BET
16912.42
0.44%
BET-TR
35091.22
0.44%
BET-FI
59816.08
-0.14%
BETPlus
2498.8
0.41%
BET-NG
1206.76
0.14%
BET-XT
1439.93
0.35%
BET-XT-TR
2954.11
0.36%
BET-BK
3109.61
0.43%
ROTX
37138.26
0.43%


XTB: Săptămână cheie pentru Brexit, lira sterlină în vizorul investitorilor

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

XTB, una dintre cele mai mari companii de brokeraj din Europa, a identificat două posibile rezultate ale votului de astăzi cu privire la Brexit.

Brexitul rămâne subiectul principal de discuție al piețelor, pe măsură ce se apropie termenul limită de 29 martie 2019, enunțat în articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, și încă nu există indicii clare cu privire la rezultatul final. Așadar, astăzi, 12 martie, va avea loc o altă sesiune de votare privind planul Theresei May în cadrul Parlamentului britanic, acesta fiind un eveniment cheie pentru liră.

Discuțiile de ultim moment dintre Marea Britanie și Uniunea Europeana, care au avut loc ieri seara în Strasbourg, au dus la unele modificări ale acordului Brexit. Potrivit celor raportate, Theresa May a asigurat schimbări juridice obligatorii care întăresc și îmbunătățesc acordul de retragere.[emaillocker]

Trebuie să menționăm că se așteaptă ca aceste modificări să intre în vigoare chiar cu câteva ore înainte ca deputații să voteze dacă vor accepta sau respinge planul de ieșire din UE. Printre modificări se numără garanția legală că UK nu poate fi prinsă pe o perioadă nedeterminată în cadrul înțelegerii cu privire la granițe. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a transmis pe contul său de Twitter următoarele: „Alegerea va fi clară: ori sunteți de acord cu această înțelegere, ori Brexitul nu se va materializa niciodată”.

Există semnale puternice de incertitudine cu privire la voturile programate, având în vedere numeroasele situații în care acestea au fost anulate în ultimul moment. În prezent, putem lua în calcul următoarele posibile scenarii:

CITESTE SI:  Calendarul încasării dividendelor: când ajunge profitul companiilor în contul investitorilor?

Claudiu Cazacu, Analist Șef al XTB România

Primul scenariu: Sesiunea de votare continuă, planul lui May fiind respins

Există șanse ca May să sufere din nou o înfrângere întrucât, din cauza unui blocaj în discuțiile cu UE, acordul ar putea fi similar cu cel prezentat în ianuarie, moment în care guvernul a suferit cea mai puternică lovitură în parlament. Chiar și cei mai optimiști adepți ai Theresei May iau în considerare înfrângerea acesteia cu un număr de voturi format din 3 cifre, această situație declanșând apariția celorlalte două sesiuni de votare. Primul va decide asupra ideii de Hard Brexit și al doilea va hotărî amânarea, sau nu, a implementării articolului 50 din Tratatul de la Lisabona.

Parlamentul a votat deja în favoarea evitării scenariului de ieșire din UE fără un acord (printr-un amendament fără caracter obligatoriu din punct de vedere juridic), așadar ne putem aștepta la păstrarea acestei poziții, caz în care prelungirea implementării articolului 50 ar putea fi susținută. Cele două voturi nu sunt programate la o oră fixă, însă se vor susține până joi – cel mai probabil miercuri seară.

În ciuda faptului că planul Theresei May a fost anulat în ianuarie, aceasta reprezentând cea mai gravă înfrângere pentru guvern (marjă de 230 de voturi), lira s-a apreciat deoarece investitorii anticipau un Soft Brexit. Sursa: xStation5.

Al doilea scenariu: Votul se amână

În ciuda reconfirmării de luni, încă există șanse ca premierul să anuleze acest vot semnificativ și să caute alte concesii din partea UE – așa cum a făcut-o și în decembrie. Există numeroase informații ce sugerează că May nu s-ar bucura de sprijinul Cabinetului său și zvonuri potrivit cărora miniștrii săi apropiați vor demisiona în cazul în care sesiunea de votare va continua.

Acest lucru s-ar traduce printr-o scădere a încrederii poporului în May, în calitate de premier, și ar putea duce la dorința de înlocuire a acesteia. Cel ce îi va lua locul va fi cu siguranță un adept al Hard Brexit-ului, astfel șansele ieșirii din UE fără un acord ar crește semnificativ. Cel de-al doilea scenariu presupune un nivel mai ridicat de incertitudine și poate influența mai puternic lira.

Evoluția GBPUSD între 28.02.2017 si 11.03.2019. Sursa: xStation5.

Lira, aflată sesiunile trecute în scădere, a recuperat, totuși, luni, pe seama unor informații despre o întâlnire care a avut loc între premier May și oficialii europeni, dar și pe fondul declarațiilor unui parlamentar laburist despre cum controlul asupra Brexit-ului ar putea fi preluat de către Parlament dacă votul de marți va fi un eșec.

Astfel, lira a spart pragul de 1.30 dolari, apropiindu-se de 1.31. Pe măsură ce timpul trece, posibilitatea unor mișcări de volatilitate ridicată se mărește. Miza votului de astăzi e, și ea, în creștere: dacă May nu convinge, procesul ar putea lua o cu totul altă turnură.

Dacă un vot nefavorabil ar putea induce pe termen scurt un sentiment negativ vis-a-vis de liră, investitorii ar putea vedea, într-un timp secund, și raze de soare: o reorientare a energiilor politice spre un al doilea referendum, care ar fi, probabil, văzut ca un scenariu favorabil lirei sterline.

În prezent, un vot împotriva propunerii lui May pare scenariul cel mai probabil, dar este timp suficient pentru schimbări de ultim moment” a declarat Analistul Șef al XTB România, Claudiu Cazacu.[/emaillocker]


 

[ajax_load_more]