BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Consiliului Investitorilor Străini: lipsa predictibilității și a investițiilor erodează competitivitatea economiei

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Cele mai recente rezultate ale indicelui percepției membrilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC) despre mediul de afaceri aduc câteva noutăți legate de piața muncii și de fiscalitate. 

Astfel, în rândul membrilor FIC persistă dihotomia dintre așteptările privind creșterea veniturilor și a cifrei de afaceri pe termen scurt și îngrijorările legate de lipsa infrastructurii și a stabilității cadrului de reglementare pe termen lung, Consiliul menținându-și opinia, exprimată și în trecut, că lipsa predictibilității și a investițiilor erodează competitivitatea economiei și potențialul acesteia de creștere, se arată într-un comunicat al Consiliului Investitorilor Străini.

Chestionarul realizat in luna septembrie a acestui an, precizeză pentru prima dată din 2015, faptul că majoritatea respondenților au declarat că România nu mai este competitivă din punctul de vedere al disponibilității forței de muncă calificate.

In schimb, acum doi ani doar un sfert dintre respondenți reclamau probleme legate de lipsa forței de muncă.

De fiecare dată când FIC a publicat rezultatele semestriale ale indicelui de percepție, am atras atenția că acest indicator se deteriorează accelerat. Acum există tot mai multe indicii din rândul companiilor membre care, coroborate cu alte date și analize publice, arată că România se confruntă cu o situație dificilă privind
disponibilitatea forței de muncă„, se mai arata in comunicat.

CITESTE SI:  Goldring și-a recrutat Director de vânzări și tranzacționare de la Bank of America și a majorat capitalul cu 300.000 de euro

Totodată, în martie 2017, o treime dintre respondenți declarau că România este lipsită de competitivitate în domeniul fiscal. A urmat apoi o deteriorare semnificativă în septembrie 2017 și martie 2018, când două treimi dintre respondenți au afirmat același lucru.

Considerăm că anunțurile publice repetate de schimbare a politicilor fiscale, fără a fi urmate de studii de impact și consultări adecvate, au condus la această opinie. În ultimul sondaj am observat o îmbunătățire a acestui indicator, revenind la situația în care doar o treime dintre respondenți consideră România mai puțin competitivă din cauza fiscalității. În prezent, remarcăm o relativă stabilitate a regimului fiscal: măsurile anunțate anul trecut au fost fie aplicate, fie abandonate, iar în acest an nu au fost anunțate schimbări majore de politică fiscală. Companiile au reușit să se adapteze schimbărilor intervenite prin măsurile adoptate în 2017, deși acest lucru a generat costuri și eforturi considerabile neplanificate.”

Consiliul mai atrage atentia asupra faptului ca politica fiscala trebuie sa fie mentinuta intr-un cadru stabil și transparent în ceea ce privește viitoarele schimbări.

În același timp, FIC consideră că mediul public și cel privat trebuie să colaboreze îndeaproape pentru a îmbunătăți piața forței de muncă din România înainte ca ea să devină un impediment major în calea dezvoltării.


 

[ajax_load_more]