit să încheie vreun acord pentru a forma un nou guvern în urma alegerilor generale organizate în aprilie, iar din această cauză anunțul de ieri pare să fie încă și mai surprinzător. Cu toate acestea, nu este sfârșitul erei spaniole, deoarece socialiștii și Unidas Podemos nu au suficiente locuri pentru a obține o majoritate într-un parlament cu 350 de locuri.

Urmărește evoluția instrumentelor preferate direct din platforma de tranzacționare

În urma votului de duminică, PSOE a pierdut 3 locuri, iar acum are 120, în timp ce Unidas Podemos a obținut 35 de locuri, în scădere de la 42 pe care le-a câștigat în aprilie. Populistul VOX s-a dovedit a fi cel mai mare câștigător al alegerilor de duminică, obținând 52 de locuri și devenind a treia forță politică acolo.

Numărul curent al locurilor în parlamentul spaniol în comparație cu locurile câștigate de partide la alegerile din aprilie. Sursa: El Pais

Răspunsul piețelor financiare în ceea ce privește dezvăluirile de ieri a fost de tip bearish, întrucât atât PSOE, cât și Unidas Podemos nu sunt considerate prietenoase pentru piață.

CITESTE SI:  Vânzările Adidas din al treilea trimestru au scăzut cu peste 6% pe fondul reducerii stocurilor

Indicele IBEX (SPA35) s-a depreciat marți cu 0,9%, în timp ce alte piețe din Europa au avut parte de creșteri. De asemenea, randamentele obligațiunilor au continuat să crească în baza știrilor, cu un randament de 10 ani care a atins cel mai înalt nivel din iulie.

EUR a înregistrat oscilații reduse, iar revelațiile din Spania se pare că nu vor susține moneda comună într-o manieră durabilă.

Testează-ți strategiile de tranzacționare pe o platformă de investiții completă

Privind în perspectivă, socialiștii și extrema stângă Unidas Podemos, vor încerca să atragă către ei alte partide mai mici, cu scopul de a ajunge la majoritatea necesară, pentru a putea trece proiectele de lege prin parlament. Cu toate acestea, având în vedere rezultatul teribil la care a ajuns Ciudadanos, partidul prietenos pentru piață (a obținut și 10 locuri), chiar și atragerea sa este puțin probabilă să reprezinte un semnal hărțuitor (bullish) pentru piețe.

Indicele SPA35 a înregistrat luni cel mai mare declin de la începutul lunii octombrie. Sursa: xStation5


 

[ajax_load_more]