BET
17036
0.52%
BET-TR
35347.62
0.52%
BET-FI
60039.08
-0.73%
BETPlus
2515.88
0.5%
BET-NG
1216.95
0.37%
BET-XT
1450
0.4%
BET-XT-TR
2974.76
0.4%
BET-BK
3124.64
0.2%
ROTX
37424.26
0.53%


Va reveni petrolul la 100 USD pe baril?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

În urmă cu două săptămâni, lumea se bucura de prețuri extrem de scăzute ale petrolului (pentru standardele actuale) după ce prețul petrolului Brent a scăzut la 70 USD pe baril și a fost la cel mai mic nivel din decembrie 2021.

Cu toate acestea, a trebuit să plătim chiar și 15 USD în plus pentru un baril din petrolul Brent în această dimineață! O astfel de schimbare volatilă a prețurilor petrolului poate fi motivată de o reducere neașteptată a producției din țările OPEC, Rusia și Kazahstan.

Se părea că prețurile scăzute ale petrolului vor ajuta economia globală să iasă mai repede din perioada de inflație ridicată, dar nu mai pare atât de sigur.

OPEC reduce producția cu peste 1 milion de barili

Comitetul consultativ OPEC+ a convenit în weekend să reducă voluntar producția pentru a stabiliza prețurile pe piața petrolului. Este de la sine înțeles că acesta este un răspuns la corecțiile recente de pe piața petrolului, când prețurile au scăzut pe fondul deteriorării sentimentului în jurul băncilor.

Cu toate acestea, acele scăderi au fost deja recuperate în mare parte și a fost anunțată o reducere a producției de 1,16 milioane de barili, Arabia Saudită fiind responsabilă pentru aproximativ 500.000 bpd, iar Irakul pentru încă 211.000 bpd.

Emiratele Arabe Unite, despre care s-a zvonit recent că iau în considerare ieșirea din OPEC în încercarea de a extinde producția, au fost de acord cu o reducere cu 144.000 bpd. Kuweitul urmează să reducă producția cu 128.000 bpd.

Cu toate acestea, reduceri de producție au fost anunțate și în afara OPEC. Rusia a anunțat că își va extinde reducerea cu 500.000 bpd până la sfârșitul anului in timp ce Kazahstanul, de asemenea membru al OPEC+, și-a redus producția cu 78.000 bpd.

OPEC a redus producția mai devreme

Nu trebuie să uităm că aceasta nu este prima dată când OPEC va reduce producția, Cartelul anunțând o reducere cu 2 milioane de barili în octombrie anul trecut.

În schimb, reducerea „reală” a producției a fost mult mai mică, deoarece țările nu respectau cotele deja impuse. Acum, reducerile se vor ridica la un total de 3,66 milioane de barili, ceea ce reprezintă aproximativ 3,7% din oferta zilnică globală.

Politica joacă un rol din ce în ce mai important

OPEC, și mai precis OPEC+, are acum un impact mult mai mare asupra prețurilor decât era în urmă cu câțiva ani. Sectorul de șist din SUA nu este un jucător la fel de important pe piața mondială a petrolului precum a fost – companiile petroliere din SUA sunt mai concentrate pe împărțirea profiturilor prin răscumpărări de acțiuni decât pe investiții în capacitate.

CITESTE SI:  Cum influențează criza din Marea Roșie comerțul global și companiile românești de import-export

Numărul de instalații de foraj neterminate a scăzut semnificativ, în timp ce numărul de instalații de foraj active sugerează că Statele Unite au un potențial limitat de a crește producția în următoarele două luni.

Însă OPEC nu se teme de sectorul de șist din SUA și nici de administrația americană. Autoritățile de peste ocean au inundat piața cu rezerve strategice de petrol, care se află în prezent la cel mai scăzut nivel din anii 1980!

Asta înseamnă că Statele Unite nu au prea multă „muniție” pentru a compensa reducerile OPEC, din rezervele strategice ale SUA fiind eliberați la un moment dat câte un milion de barili de petrol pe zi.

Cu cât va scădea volumul disponibil de petrol și ce impact va avea?

Obiectivul de producție OPEC+ nu este îndeplinit în acest moment. Este stabilit la puțin peste 40 de milioane de barili pe zi, iar producția actuală din grupul OPEC+ se situează la puțin peste 38 de milioane de barili pe zi. În ciuda faptului că reducerile sunt voluntare și au fost o surpriză pentru piață, ele se referă în continuare la ținta de producție, astfel încât impactul real ar fi probabil jumătate din aceasta.

Având în vedere o ușoară supraofertă pe piață, echilibrul pieței nu ar trebui să se schimbe dramatic în Q2 2023 – piața se va schimba de la un excedent mic, la un deficit mic.

Factorul cheie în a doua jumătate a anului va fi cererea din China și modificările stocurilor din SUA. Cu toate acestea, argumentele pentru câștiguri în ultima parte a anului s-au consolidat și ar putea împiedica eforturile de reducere a inflației.

Ce urmează pentru prețuri?

JPMorgan și Goldman Sachs sunt printre cele mai optimiste bănci când vine vorba de petrol. Prima semnalează că deficitul de 1 milion de baril poate duce la o creștere cu 15-25 de dolari pe baril, având în vedere prețurile înainte de weekend, această situație ar sugera o țintă în zona de 100-105 USD.

În schimb, Goldman Sachs și-a majorat prognoza pentru prețul Brent din decembrie 2023 de la 90 USD la 95 USD. Dar, spațiul pentru câștiguri poate fi limitat de faptul că impactul reducerilor anunțate asupra producției „reale” va fi limitat și va rămâne necunoscut până la sfârșitul lunii mai, a doua jumătate a anului va fi cheie, în special cererea din China și Statele Unite.

Cu excepția cazului în care cererea își revine, deficitul în sine ar putea să nu fie suficient pentru a justifica un nivel de preț de 100 de dolari pe baril.