BET
16850.38
0.12%
BET-TR
34962.52
0.12%
BET-FI
59745.92
-0.64%
BETPlus
2486.52
0.11%
BET-NG
1211.06
0.12%
BET-XT
1436.13
0.02%
BET-XT-TR
2946.34
0.02%
BET-BK
3085.94
-0.08%
ROTX
37016.29
0.13%



Simpozionul economic de la Jackson Hole – Cum pot fi piețele influențate?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Simpozionul economic de la Jackson Hole este, alături de raportul Non Farm Payroll și decizia Fed, unul dintre evenimentele cheie din ultimele săptămâni – Jerome Powell își va ține discursul vineri, la 17:00 ora României.

Piața se concentrează în prezent pe mai mulți factori care sunt mai mult sau mai puțin corelați. Situația s-ar putea clarifica vineri la 17:00 ora României la Simpozionul economic de la Jackson Hole, când va avea loc conferința de presă a președintelui Fed, Jerome Powell.

Investitorii au așteptat multă vreme ca Powell să anunțe disponibilitatea Fed de a începe să reducă masivul său program QE la acest eveniment. Cu câteva săptămâni în urmă, situația de pe piețe și datele au susținut o astfel de mișcare. Acum, însă, este diferit. Cum ar putea reacționa US500 și aurul?[emaillocker]

Jackson Hole

În fiecare an, piețele pompează așteptări foarte mari înaintea Simpozionului economic Jackson Hole. Acest lucru s-a datorat faimosului discurs al președintelui Fed de atunci, Ben Bernanke, din 2010, când a anunțat a doua rundă a programului QE.

De obicei, discursurile din Jackson Hole au coincis cu evoluțiile economice și de piață majore. Cu toate acestea, bancherii nu au așteptat prea mult ca Jackson Hole să anunțe schimbări importante, a fost pur și simplu o coincidență.

Merită să ne amintim că aceasta este în principal o conferință științifică iar scopul bancherilor și al altor reprezentanți nu este de a scutura piețele, ci de a îmbunătăți efectiv situația economică și financiară.

Sursa: Macrobond, XTB

Un impact clar și durabil asupra piețelor a fost de fapt observat abia în 2010. Majoritatea mișcărilor ascendente ulterioare simpozionului au avut loc în anii care au urmat crizei financiare anterioare. Restul modificărilor au fost cauzate de dezamăgirea legată de așteptările excesive ale pieței.

De ce ar putea fi anunțată acum înăsprirea condițiilor monetare?

În primul rând, majoritatea bancherilor centrali americani sunt în favoarea acțiunii. Inflația ridicată, precum și progresele înregistrate pe piața locurilor de muncă încurajează membrii Fed să devină mai nebuni.

Ultimul raport NFP a arătat o creștere de aproape 1 milion de locuri de muncă și raportul JOLTS peste 10 milioane. Majoritatea membrilor Fed consideră că riscul unei inflații ridicate continuă în anul următor. Bancherii nu vor să continue să pompeze bule speculative pe piețe.

Sursa: XTB

Membrii hawkish ai Fed s-au pronunțat în favoarea lansării procesului de înăsprire a condițiilor monetare în această toamnă. Compoziția FOMC va fi mai hawkish în 2022.

De ce este probabil ca înăsprirea condițiilor monetare să nu fie anunțată acum?

Potrivit lui Jerome Powell și majorității Consiliului de administrație al Fed, inflația este temporară și există încă spațiu disponibil pe piața locurilor de muncă.

De asemenea, anumite date îngrijorătoare din economia SUA au fost publicate recent. Indicatorul privind sentimentul consumatorilor al Universității din Michigan a atins cele mai scăzute niveluri din 2011. Sfârșitul programelor de ajutor de șomaj pandemic a limitat vânzările de retail din țară.

CITESTE SI:  ANALIZĂ Claudiu Cazacu, XTB: Investitorii, în căutarea unor nume noi asociate tehnologiilor AI, cu potențial pe termen lung

În plus, următorul val al pandemiei se apropie, Statele Unite fiind actualul lider în ceea ce privește noile cazuri de Covid-19 raportate zilnic. Este probabil ca Powell să utilizeze acești factori ca argumente pentru a argumenta menținerea politicii relaxate pentru mai mult timp și pentru a evita întreruperea sprijinului atunci când economia ar putea solicita acest lucru.

Contează într-adevăr procesul de înăsprire?

Impactul acestui proces pe piețele de capital este limitat. În mai 2013, când Bernanke a sugerat posibilitatea reducerii QE, a început raliul randamentelor, combinat cu consolidarea dolarului SUA și scăderea prețurilor aurului.

Bursele au cunoscut doar o corecție minoră înainte de a relua rapid mișcarea ascendentă cu o altă rundă de QE. În cele din urmă, înăsprirea condițiilor monetare nu a întrerupt piața de creștere pe termen lung la bursele de valori, ci a avut un impact semnificativ asupra aurului (deoarece a fost o promisiune a majorărilor viitoare ale ratei de dobândă).

Sursa: xStation5

În trecut, înăsprirea condițiilor de politică monetară a condus doar la o corecție minoră pe piețele de valori. Pe de altă parte, aurul a suferit un salt puternic al volatilității.

Situația pieței

US500

Sursa: xStation5

Piețele de acțiuni nu au experimentat o reacție majoră la comentariile lui Bullard legate de înăsprire. Pandemia pare să fie mai importantă pentru piețele de valori. Cu toate acestea, indicele se află la niveluri relativ ridicate, prin urmare nu se poate exclude o anumită marcare a profitului după Jackson Hole. Apărarea zonei cuprinse între mediile mobile de 50 și 100 de perioade va fi un obiectiv cheie pentru tauri.

Aur

Sursa: xStation5

Zona 1.690-1.700 USD a reprezentat recent un punct de inversare pentru aur și poate fi motivată de o volatilitate scăzută a randamentelor SUA. Trebuie remarcat faptul că SUA are nevoi ridicate ale cheltuielilor care vor fi finanțate cu datorii, de aceea se doresc randamente mai mici.

Înăsprirea condițiilor de către Fed ar putea exercita o presiune ascendentă asupra randamentelor, ceea ce este un scenariu nedorit pentru bancă în acest moment. Cu toate acestea, preocupările legate de inflație pot împinge randamentele pe 10 ani către zona de 2%, ceea ce ar justifica scăderea prețului aurului spre zona de 1.600 USD. Pe de altă parte, randamentele stabile sau chiar mai mici pot împinge EURUSD către 1,20 și aurul către 2.000 USD pe uncie.

Ce urmeaza?

Următorul eveniment major care trebuie urmărit pentru indicii din SUA și USD este întâlnirea FOMC din septembrie. Decizia va veni după publicarea datelor privind locurile de muncă din august, dar înainte de raportul din septembrie, care va fi un semn cheie al redresării pieței forței de muncă (septembrie nu va mai include programe de ajutor de șomaj pentru pandemie).[/emaillocker]