BET
16011.7
0.54%
BET-TR
33221.36
0.54%
BET-FI
57822.95
-0.88%
BETPlus
2376.63
0.51%
BET-NG
1144.97
0.37%
BET-XT
1368.93
0.36%
BET-XT-TR
2808.39
0.36%
BET-BK
2993.79
0.08%
ROTX
35653.36
0.23%Un nou producator de vehicule electrice s-a listat pe bursă. Rivian, o companie detinută de Ford și Amazon, dar fără venituri

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Rivian Automotive (RIVN.US), producătorul american de vehicule electrice, a organizat o ofertă publică inițială săptămâna trecută, miercuri.

Prețul IPO a fost stabilit la 78 USD per acțiune, dar prețul acțiunilor a crescut și a închis la 100,73 USD per acțiune în timpul primei sesiuni de tranzacționare.

Acțiunile au continuat să câștige în zilele următoare și astfel compania a devenit al treilea cel mai mare producător de automobile din lume în ceea ce privește capitalizarea pieței, după Tesla și Toyota. Cu toate acestea, acest loc a fost pierdut ieri după o scădere mare a prețului acțiunilor cu 15%. Să aruncăm o privire mai atentă asupra companiei.

Raliu impresionant post listare

IPO-ul Rivian Automotive (RIVN.US) a fost un exemplu perfect de hype care înconjoară acțiunile producătorilor de vehicule electrice în prezent.

Prețul acțiunilor a fost inițial de 57-62 USD pe acțiune, dar acest interval a fost ulterior majorat la 72-74 USD pe acțiune. În cele din urmă, IPO-ul a avut loc la prețul de 78 USD per acțiune, oferind companiei o evaluare de 66,5 miliarde USD.

După o creștere de aproape 30%, Rivian Automotive – companie fără venituri – a încheiat prima sesiune de tranzacționare cu o evaluare de peste 85 de miliarde de dolari. Raliul a continuat în zilele următoare, prețul acțiunilor atingând marți un nivel record, aproape de 179 de dolari pe acțiune, cu aproape 130% peste prețul listării, cu o evaluare de peste 150 de miliarde de dolari.

La sfârșitul sesiunii de marți, Rivian a fost al treilea cel mai mare producător de automobile în ceea ce privește capitalizarea pieței, după Tesla și Toyota. Cu toate acestea, după o scădere de 15% miercuri, a coborât în acest clasament sub Volkswagen.

Sursa: Bloomberg, XTB

Comparație între capitalizările de piață ale producătorilor de mașini și vânzările pe 12 luni. Tesla a fost omisă din comparație, deoarece evaluarea masivă de miliarde de dolari ar distorsiona comparațiile între alte companii.

Rivian contra Tesla

Întrucât ambele companii operează ca producători de vehicule electrice și sunt înconjurate de o mulțime de interes din partea publicului, Rivian este adesea comparată cu Tesla la începuturile sale – o companie fără venituri, dar cu un viitor promițător.

Cu toate acestea, există unele diferențe între cele două. Tesla a început cu mașini sedan și s-a ramificat ulterior spre SUV-uri. De asemenea, Tesla plănuiește să înceapă să ofere pick-up-uri. Între timp, Rivian s-a concentrat pe vehiculele electrice mari, în principal pe pick-up-uri. Rivian intenționează, de asemenea, să înceapă să ofere dube electrice de livrare pentru actualii săi acționari de top – Amazon.

CITESTE SI:  Analiză Radu Puiu, XTB: Industria alimentelor fast food trece printr-o „furtună economică”. Cât de scumpă este o masă în oraș

Rivian arde numerar ca Tesla în anii săi de început, dar într-un ritm mult mai rapid. Tesla a devenit publică în 2010 și cu doi ani înainte de IPO a cheltuit un total de 93 de milioane de dolari pentru cercetare și dezvoltare.

Între timp, Rivian a cheltuit 1,4 miliarde de dolari pe cercetare și dezvoltare în cei doi ani anteriori IPO-ului. În afară de asta, Tesla a generat 127 de milioane de dolari în vânzări în acea perioadă, în timp ce Rivian a generat venituri de zero dolari în ultimii 2 ani.

Investițiile pe care le face Rivian sunt mult mai mari decât cele ale Tesla dar trebuie menționat că această companie are o perspectivă ceva mai optimistă, în principal datorită unei comenzi masive de 100.000 de furgonete electrice de la Amazon.com. Cu toate acestea, Rivian a produs mai puțin de 50 de vehicule în istoria sa de 10 ani.

Comparație între Tesla și Rivian în timpul IPO-urilor. Sursa: Bloomberg, XTB

Susținere de la Amazon și Ford

Spre deosebire de Tesla, Rivian Automotive a primit sprijin de la diverși investitori înainte de IPO. Amazon.com este cel mai mare acționar al companiei, deținând aproape 18% din acțiuni. Compania de comerț electronic caută un parteneriat strâns cu Rivian și o comandă masivă pentru 100 de mii de dubițe electrice care nu au fost încă construite pare să confirme acest lucru.

Ford Motor este un alt partener strategic cu 11,5% din acțiuni și s-a spus că unele dintre noile vehicule electrice Ford ar putea fi vândute prin intermediul platformei Rivian. Cu toate acestea, încă nu a fost luată o decizie cu privire la această cooperare. T Rowe Price, Onyx Global Companies și Manheim Investments sunt investitori financiari în companie. În afară de cele 5 entități menționate, nicio altă parte nu deține o participație mai mare de 1%.

Acţionari de top ai Rivian Automotive. Sursa: Bloomberg, XTB

Sursa: xStation5

Prețul acțiunilor Rivian (RIVN.DE) s-a tranzacționat într-un canal ascendent în cursul primei săptămâni după oferta publică inițială. Acțiunile au atins marți un record de aproape 179 USD pe acțiune. Cu toate acestea, prețul acțiunilor a scăzut ieri, deoarece hype-ul inițial s-a diminuat iar prețul acțiunilor a scăzut cu 15%. Se pare că prețul a găsit suport în apropierea pragului de 140 de dolari miercuri, dar cotația de astăzi din presesiune indică o scădere de peste 5% la deschiderea sesiunii de pe Wall Street.