BET
16092.5
0.52%
BET-TR
33390.57
0.52%
BET-FI
57256.36
-0.43%
BETPlus
2387.29
0.49%
BET-NG
1147.11
0.59%
BET-XT
1373.67
0.44%
BET-XT-TR
2818.29
0.44%
BET-BK
2981.04
0.09%
ROTX
35414.96
0.21%Prețul petrolului scade la începutul săptămânii pe măsură ce piața va trece de la un deficit de aprovizionare la un surplus la începutul anului viitor

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Prețurile țițeiului au scăzut luni din cauza așteptărilor legate de o majorare a ofertei, în timp ce costurile mai mari ale energiei și creșterea cazurilor de COVID-19 sunt alți factori care influențează cererea.

Scăderea a apărut și după ce discuțiile ONU privind schimbările climatice s-au încheiat sâmbătă cu un acord care a vizat, pentru prima dată, combustibilii fosili ca factor-cheie al încălzirii globale.

Materia primă s-a depreciat în ultimele trei săptămâni, fiind afectată de consolidarea dolarului american și de speculațiile că administrația președintelui Joe Biden ar putea elibera petrol din Rezerva Strategică de Petrol a SUA pentru a stabiliza prețurile.

În același timp, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și-a redus săptămâna trecută prognoza privind cererea mondială de petrol pentru al patrulea trimestru cu 330.000 de barili pe zi (bpd) față de prognoza de luna trecută, deoarece prețurile ridicate la energie au încetinit redresarea economică.

Europa a devenit din nou epicentrul pandemiei determinând anumite guverne să ia în considerare reimpunerea blocajelor, în timp ce China se luptă cu răspândirea celui mai mare focar cauzat de varianta Delta.

Presiunea de vânzare este în continuare generată de dezbaterea despre eliberarea rezervelor strategice de petrol în SUA. Liderul majorității din Senat, Charles Schumer, s-a exprimat în favoarea acestui lucru în weekend, fiind cel mai înalt democrat american care a făcut acest lucru până acum.

Acesta a declarat duminică că administrația ar trebui să folosească rezerva pentru a ajuta la scăderea prețurilor la benzină înainte de sezonul sărbătorilor. Ziua Recunoștinței în SUA, o perioadă aglomerată de călătorie, este joia viitoare.

CITESTE SI:  Nvidia depășește Alphabet din perspectiva capitalizării de piață

Speculațiile cu privire la o potențială eliberare a rezervelor, totuși, par să nu îi fi speriat pe membrii cheie ai OPEC. În weekend, Miniștrii Energiei din Arabia Saudită și Oman au declarat că nu au văzut nevoia ca OPEC și aliații săi să accelereze creșterile de producție mai mult decât valoarea lunară de 400.000 de barili pe zi.

În plus, Ministrul Energiei al Emiratelor Arabe Unite a spus că piața petrolului va trece de la un deficit de aprovizionare la un surplus la începutul anului viitor și acesta este unul dintre principalele motive pentru care OPEC+ nu va avea o abordare mai agresivă.

Din punct de vedere tehnic, cotația WTI pare să se afle în interiorul unui canal descendent de trend. Acesta este limitat superior de media mobilă exponențială de 50 de perioade (linia galbenă), în timp ce amplitudinea mișcării în jos este ținută sub control de linia portocalie. Atâta timp cât media mobilă nu va fi depășită, tendința de scădere este probabil să continue, în special dacă utilizarea rezervelor strategice ale SUA va avea loc. Zona minimelor locale de la 78,30 USD ar putea fi un prim suport de urmărit.

Sursa: Radu Puiu, Research Analyst, XTB Romania