BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Țările Uniunii Europene nu sunt de acord cu privire la sancțiunile asupra petrolului rusesc

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Petrolul a pierdut teren în ultima sesiunea a săptămânii în condițiile în care Uniunea Europeană a votat împotriva interzicerii importurilor de petrol din Rusia. În același timp, Kazahstanul a declarat că problemele întâmpinate în privința unui terminal cheie de export se vor atenua.

UE și SUA au anunțat un acord de reducere a dependenței de gazul natural rusesc, dar mai multe țări ezită în prezent în privința introducerii unui embargo asupra petrolului din Rusia.

Pe de altă parte, Kazahstanul se așteaptă ca activitatea de la terminalul CPC (Caspian Pipeline Consortium) de pe coasta Mării Negre a Rusiei să reia activitatea in curând.

Petrolul continuă să se afle în zona verde în această săptămână și a crescut în ultimele patru luni, atingând cel mai ridicat nivel din 2008 la începutul lunii martie, când a izbucnit conflictul din Ucraina.

Ca răspuns, SUA și Marea Britanie au decis să interzică petrolul rusesc, iar multe firme energetice occidentale aleg, de asemenea, să evite țițeiul din Rusia. Cumpărătorii din China și India par să se orienteze către acea ofertă datorită prețului mai scăzut.

Germania a declarat că intenționează să renunțe rapid la combustibilii fosili din Rusia, dar a avertizat că un embargo imediat nu este posibil din cauza daunelor pe care le-ar cauza celei mai mari economii a Europei. De asemenea, Austria a declarat că nu va fi de acord cu introducerea unui embargo asupra petrolului și gazelor rusești.

Pe de altă parte, se încearcă diversificarea surselor de ofertă și majorarea producției unde este posibil. Astfel, discuțiile în curs de la Viena dintre SUA și Iran par să fie aproape de un final pozitiv, motiv pentru care Iranul plănuiește acum o creștere a producției.

Producătorul intenționează să-și majoreze producția de țiței la 4 milioane de barili pe zi (bpd) în noul an persan care a început săptămâna aceasta, conform declarațiilor directorului executiv al Companiei Naționale de Petrol Iranian (NIOC), Mohsen Khojasteh Mehr.

CITESTE SI:  Cum influențează criza din Marea Roșie comerțul global și companiile românești de import-export

În februarie, producția de țiței a Iranului s-a ridicat la 2,546 milioane bpd, în creștere cu 44.000 bpd comparativ cu ianuarie, potrivit surselor secundare din cel mai recent Raport lunar privind piața petrolului prezentat de OPEC.

În plus, conform raportului Dallas Fed privind un sondaj trimestrial pe piața petrolului, producția de țiței din Statele Unite a crescut mai rapid în primul trimestru al anului, dar a subliniat că și costurile au crescut.

Sentimentul prețurilor în industrie a fost prudent optimist, majoritatea respondenților la sondaj prognozează ca West Texas Intermediate să încheie anul 2022 cu un preț cuprins între 80 și 90 de dolari pe baril.

Autor: Radu Puiu, Research Analyst, XTB Romania

Dacă analizăm aceste valori în contextul altor prognoze făcute de mari bănci din domeniu sau de specialiști observăm o marjă largă de oscilație ceea ce ne sugerează că este greu de făcut o prognoză solidă, având în vedere caracterul extrem de volatil al pieței petrolului din prezent și numărul ridicat de necunoscute ce pot schimba rapid atitudinea față de sector.

Din acest punct de vedere putem spune că este probabil ca agitația să continue pe piața petrolului. Din perspectivă tehnică, cotația WTI s-a confruntat cu un obstacol în zona 113,75 – 116,50 USD, interval care pare că s-ar putea transforma într-o rezistență în viitorul apropiat.

Deși a avut loc un ricoșeu din acest interval, media mobilă de 200 de perioade și-a făcut datoria și a menținut impulsul ascendent al cumpărătorilor.

Din acest motiv putem spune că, din punct de vedere tehnic, tendința ascendentă există în piață dar, o schimbare a datelor problemei ar putea invalida total configurația tehnică. A

ceastă invalidare ar putea apărea dacă, de exemplu, ideea embargoului european asupra petrolului din Rusia va cădea definitiv, întrucât o mare parte din știrile legate de petrol au fost deja incluse în preț, motiv pentru care ar putea avea loc anumite ajustări.