BET
12178.04
0.12%
BET-TR
24316.59
0.11%
BET-FI
50773.93
0.11%
BETPlus
1815.39
0.12%
BET-NG
938.96
0.22%
BET-XT
1064.07
0.16%
BET-XT-TR
2106.28
0.15%
BET-BK
2319.03
0.18%
ROTX
27128.07
0.22%


Scădere abruptă a prețului petrolului

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Temerile legate de recesiune și posibile reduceri ale taxelor la combustibil din SUA pun presiune asupra prețului petrolului.

Prețurile petrolului au reluat o mișcare descendentă foarte puternică în urma unei retrageri puternice la sfârșitul săptămânii trecute. Țițeiul pierde aproape 7% iar petrolul WTI scade sub media pe 100 de zile pentru prima dată de la sfârșitul lunii decembrie.

Mai mult, majoritatea câștigurilor cauzate de războiul din Ucraina au fost deja șterse. Țițeiul este în pierdere din cauza temerilor legate de recesiune și a planurilor administrației americane, care ia în considerare suspendarea taxei pe carburanți pentru 3 luni, ceea ce ar încuraja producătorii să majoreze producția și procesarea țițeiului.

Momentan, însă, sectorul petrolier nu este foarte mulțumit de soluțiile provizorii, și își dorește declarații care să asigure existența sectorului pe termen lung. Să reamintim că, în principal, deciziile administrației au condus la o scădere semnificativă a capacității de procesare în SUA (peste 1 mbd).

Evolutie pret petrol WTI

Tot astazi, Președintele FED, Jerome Powell, a început testimonialul în fața Senatului, în timpul căruia a discutat despre situația economică actuală din SUA. Textul discursului în sine nu schimbă retorica FED și nu a provocat nicio mișcare pe piață.

CITESTE SI:  Agricover Holding renunță la listarea pe bursă. Motivul? În condițiile de piață actuale, nu ar fi îndeplinit parametrii prevăzuți inițial

Iată principalele observații ale lui Powell:

• Fed este „foarte angajat” să reducă inflația la ținta de 2%.
• Ritmul viitoarelor majorări ale ratelor va depinde de date
• Datele disponibile pentru luna mai sugerează că inflația de bază a rămas probabil la nivelul din aprilie (4,9% YoY) sau a scăzut ușor.
• Date recente sugerează că PIB-ul real a crescut în trimestrul curent, în timp ce cheltuielile consumatorilor rămân ridicate
• Sectorul locuințelor pare să slăbească
• Cererea de forță de muncă este „foarte puternică”, în timp ce oferta rămâne limitată
• Condițiile de finanțare s-au înăsprit considerabil
• Inflația a surprins în mod clar în sus și pot fi mai multe surprize
• Economia SUA este puternică și capabilă să înăsprească politica monetară