BET
17933.12
0.86%
BET-TR
37952.58
0.88%
BET-FI
58448.21
0.26%
BETPlus
2647.04
0.81%
BET-NG
1286.92
0.75%
BET-XT
1519.95
0.94%
BET-XT-TR
3179.35
0.96%
BET-BK
3264.79
1.05%
ROTX
39440.57
0.92%
APAPR: afirmațiile consilierului de stat pun într-o lumină negativă, nejustificat, performanțele Pilonului II de pensii

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), organizația care apară interesele a peste 7 milioane de români care contribuie de mai bine de 10 ani la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), își exprimă îngrijorarea în legătură cu afirmațiile recente ale dlui. consilier de stat Darius Vâlcov, care pot pune într-o lumină negativă, în mod nemeritat, performanțele Pilonului II de pensii private din România, se arata intr-un comunicat al Asociatiei.

Toți administratorii fondurilor din Pilon II sunt instituții cu prezență internațională pe piața financiară, forma juridică de organizare pe piața din România fiind de societăți distincte față de alte entități din grupul-mamă, sub forma de societăți pe acțiuni cu un capital social minim de 4 milioane de euro (nicidecum SRL-uri). De asemenea, toți administratorii sunt autorizați, avizați, reglementați, supravegheați și controlați de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), instituție a statului român.

Mai mult, comunicatul precizeaza faptul ca toate comisioanele percepute de administratorii Pilonului II din România sunt semnificativ mai mici decât cele percepute de sistemele similare din alte state, precum și de alte sisteme de economisire.

Studiul „Update of IOPS Work on Fees and Charges” realizat de IOPS (organizația ce grupează toate instituțiile de supraveghere a sistemelor de pensii private și asigurări din statele lumii) în 2014 a arătat că valoarea totală a comisioanelor percepute de administratorii fondurilor de pensii este cu 25% (un sfert) mai mică decât media celorlalte 42 de sisteme similare de economisire din statele membre IOPS.

Valoarea comisioanelor percepute (1,5 miliarde de lei, nu euro) reprezintă totalul încasat de cei 7 administratori de la începutul sistemul și până în prezent. Acestea sunt venituri, nu profituri, din care se scad numeroasele costuri, majoritatea derivate din reglementarea strictă a sistemului.

CITESTE SI:  MedLife intenționează să extindă rețeaua MindCare la nivel național

Mai mult, administratorii Pilonului II au realizat investiții semnificative în 2006-2008 pentru setarea sistemului, care ajung la 500 de milioane de euro și care nu au fost niciodată recuperate din business-ul de administrare. Acționarii administratorilor înregistrează și astăzi pierderi totale pe ultimii 10 ani, care ajung la aproape 150 de milioane de euro nerecuperate (sume nominale, neactualizate cu inflația sau alte prime de risc).

In ceea ce priveste riscul investitiilor, membri Asociatiei afirma ca portofoliile fondurilor private de pensii sunt diversificate pentru a acoperi eventualele riscuri ca anumite investiții să subperformeze într-o anumită perioadă. Faptul că un anumit emitent poate avea un risc reputational într-o anumită etapă a dezvoltării lui nu înseamnă automat că perspectivele companiei pe termen lung sunt nule.

Riscul reputational este unul din riscurile cu care orice companie listată se poate confruntă în mod curent. De asemenea, prezența tuturor emitenților la Bursa de Valori de la București este autorizată tot de către ASF, care de altfel controlează și activitatea tuturor emitenților de pe piața de capital.

Astfel, Asociatia isi exprimă îngrijorarea în legătură cu afirmațiile negative făcute de Darius Valcov referitoare la performanța viitoare a unei companii listate, fapt ce poate influența în mod nemeritat evoluția acesteia doar prin emoția creată în spațiul public. O astfel de abordare nu contribuie la un dialog profesionist despre piața de capital sau despre rezultatele sistemului de pensii private din România, mai precizeaza comunicatul.