BET
18039.34
0.52%
BET-TR
39288.42
0.51%
BET-FI
58865.16
-0.37%
BETPlus
2672.59
0.49%
BET-NG
1280.79
0.48%
BET-XT
1537.65
0.47%
BET-XT-TR
3296.34
0.46%
BET-BK
3355.7
0.45%
ROTX
39624.66
0.53%

Banca Centrală Europeană menține neschimbate ratele dobânzilor la facilitatea de creditare și depozit

Autor: Financial Market
2 min

În ședința de astăzi, Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât ca rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv, −0,40%. Consiliul guvernatorilor anticipează menținerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale pe o perioadă extinsă, care va depăși cu mult orizontul achizițiilor nete de active, se arata intr-un comunicat al Bancii.

Cu privire la măsurile neconvenționale de politică monetară, Consiliul guvernatorilor confirmă că se intenționează efectuarea achizițiilor nete de active, în ritmul lunar actual de 30 de miliarde EUR, până la sfârșitul lunii septembrie 2018 sau ulterior, dacă va fi necesar, și, în orice caz, până când Consiliul guvernatorilor va observa o ajustare susținută a traiectoriei inflației, în concordanță cu obiectivul său privind inflația.

Eurosistemul va reinvesti principalul aferent titlurilor ajunse la scadență achiziționate în cadrul programului de achiziționare de active pe o perioadă extinsă după încheierea achizițiilor nete de active și, în orice caz, atât timp cât va fi necesar. Aceasta va contribui atât la asigurarea unor condiții de lichiditate favorabile, cât și la o orientare adecvată a politicii monetare.

După mai multe trimestre în care s-a înregistrat o creștere peste așteptări, datele ulterioare ședinței de la începutul lunii martie indică o relativă moderare, dar rămân în concordanță cu o expansiune economică robustă și generalizată în zona euro.

Dinamica susținută a economiei zonei euro continuă să ne sprijine încrederea în convergența inflației către obiectivul nostru privind această variabilă, respectiv către niveluri inferioare, dar apropiate de 2% pe termen mediu. Totodată, măsurile inflației de bază se mențin la niveluri scăzute și încă nu prezintă indicii convingătoare privind o tendință susținută de creștere„, se mai arata in comunicat.

În acest context, Consiliul guvernatorilor va continua să monitorizeze evoluțiile cursului de schimb și alte condiții financiare cu privire la posibilele implicații ale acestora asupra perspectivelor inflației.

În ansamblu, rămâne necesar un stimul monetar amplu pentru acumularea în continuare de presiuni inflaționiste la nivelul inflației de bază și pentru sprijinirea evoluției inflației totale pe termen mediu. Acest sprijin monetar continuu este asigurat de achizițiile nete de active, de stocul considerabil de active achiziționate și de reinvestirile în curs și cele care urmează să fie efectuate, precum și de semnalele privind orientarea viitoare a ratelor dobânzilor.

Sursa: ecb.eu