BET
17780.92
0.57%
BET-TR
37621.47
0.54%
BET-FI
58294.88
-0.9%
BETPlus
2625.84
0.61%
BET-NG
1277.4
0.98%
BET-XT
1505.87
0.55%
BET-XT-TR
3149.13
0.52%
BET-BK
3230.93
0.11%
ROTX
39079.52
0.55%
Sancțiunile lui Trump nu impresionează investitorii. A început sezonul raportărilor pentru rezultatele pe T3

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Situația comercială dintre China și SUA și Brexit-ul sunt principalele subiecte de interes pentru investitori, în ultima perioadă transformându-se în principalele motoare ale piețelor de capital, dar și a unor perechi valutare.

Totuși, un subiect geopolitic ce merită analizat este situația din nordul Siriei. Săptămâna trecută, Turcia a început o acțiune militară în Siria împotriva trupelor kurde din zonă, în urma deciziei președintelui american Donald Trump de a retrage trupele americane din regiune.

Astfel, ofensiva Turciei a primit undă verde în mod indirect, manifestându-se prin atacuri aeriene și la sol. Trump a declarat că va ”distruge în totalitate” economia fragilă a Turciei în cazul în care președintele Recep Erdogan își va continua operațiunea militară.

Marți, președintele american a declarat că va impune o taxă vamală de 50% importurilor de oțel din Turcia și va opri negocierile comerciale dintre cele două state.

Urmărește evoluția instrumentelor preferate direct din platforma de tranzacționare

La prima vedere, aceste măsuri par a fi destul de drastice și ferme, dar specialiștii le-au descris drept măsuri ”de fațadă”. Acestea au fost numite ”sancțiuni minime” întrucât un posibil acord între cele două state era departe de a se materializa, iar exporturile de oțel ale Turciei către SUA sunt infime, astfel impactul tarifelor nu va avea efecte semnificative,” apreciază analiștii XTB Brokers.

Prin urmare, specialiștii consideră că aceste măsuri au fost luate cu scopul de arăta piețelor că, în ciuda deciziei de retragere a trupelor americane din zonă, SUA deține în continuare controlul și se implică în regiune.

Totuși, investitorii par să nu se fi lăsat impresionați de declarația lui Trump, fapt ce s-a observat pe graficul USDTRY, unde, marți dimineață, lira turcească a câștigat 1% în raport cu dolarul.

Un alt indiciu ce ne indică faptul că sancțiunile au fost mult mai ”blânde” decât se aștepta este tot moneda Turciei, care a pierdut 5% în această lună ca urmare a temerilor legate de sancțiuni, fapt ce ne arată că acest subiect avea o importanță crescută pentru investitori.

Evoluția de astăzi ar putea fi asemănată cu un rollercoaster, întrucât scăderea cotației USDTRY de dimineață a fost recuperată la scurt timp, prețul revenind deasupra pragului de 5,906.

Ulterior, prețul a spart în jos această barieră, iar în ultimele ore s-a stabilit în vecinătatea nivelului de rezistență de la 5,896. Perechea ar putea găsi suport la 5,844 și 5,826, primul nivel fiind susținut și de o linie ascendentă de trend pe termen scurt.

CITESTE SI:  Raport PwC: Peste două treimi dintre afacerile de familie din Europa Centrală și de Est (ECE) sunt conduse de fondatori, iar 40% nu au încă un plan de succesiune

 

FMI reface prognoza, încep să curgă rezultatele

Pentru Fondul Monetar Internațional condițiile globale impun o diminuare considerabilă a așteptărilor: ritmul de creștere este văzut abia la 3%, 0.3 puncte mai jos, după a 5-a scădere consecutivă a ștachetei, în timp ce anul viitor ritmul ar fi văzut la 3.4%, susținut de o revenire în piețe emergente din America Latină, Orientul Mijlociu și Europa.

Testează-ți strategiile de tranzacționare pe o platformă de investiții completă

„FMI avertizează că cel mai lent ritm de după 2008-2009 ar putea fi dovedit drept, încă, prea optimist, citând tensiunile comerciale. Perspectivele au fost, însă, de impact redus în piața de capital, care se hrănește așteptări pozitive pentru politica monetară, și salută direcția în care se îndreaptă creditarea în China: volumul de 1,69 trilioane de yuani de credite noi, peste 20% mai mult decât estimările, arată deschiderea masivă pentru sprijinirea economiei într-o perioadă în care greul sancțiunilor deja impuse începe să se simtă,” precizează in continuare analiza XTB.

Grafic US500 – H1. Sursa: xStation5

În industria financiară, sezonul raportărilor pentru rezultatele pe trim. al treilea a început. Goldman Sachs a dezamăgit, cu profit de 4.79 USD/acțiune, sub 4.81 așteptat,  deși veniturile au fost ușor peste așteptări.

Pe de altă parte, JPMorgan a mers în direcția cealaltă, și a fost aliniat cu spiritul general: United Health, de asemenea membru în indicele Dow Jones (ca și în S&P500) a avansat cu peste 6% după un profit pe acțiune de 3.88 dolari, cu 0.13 dolari peste estimările Refinitiv, și venituri cu 6.7% în creștere față de trimestrul similar de anul trecut.

La toate acestea s-au adunat și revizuiri în creștere ale profitului pentru trimestrul al 4-lea și implicit pentru întregul an 2019. Trecând cu bine de secvența raportărilor pre-deschidere, piața pare condusă de optimism pe termen scurt, cu repere de rezistență la 2994 și 3003 puncte, suportul aflându-se la 2974 de puncte, apreciază Claudiu Cazacu, Chief Strategist in cadrul XTB Online Trading.


 

[ajax_load_more]