BET
12041.5
-0.1%
BET-TR
23424.9
-0.1%
BET-FI
49992.89
0.58%
BETPlus
1799.71
-0.08%
BET-NG
903.39
-0.18%
BET-XT
1047.08
0%
BET-XT-TR
2024.43
0%
BET-BK
2281.95
0.39%
ROTX
26851.4
0.62%


Raport Trimestrial Saxo Bank: Până când se vor mai tipări bani pentru stabilizarea economiei mondiale? Vor apărea riscurile inflaționiste galopante?

Autor: Financial Market
Timp de citit: < 1 minute

„Efortul gigant al factorilor de decizie politică de a concura simultan cu cele trei mari provocări generaționale: inegalitatea, transformarea ecologică și infrastructura, vor avea un preț ridicat sub forma inflației, un cost marginal mai mare al capitalului și realizarea faptului că acestea trebuie prioritizate separat.

„Zilele în care credem că economia se poate reînvia prin crearea de credite odată cu schimbarea prețului banilor, bazându-se pe sistemul bancar și concentrându-se pe simpla stabilitate financiară s-au încheiat”, spune Steen Jakobsen, economist șef și CIO la Saxo Bank.

„Trecem printr-o schimbare violentă a factorilor de decizie, departe de stabilitatea financiară și de cea socială. O putem numi Paradigma Stabilității Sociale. Pur și simplu, noua mantră este să se tipărească și să se cheltuiască cât mai mulți bani posibil, în timp ce dobânzile și inflația sunt scăzute. Pare atât de ușor la început, dar trebuie să reflectăm asupra consecințelor acestei noi politici, precum riscurile inflaționiste galopante.

Inflația activelor nu va mai fi regula jocului. Accentul se va îndrepta acum spre creșterea venitului în raport cu capitalul. Acest lucru va însemna inflație salarială mai mare și randamente mai scăzute ale capitalului în timp.

Activele tangibile vor depăși performanțele celor intangibile, iar activele cu convexitate pozitivă vor câștiga. Constrângerile în creștere de ofertă și excesul de cerere de materii prime din partea guvernelor este călcâiul lui Ahile al acestei „piețe libere”. Urmează rate ale dobânzii marginal mai mari, volatilitate mai mare, dar și cel mai bun mediu macro din viața mea.
Suntem în epilogul acestui model eșuat de a pretinde și extinde, iar guvernele au ars motoarele elicopterului din care aruncă bani, în timp ce credeau că nu vor exista consecințe.

Mesajul nostru principal pentru investitori: locuiți într-o lume diferită acum față de tot ceea ce ați știut în viața voastră.”