BET
17764.07
-0.94%
BET-TR
37601.25
-0.93%
BET-FI
58687.29
0.41%
BETPlus
2622.16
-0.94%
BET-NG
1278.12
-0.68%
BET-XT
1508.13
-0.78%
BET-XT-TR
3155.09
-0.76%
BET-BK
3257.19
-0.23%
ROTX
39072.17
-0.93%
EximBank garantează pentru lucrările din străinatate ale companiei Hidroconstrucția SA

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

EximBank a emis doua scrisori de garantie bancara in valoare totala de peste 23 de milioane de dolari pentru Hidroconstructia, unul dintre cei mai mari constructori cu capital privat romanesc, facilitati care vor permite companiei derularea unui contract in valoare de 115,5 milioane de dolari in Iordania.

Cele doua scrisori de garantie – de restituire avans si de garantie de buna executie, in valoare de 11,53 milioane de dolari fiecare, sunt destinate derularii contractului pe care Hidroconstructia l-a adjudecat anul trecut, in urma unei licitatii internationale organizate de Compania Araba a Potasiului din Regatul Hasemit al Iordaniei.

Contractul incheiat de Hidroconstructia cu compania iordaniana este unul dintre cele mai importante derulate de o societate romaneasca in Orientul Mijlociu in ultimii ani si poate deschide drumul altor proiecte derulate de firme romanesti in zona.

Reorientarea companiilor locale catre fostele piete externe traditionale este un demers justificat si posibil din doua ratiuni: pe de o parte, perspectivele de crestere pentru aceste piete sunt mult mai mari decat in cazul tarilor dezvoltate – lucru care ofera oportunitati sporite, iar, pe de alta parte, exista un istoric bun al relatiilor comerciale cu aceste state, fapt ce poate reprezenta un atu pentru dezvoltarea relatiilor comerciale.

Este un demers pe care EximBank il incurajeaza si il sustine in acelasi timp, punand la dispozitia exportatorilor romani produse moderne, aliniate practicii internationale, care faciliteaza atat internationalizarea companiilor romanesti, cat si participarea lor la proiecte din afara tarii”, a spus Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank.

Hidroconstructia a primit documentatia de atribuire pentru licitatie in ianuarie 2017, in urma depasirii primei etape de preselectie incepute in 2016, iar in perioada de evaluare a ofertelor, reprezentantii companiei iordaniene au vizitat lucrari similare ale antreprenorului roman, executate sau in curs de executie.

CITESTE SI:  Rezultate Norofert T1 2024: Cifră de afaceri de 11,7 milioane de lei și profit din activitatea de producție și comercializare de inputuri

La sfarsitul lunii octombrie oferta Hidroconstructia a fost desemnata castigatoare. In cadrul proiectului, societatea va efectua lucrari de terasamente speciale, dezvoltate pe o lungime de peste 10 km; lucrari de hidroizolatii cu geomembrane; lucrari de confectii metalice (Statie de pompare, instalari de conducte de diametre mari, legaturi, by-pass-uri); lucrari necesare aductiunii a apei (canale deschise protejate); lucrari de supraveghere a comportarii in timp a constructiilor (aparatura de masura si control, retea de monitorizare); lucrari mecanice (pompe de mare putere, bransamente); lucrari electrice (alimentarea statiei de pompare); lucrari de organizare de santier (drumuri, spatii de depozitare materiale, spatii de cazare, ateliere auto, amenajari cariere).

Conjunctura economica din ultimii ani – caracterizata in ceea ce ne priveste prin absenta proiectelor majore de investitii in constructii, atat din partea statului, cat si din partea companiilor private, ne-a determinat sa ne schimbam strategia de business si sa ne focusam pe consolidarea prezentei noastre pe plan international.

Eforturile noastre incep iata sa dea roade, castigarea acestui contract in Iordania fiind un prim pas in aceasta directie. Sunt tari si regiuni pe glob care promoveaza portofolii generoase de proiecte, marea majoritate investitii noi, cu finantare asigurata, iar noi vom continua sa participam si la alte licitatii externe ce presupun lucrari complexe si contam pe suportul EximBank pentru derularea lor”, a spus Mihaita Fundeanu, directorul general al Hidroconstructia.


 

[ajax_load_more post_type=”post” button_label=”Mai multe articole”]