BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Producția auto globală ar putea scădea cu 7,1 mil de vehicule în 2021 pe măsură ce blocajele lanțurilor de aprovizionare continuă din cauza întreruperilor economice

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

IHS Markit, principalul furnizor de informații economice cu sediul în Londra estimează că producția auto globală ar putea scădea cu 7,1 milioane de vehicule în 2021 pe măsură ce blocajele lanțurilor de aprovizionare continuă din cauza întreruperilor economice cauzate de pandemie.

Mai mult, Toyota, cel mai important producator auto la nivel mondial, a anunțat în luna august că se așteaptă ca producția să scadă cu 40% în septembrie, întrucât suspendă liniile de producție din cauza lipsei de piese.

De asemenea, Volkswagen a fost precaut în ceea ce privește previziunile de producție, spunând că situația volatilă a aprovizionării cu semiconductori sugerează că „ajustări ale producției nu pot fi excluse” iar Renault va intrerupe de mai multe ori pana la finalul productia celor trei fabrici din Spania tot din aceleasi motive.

Aceste comentarii au avut un impact puternic asupra sentimentului investitorilor în metalele din grupul platinei (PGM), poziționarea pe piață balansând în favoarea vânzătorilor, pe măsură ce numărul pozițiilor short a crescut.

Astfel, paladiul continuă să scadă și trasează o secvență descendentă in ultimele trei zile. Prețurile paladiului și platinei au scăzut în ultima perioadă pe măsură ce au crescut temerile cu privire la cererea în scădere din sectorul auto, în urma ratelor crescute de infecție ale variantei Delta.

Cele două metale prețioase sunt utilizate pe scară largă în industria autovehiculelor la fabricarea convertoarelor catalitice, dar cererea a scăzut în acest an deoarece lipsa altor componente – în special a semiconductorilor – a restricționat producția auto.

În acest context, nici ETF-urile care urmăresc performanțele metalelor nu au evoluat mai bine, iShares Physical Palladium (IPDM.UK) traversând o perioadă de slăbiciune.

CITESTE SI:  Care au fost cele mai importante evenimente din economia globală săptămâna trecută

În ciuda faptului că începutul săptămânii a adus un gap bullish pe grafic, sugerând o posibilă redresare a prețului, sentimentul a devenit rapid negativ. După o mai lungă perioadă de indecizie în apropierea nivelului de rezistență de la 71,84, testarea acestui prag a determinat un ricoșeu în jos care a indicat direcția cotației pentru restul săptămânii.

Astfel, a luat formă un potențial model Double Top, cu cele două vârfuri în zona rezistenței menționate anterior. Pentru a se confirma, ar fi necesar ca prețul să spargă intervalul 68,77 – 68,42 (dreptunghiul roșu). În contextul realizării acestei condiții, o corecție s-ar putea extinde către zona 65,4168.

Radu Puiu, Research Analyst

Dezamăgire mare dupa publicarea raportului NFP, dolarul scade puternic

Economia SUA a adăugat doar 235.000 de locuri de muncă în august 2021, cel mai scăzut nivel din ultimele 7 luni și mult sub prognozele analistilor de 750.000, deoarece creșterea infecțiilor cu COVID-19 au descurajat companiile să angajeze și muncitorii să caute în mod activ un loc de muncă.

Majoritatea locurilor de muncă au fost create în servicii profesionale și de afaceri (74 mii), transport și depozitare (53 mii), învățământ privat (40 mii), producție și alte servicii (37 mii).

Ocuparea forței de muncă în comerțul cu amănuntul a scăzut în cursul lunii (-29 mii), în principal din cauza magazinelor de alimente și băuturi (-23 mii) și a materialelor de construcții. Per total, gradul de ocupare a forței de muncă a crescut cu 17 milioane din aprilie 2020, dar a scăzut cu 5,3 milioane, sau 3,5%, față de nivelul său pre-pandemic în februarie 2020.

Dupa publicarea datelor, dolarul american a scăzut în timp ce prețul aurului a crescut cu aproximativ 15 USD pe uncie!