BET
17043.78
0.57%
BET-TR
35363.75
0.57%
BET-FI
60156.74
-0.54%
BETPlus
2516.91
0.54%
BET-NG
1216.54
0.33%
BET-XT
1450.85
0.46%
BET-XT-TR
2976.51
0.46%
BET-BK
3125.9
0.24%
ROTX
37429.6
0.54%


Wall Street atinge maxime istorice. Ce urmează acum?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Indicii bursieri au fost influențați în ultima perioadă de informațiile legate de planul comercial. O serie de semnale că un posibil acord comercial parțial între SUA și China ar putea fi semnat în curând a dus la formarea unui raliu puternic. US500 a câștigat 8% și US100 10% într-o singură lună, atingând noi maxime istorice. Profităm de oportunitate pentru a analiza mai multe grafice care descriu cel mai important indice bursier din lume.

Pe termen lung

Susținătorii piețelor bullish seculare afirmă că asistăm la o repetare a trendului de creștere uriaș, care a început la sfârșitul anului 1982 și a durat 18 ani, întrerupt doar de o corecție profundă, dar de scurtă durată, Black Monday. În cazul în care ne aflăm într-un scenariu asemănător, ne-am afla doar la jumătatea ciclului, atât în ​​ceea ce privește amploarea mișcării, cât și perioada de desfășurare.[emaillocker]

Legendă: 1 – criza petrolieră, 2 – recesiune dublă, 3 – Black Monday, 4 – criza dot.com, 5 – criza subprime, 6 – retrogradarea SUA de către S&P, 7 – accentuarea Războiului Comercial. Sursa: xStation5

Urmărește evoluția instrumentelor preferate direct din platforma de tranzacționare

Evaluare – Raportul preț / vânzări la niveluri ridicate

Un alt argument citat de cumpărători este că avansurile sunt susținute de rapoartele financiare. Acest lucru este valabil într-o oarecare măsură – P/E (raportul preț/câștig) este deasupra standardelor istorice, dar nu este încă extrem și, într-adevăr, piețele care nu au înregistrat creșteri ale veniturilor nu au reușit să egaleze raliul din SUA.

S-a spus uneori că raporturile extreme și S&P500 și PIB-ul din SUA sunt interpretate greșit, deoarece PIB-ul nu reflectă succesul acțiunilor de tehnologie care stau la baza creșterii actuale.

Din această perspectivă, P/S (raportul preț/vânzări) ar trebui să fie mult mai credibil, plus că orice contabil îți va spune că veniturile sunt mult mai greu de manipulat decât profitul. Astfel de evaluări sunt acum extrem de mari, astfel încât din această perspectivă, continuarea pieței de creștere ar necesita o accelerare rapidă a veniturilor – aspect ce va depinde de performanța economică la nivel global.

Raportul preț/vânzări este cel care face paralele cu scenariul bulei dot.com. Sursa: Bloomberg, XTB Research

Consumator puternic – dar ce înseamnă asta?

Deși declinul de peste 20% pe care S&P 500 l-a suferit la sfârșitul anului 2018 poate părea semnificativ, este de fapt destul de minor în comparație cu crash-ul dot-com și criza financiară globală.

Nu numai că scăderea prețurilor a fost mai mică, dar nu a fost însoțită și de scăderea încrederii consumatorilor. Cu toate acestea, un punct de remarcat este faptul că încrederea consumatorilor s-a plafonat înaintea crizei financiare globale și observăm un model similar și acum.

În plus, aruncând o privire asupra valorii indicatorului CB cu privire la încrederea consumatorilor, se poate observa că aceștia nu au mai fost atât de încrezători de la bula dot-com. Astfel, ideea de bază este că datele macro orientate către consumator (de sentiment, din piața muncii, de cheltuieli) nu au furnizat istoric semnale de avertizare de încredere pentru acțiuni, astfel un „consumator puternic” nu poate fi considerat în prezent o asigurare.

Consumatorii din SUA nu au mai fost atât de încrezători de la crashul Dot-com. Trebuie remarcat faptul că indicele CB s-a plafonat la fel cum a făcut-o înainte de scăderea amplă din timpul crizei financiare globale. Sursa: Bloomberg, XTB Research

Testează-ți strategiile de tranzacționare pe o platformă de investiții completă

CITESTE SI:  BCE păstrează ratele dobânzilor neschimbate, dar semnalează o primă reducere în luna iunie

Sezonul câștigurilor trimite semnale mixte

Peste 80% din companiile S&P 500 și-au raportat deja câștigurile pentru cel de-al treilea trimestru al anului. În timp ce rapoartele tind să bată așteptările pieței, creșterea profiturilor la nivelul indicelui este negativă.

Vânzările companiilor S&P 500 la nivelul indicelui au crescut cu 3,66% YoY în Q3 în 2019, în timp ce veniturile au scăzut, în medie, cu 1,09% YoY.

Cu toate acestea, dacă analizăm situația detaliată prezentată în graficul de mai jos, putem vedea că 2 sectoare sunt de vină pentru declinul general al indicatorului EPS, cel de petrol și gaze și cel de materiale de bază.

Un punct de remarcat este faptul că jumătate dintre companiile care încă au raportat aparțin unor sectoare care au înregistrat o creștere a veniturilor care depășește 5% (Servicii pentru consumatori, Sănătate, Utilități), prin urmare, este încă posibil ca S&P 500 să înregistreze o serie de pierderi și să raporteze o creșterea pozitivă a profiturilor la sfârșitul sezonului.

Pe de o parte, nu am observat o deteriorare majoră a profiturilor. Pe de altă parte, acestea sunt într-o ușoară scădere, în timp ce indicele a câștigat aproximativ 13% față de acum un an.

Creșterea profiturilor la nivelul S&P 500 este negativă, dar jumătate dintre companiile care nu au raportat încă aparțin sectoarelor care s-au bucurat de cele mai mari rate de creștere din Q3 2019 – Servicii pentru consumatori, servicii de sănătate și utilități. Sursa: Bloomberg

Sentiment de piață ridicat, dar nu extrem

S-a spus adesea că lăcomia și frica guvernează piețele, în special pe termen scurt și mediu și acest lucru ar putea fi valabil și pentru indicii americani. Atitudinea extremă nu este bună, deoarece poate duce la o inversare bruscă.

Atunci, unde ne aflăm acum? Datele noastre, care se bazează pe 5 indicatori de sentiment de piață sunt la niveluri ridicate, care arată un optimism puternic, dar nu extrem.

Observăm că au fost în puncte extreme în ianuarie 2018 – chiar înaintea unei corecții ample de preț. Suntem la niveluri care au mai fost atinse de la începutul lunii aprilie. Primăvara a fost urmată de corecții de preț, dar abia în luna mai – US500 a reușit să revină la zonele din aprilie.

Înalte, dar nu extreme – aceste niveluri de sentiment, izolate, nu au puterea necesară pentru a declanșa o corecție a pieței. Sursa: XTB Research

Situația tehnică – interval D1

S&P 500 (US500) a depășit maximul istoric la sfârșitul lunii octombrie și, în acest moment evoluează în ”ape necunoscute”. Cu toate acestea, retragerile exterioare Fibonacci pot oferi un indiciu cu privire la potențiale niveluri de rezistență.

Retragerea exterioară de 161,8% din declinul care a avut loc în a doua jumătate a lunii septembrie sugerează că vânzătorii ar putea aștepta în zona de la 3132 de puncte. Analizând retragerea din scăderea din perioada iulie-august, observăm că un alt nivel de interes pentru vânzători ar putea fi la 3181 de puncte. Între timp, zona de suport de la 3030 de puncte este de interes în cazul în care cumpărătorii pierd controlul asupra pieței.

Sursa: xStation5

Rezumat

Așadar, unde ne aflăm? S&P500 pare scump pe termen lung, iar continuarea raliului pe acest interval de timp necesită o redresare economică.

Pe termen scurt, piețele sunt optimiste, dar acest optimism nu este încă extrem, iar investitorilor nu le rămâne decât să urmărească zilnic noutățile de pe plan comercial. Ar putea regula „buy the rumour, sell the news” să funcționeze din nou, în timp ce semnarea oficială a Primei Faze a acordului să fie un punct de inflexiune pentru piețe?

Analiză efectuată de XTB Online Trading.[/emaillocker]


 

[ajax_load_more]