BET
17362.79
1%
BET-TR
36708.39
0.99%
BET-FI
59256.97
0.72%
BETPlus
2564.36
1%
BET-NG
1238.88
1.07%
BET-XT
1476.03
1.07%
BET-XT-TR
3080.53
1.06%
BET-BK
3200.1
1.6%
ROTX
38110.32
1.02%
Creșterea veniturilor se reflectă și în piața imobiliară: aproape 80% din oferta dezvoltatorilor se vinde în fază de plan sau construcție

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Conform reprezentanților Imobiliarium, un procent de circa 80% dintre imobilele aflate în ofertele dezvoltatorilor se vând în faza de plan sau construcție, iar una dintre tendințele anului 2018 este creșterea cererii de case, ce a urcat pe locul al doilea în topul alegerilor imobiliare ale românilor.

În acest context, se observă o revenire a tendinței de achiziție a imobilelor aflate încă în faza de construcție sau plan, motiv pentru care foarte puține locuințe sunt deja finalizate. Astfel, un procent de circa 60% dintre acestea sunt în construcție, 20% se află în faza de plan și doar 20% sunt finalizate.

Totuși, diferența față de anii 2007-2008 constă în faptul că cele mai multe imobile care se vând acum în plan sau în construcție se află la o fază ulterioară a dezvoltării.

În prezent, cumpărătorul acordă mai multă încredere constructorului, mizând pe experiența acestuia, precum și pe părerile locatarilor din spațiile anterior construite. Pe de altă parte, foarte puțini clienți sunt dispuși să investească într-o locuință finalizată pe termen mediu sau lung, drept pentru care timpul până la finalizarea construcției este mult mai mic, comparativ cu intervalul temporar menționat anterior”, a declarat Adrian Stănescu, project manager Imobiliarium.

CITESTE SI:  Investitorii mizează pe un randament de 7% pe an din plasamente imobiliare în spații comerciale

Potrivit unui studiu realizat de Storia.ro, printre cele mai importante criterii de alegere a locuinței se află zona/cartierul (53,3%), numărul de camere (38,8%) și suprafața utilă (38,3%). Totodată, alte elemente pe care clienții le iau în considerare sunt facilitățile situate în preajma locuinței – transport, educație, cumpărături etc. (23,6%) și anul de construcție al imobilului (17,9%).

De asemenea, un procent de 40,9 % vor să își schimbe locuința în următoarele 6-12 luni, dintre care 55,2% vor să-și cumpere o locuință, 21, 8% să închirieze una, iar 23% nu au stabilit încă ce variantă vor alege. Pe de altă parte, 60,9% sunt interesați de un apartament într-un bloc, pe când 33% de achiziția unei case. Totodată, 98,8% dintre respondenți vor să se mute tot în București.

Casele au urcat în topul preferințelor imobiliare ale românilor

În ceea ce ține de alegerile imobiliare, una dintre principalele schimbări constă în creșterea cererii de case, anul trecut pe locul al treilea în opțiunile clienților. Astfel, apartamentele cu două camere au rămas și anul acesta în topul preferințelor românilor, urmate de case, indiferent de forma lor- pasive, active, tradiționale – și apartamentele cu 3 camere.

A treia ediție a târgului de locuințe Imobiliarium, ce va avea loc între 11-13 mai 2018, la Băneasa Shopping City, va prezenta un număr de peste 20,000 de imobile, din portofoliul a 84 de ansambluri.

90% dintre locuințele scoase la vânzare se încadrează în categoria construcțiilor noi, tradiționale, unele beneficiind de dotări tehnologice precum automatizarea ferestrelor, a centralelor, luminilor etc., elemente destinate sporirii confortului utilizatorului. Alături de acestea, se vor regăsi un procent de circa 7% imobile ce se încadrează în categoria pasivă – cu pierdere minimă de energie, 2% active – care produc și utilizează energie în regim propriu, și un procent de 1%, reprezentat de alte tipuri de construcții.

Elementul de noutate la această ediție sunt casele „din cânepă”, care utilizează în procesul de construcție și izolație acest material natural, cu scopul de a conferi cumpărătorului un confort sporit, provenit din resurse bio. Pe de altă parte, anul acesta se observă o creștere în volum a apartamentelor și caselor green, ce vin în întâmpinarea unei nevoi a clientului final. Topul continuă cu locuințele de la mare și munte, segment ale cărui creșteri provin din cererea mare înregistrată în anii anteriori, care se materializează și în oferta actuală. La o scară mai mică, clienții vor regăsi la ediția următoare a Imobiliarium și câteva imobile construite în vecinătatea unor rezervații naturale.