BET
16947.98
0.5%
BET-TR
35164.99
0.5%
BET-FI
60482.43
0.6%
BETPlus
2503.39
0.47%
BET-NG
1212.49
0.75%
BET-XT
1444.24
0.52%
BET-XT-TR
2962.94
0.52%
BET-BK
3118.34
0.41%
ROTX
37227.85
0.51%


Săptămână cheie pentru prețul petrolului. Ce decizie vor lua țările membre OPEC+?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

În ciuda extinderii perioadei optimiste la nivelul piețelor, situația de pe piața petrolului rămâne în continuare incertă. Chiar dacă prețurile s-au redresat în ultima perioadă ca urmare a informațiilor conform cărora membrii OPEC+ sunt aproape de o înțelegere cu privire la reducerea producției, se pune în continuare problema dacă valoarea agreată va fi suficientă pentru a respecta așteptările investitorilor.

La nivel global, cererea de petrol a scăzut cu aproximativ 30 de milioane de barili pe zi, ceea ce reprezintă în jur de 30% din cererea globală. Video conferința era așteptată să aibă loc luni, dar oficialii au declarat că va fi amânată până joi (4 pm ora României, conform surselor), aspect care a trezit un val de suspiciune la nivelul investitorilor legat de abilitatea Rusiei și Arabiei Saudite de a ajunge la un numitor comun.

Totuși, conform ultimelor informații, cei doi mari producători doresc ca și SUA să accepte reduceri ale producției. Se pare că volumul reducerilor va depinde de implicarea pe care o vor arăta alți mari producători precum SUA, Brazilia sau Canada. Prin urmare, sursele susțin că nu s-a stabilit un nivel de bază al reducerilor de la care să plece discuțiile.

Aceste declarații vin după ce luni, Președintele Donald Trump a susținut că oficialii OPEC nu i-au propus să discute cu firmele naționale reducerea producției cu scopul susținerii prețului, afirmând că producția s-a ajustat în conformitate cu scăderile de preț.

Rămâne interesant de urmărit dacă SUA va fi dispusă să ia parte la aceste măsuri coordonate. Până în acest moment, a acționat ca un mediator, încercând să convingă alte state să accepte astfel de măsuri, argumentându-și ezitarea prin legile antitrust, care interzic firmelor americane să coordoneze producția.

CITESTE SI:  Începe sezonul câștigurilor pentru companiile americane: Se așteaptă ca băncile să raporteze cea mai mare scădere a veniturilor

Deși aceste legi le interzic producătorilor americani de petrol să ia măsuri pentru creșterea prețului, reducerea producției ar putea fi legală dacă instituțiile de reglementare sau guvernul stabilesc niveluri mai scăzute de producție. Până în acest moment autoritățile americane nu au prezentat ce măsuri vor fi luate sau dacă se va recurge la astfel de decizii.

În acest context, petrolul rămâne în continuare vulnerabil. Revenirea de la începutul primei sesiuni a săptămânii a fost de scurtă durată, mișcarea cumpărătorilor pierzându-și din intensitate pe măsură ce s-a apropiat de nivelul de rezistență de la 28,50 USD, care a reprezentat un nivel relevant pentru investitori în ultima perioadă.

Un nivel de referință se află la 26 USD, în jurul căruia cotația ar putea oscila în următoarea perioadă. Direcția prețului pe termen scurt va depinde de valoarea reducerilor. Estimările mediene sugerează 10 milioane de barili pe zi.

Totuși, având în vedere că se prognozează un surplus de ofertă de 28 de milioane pe zi în aprilie și de 21 de milioane de barili pe zi în mai, reducerile necesare pentru reechilibrarea situației și impulsionarea prețului ar putea fi prea ridicate pentru ca producătorii să le accepte, motiv care pare să justifice dorința OPEC+ de a include și alți jucători importanți.

Vineri va avea loc și o ședința a miniștrilor de energie din cadrul G20 care va avea drept subiect de referință volatilitatea ridicată de pe piața petrolului și va încerca să găsească metode de stabilizare a prețului. Prin urmare, ultimele două sesiuni ale săptămânii ar putea aduce un nivel sporit de volatilitate și decizii istorice pentru prețul ”aurului negru”.

 


 

[ajax_load_more]