BET
16879.46
0.24%
BET-TR
35022.84
0.24%
BET-FI
60107.7
0.35%
BETPlus
2495.14
0.26%
BET-NG
1202.32
-0.23%
BET-XT
1438.1
0.23%
BET-XT-TR
2950.35
0.23%
BET-BK
3106.47
0.33%
ROTX
37056.76
0.21%


Se întoarce petrolul la 100$ pe baril? Prețurile ridicate nu sunt rezultatul unei cereri excesive, ci a deficitului de aprovizionare

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Criza energetică globală face din petrol un substitut pentru gaz și cărbune, prețurile excesiv de ridicate ale acestei mărfuri reprezentand o amenințare pentru economia globală.

În ultimele săptămâni, au apărut îngrijorări cu privire la criza energetică globală, depozitele insuficiente de mărfuri precum gazul și cărbunele după iarna trecută și nivelul scăzut al producției au dus la creșteri semnificative ale prețurilor.

Acum petrolul se alătură acestui grup. Se pare că vremea poate avea un impact uriaș asupra prețului acestei materii prime. Mai mult, prețul se află acum într-un moment în care ar putea amenința actuala redresare economică globală.

Creșterea prețurilor mărfurilor energetice

Cărbunele și gazul sunt utilizate în principal în centrale electrice și centrale termice. Prețurile acestora au crescut semnificativ din cauza nivelului insuficient de stocuri chiar înainte de începerea perioadei de iarnă.

Rezervele scăzute de gaz și cărbune și prețurile lor ridicate înseamnă că lumea ar putea dori să treacă la petrol pentru a produce electricitate și a o folosi ca sursă de căldură. JP Morgan indică faptul că cererea de petrol din cauza prețurilor ridicate la gaz va crește cu 925.000 bpd în timpul sezonului de iarnă!Stocurile de cărbune ale Chinei sunt foarte mici comparativ cu anul trecut. Acest lucru crește cererea de gaz. La rândul lor, prețurile ridicate la gaz și cărbune înseamnă că lumea începe să treacă la petrol, care este încă relativ ieftin! Sursa: WIND, Energy Aspects

OPEC+ nu aduce vești mai bune piețelor

Există încă un deficit clar pe piața petrolului. Este evident declanșat de producția limitată din partea grupului OPEC+, care în ciuda unei reveniri clare a cererii și datorită prognozelor de creștere ulterioară, își menține politica de creștere a producției cu doar 400.000 bpd în fiecare lună. Acordul privind limitele de producție se așteaptă să se finalizeze în octombrie anul viitor.

OPEC are o rezervă de capacitate de producție de 7 milioane brk pe zi. Deficitul actual de 1 până la 3 milioane brk pe zi ar putea fi acoperit rapid de OPEC. Sursa: Bloomberg

Previziuni de 100 de dolari pe baril

CITESTE SI:  Volumele IPO globale au scăzut cu 7% în primul trimestru 2024, dar valoarea tranzacțiilor a crescut cu 7% de la an la an

Bank of America a surprins în vară cu prognoza sa de 100 de dolari pe baril. Acum acest preț nu pare atât de departe, banca indicand utilizarea ridicată a motorinei și a păcurei pentru încălzire în raport cu gazul și cărbunele.

Marja anuală mare este rezultatul unei creșteri semnificative a cererii pe termen scurt. Anterior, o diferență de 2 USD era considerată un nivel extrem! Sursa: Bloomberg

Cererea revine, de asemenea, din cauza redresării sectorului aviației. Cu toate acestea, iarna care vine rămâne factorul cheie. Îngrijorarea cu privire la sezonul de încălzire a provocat creșterea anuală a spread-ului peste 7 USD. Această diferență este cea mai mare din 2013!

Consecințe economice catastrofale

Petrolul peste 70 de dolari pe baril este o problemă pentru cele mai importante două economii emergente din lume – China și India.

Vânzarea de acțiuni strategice nu a îmbunătățit situația. Lipsa materiei prime și creșterea prețurilor împiedică activitatea economică. Prețurile ridicate și în creștere ale petrolului indică faptul că inflația nu trebuie să fie temporară.

Sursa: xStation5

Drept urmare, putem experimenta un scenariu de stagflare. La rândul său, acesta este un pas către „distrugerea” cererii, care va duce și la probleme pentru producătorii de materii prime.

Prin urmare, scenariul în care prețul petrolului ajunge la 100 de dolari nu este nerealist, dar este cu siguranță foarte periculos pentru economia globală și pentru multe piețe, în special piața de valori. Prețurile țițeiului continuă să se miște într-o tendință ascendentă.

Cu toate acestea, nivelul de 100 de dolari pe baril poate duce la prăbușirea cererii, datorită scăderii activității economice, care ar putea avea consecințe dezastruoase pentru burse.

Lumea nu a scăpat de amenințarea pandemică încă, iar prețurile ridicate nu sunt rezultatul unei cereri excesive, ci a deficitului de aprovizionare.