BET
16883.08
-0.21%
BET-TR
35030.34
-0.21%
BET-FI
60489.28
0.26%
BETPlus
2495.03
-0.23%
BET-NG
1206.45
-0.08%
BET-XT
1439.97
-0.1%
BET-XT-TR
2954.19
-0.1%
BET-BK
3109.87
0.11%
ROTX
37061.21
-0.21%


Prețul petrolului se află la un moment de răscruce. Ar putea atinge cotația 15 dolari per baril?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Începutul de săptămână a adus o ușoară tendință de îmbunătățire a atitudinii investitorilor, piețele financiare crescând. Totuși, unul dintre cele mai afectate active este petrolul, care încasează o nouă lovitură.

Ministrul Energiei din Arabia Saudită a prezentat planurile regatului de a majora exporturile de petrol brut începând cu luna mai cu aproximativ 600 de mii de barili pe zi. Această decizie vine în urma înlocuirii utilizării petrolului cu cea a gazului natural pe plan local, ceea ce a dus la o scădere semnificativă a cererii naționale.

Anunțul a reprezentat un nou factor de presiune descendentă asupra stării deja tensionate de pe piața petrolului. Astfel, cotația WTI a pierdut aproximativ 7%, testând bariera psihologică de la 20 de dolari per baril. Mai mult, petrolul Brent a scăzut sub pragul de 25 dolari per baril și a atins cea mai scăzută valoare din 2002.

Atitudinea este afectată de nivelul ridicat de incertitudine și de lipsa unor estimări cu o probabilitate adecvată care să indice cât vor fi menținute aceste blocaje. În contextul în care, în acest moment, măsurile de distanțare socială afectează aproximativ 92% din PIB-ul mondial, amploarea efectelor negative rămân necunoscute, dar se așteaptă să aibă un caracter permanent asupra pieței de energie.

Piețele de combustibili fosili se află într-un moment de răscruce, iar datele jocului se vor modifica semnificativ. Cea mai mare parte a producătorilor sunt neprofitabili la cotațiile actuale ale petrolului, ceea ce poate duce la un val de falimente în acest sector, în eventualitatea în care nu vor apărea ajutoare din partea statului (scenariu puțin probabil).

CITESTE SI:  XTB România, pe locul 4 în lume privind creșterea numărului de investitori. Compania anunță că a depășit 1 milion de clienți

 

Impactul asupra prețului petrolului poate fi major, ținând cont de efectele cererii reduse asupra ofertei.

În acest context, cotația WTI nu se află într-un moment bun, pe graficul de mai sus observăm că prețul pare să fii reușit să spargă nivelul de suport de la 21,30 dolari, care este susținut de o retragere exterioară Fibonacci de 161,8% din corecția descendentă din perioada octombrie – decembrie 2018.

Nivelul părea să aibă o importanță crescută, oferind susținere cumpărătorilor în ultimele săptămâni negative. De această dată, spargerea ar putea fi confirmată, mai ales dacă vom asista la o închidere zilnică sub această barieră, scenariu ce ar putea afecta și mai mult încrederea cumpărătorilor. Având în vedere factorii actuali din piață, balanța pare mai degrabă înclinată descendent. Astfel, se așteaptă ca nivelul cererii din această săptămână să scadă cu 26 de milioane de barili pe zi.

Problemele s-ar putea accentua în viitorul apropiat, pe măsură ce capacitățile de depozitare vor începe să se umple în urma ofertei majorate determinată de războiul de preț dintre Arabia Saudită și Rusia și a cererii în scădere. Cel mai apropiat suport pare a fi nivelul psihologic de la 15 dolari per baril.


 

[ajax_load_more]