BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Zona euro trece prin a doua recesiune tehnică pe măsură ce inflația crește

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Primul trimestru a reprezentat o altă dezamăgire pentru Zona Euro, întrucât blocajele au fost prelungite în primele trei luni ale anului. Cu un declin de 0,6% al Produsului intern brut, zona euro a trecut prin a doua recesiune tehnică pe parcursul acestei pandemiei.

În ciuda declinului, evoluțiile de bază au fost destul de încurajatoare în primul trimestru. Activitatea de bază a început să-si revină de la mijlocul lunii ianuarie, eliminarea usoară a restricțiilor avand efecte destul de puternice asupra consumului, ceea ce înseamnă că consumatorii par mult mai dornici să cheltuiască. De asemenea, șomajul a scăzut pe parcursul celui de-al doilea val al pandemiei, de la 8,2 la 8,1%.

În afară de aceasta, sectorul manufacturier a inceput sa-si revină dar este în mare parte îngreunat de constrângerile de aprovizionare în acest moment. Noile comenzi sunt în creștere rapidă, iar companiile raportează o activitate curentă puternică, concluzia că PIB-ul va începe să crească din nou în al doilea fiind din ce in ce mai plauzibilă.

Evolutie PIB Zona Euro

Inflația continuă să crească pe măsură ce efectul energetic crește
Inflația din aprilie a crescut de la 1,3 la 1,6% ca urmare a unei alte creșteri a costurilor energetice, urmare a efectelor de bază.

CITESTE SI:  Analiză XTB: Proprietarul Jean Paul Gaultier pregătește listarea la bursă. Cel mai mare eveniment din ultimul deceniu din Spania poate genera miliarde de euro

Prețurile mai mari ale mărfurilor sunt, de asemenea, iminente, deoarece presiunile lanțului de aprovizionare au făcut ca prețurile la import să crească in ultima perioadă.

În timp ce întreprinderile pot absorbi o parte din aceste costuri mai mari în marje, pare logic că prețurile vor crește în continuare. Nu am văzut încă o creștere în aprilie, deși inflația bunurilor industriale neenergetice a crescut de la 0,3 la 0,5%. Odată cu scăderea prețurilor serviciilor, inflația de bază a scăzut de la 1,3 la 0,9%.

Îngrijorările cu privire la inflația pe termen mediu rămân foarte ușoare, deși toți factorii de mai sus sunt temporari. În prezent, acordurile colective sunt dezamăgitoare în ceea ce privește creșterea salariilor și sunt stabilite pentru mai mulți ani.

Mai mult de atât, opinia asupra economiei zonei euro este destul de negativă în acest moment în comparație cu SUA, campania de vaccinare rămânând în urmă, redeschiderea ulterioară și un sprijin fiscal mai slab pentru 2021.

Totuși, se pare că economia zonei euro este pe cale să revină puternic atunci când economiile se vor redeschide, iar recuperarea producției pare să fie limitată doar de propria capacitate în acest moment.