BET
18037.48
0.51%
BET-TR
39284.33
0.5%
BET-FI
58865.16
-0.37%
BETPlus
2672.33
0.48%
BET-NG
1280.79
0.48%
BET-XT
1537.49
0.46%
BET-XT-TR
3295.99
0.45%
BET-BK
3355.23
0.44%
ROTX
39621.49
0.53%

Ministrul de Finanțe: „România a solicitat sprijinul Comisiei Europene pentru combaterea fraudei de TVA”

Autor: Financial Market
2 min

Ministrul finanțelor publice, Eugen TEODOROVICI, s-a întâlnit astăzi, 2 octombrie a.c., la Luxembourg, cu Pierre MOSCOVICI, comisar european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vămi, unde a participat la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare al UE (ECOFIN), solicitand sprijinul Comisiei Europene pentru combaterea fraudei de TVA, se arata intr-un comunicat al  Ministerului.

În cadrul întâlnirii, ministrul Teodorovici a prezentat principalele elemente ale politicii fiscal-bugetare pentru 2018 și 2019, inclusiv măsurile luate și avute în vedere pentru respectarea țintei de deficit bugetar, conform Pactului de Stabilitate și Creștere.

Pe agenda discuțiilor s-a aflat și situația fraudei de TVA în România având în vedere studiul publicat recent de Comisia Europeană conform căruia nivelul gap-ului de TVA este de 35,88% (date din 2016). În context, cei doi oficiali au convenit ca, în domeniul combaterii fraudei de TVA, Comisia Europeană să sprijine România în perioada imediat următoare.

Eu însumi am prezentat de nenumărate ori îngrijorările pe care le avem, predecesorii mei au făcut același lucru în mai multe rânduri, însă, în decursul celor trei ani, discuțiile au avansat într-un ritm atât de scăzut, încât ajungerea la un consens părea imposibilă,”  declarat Teodorovici.

O altă temă discutată de cei doi oficiali a fost necesitatea respectării de către România a cerinței ca acciza globală pe țigarete să reprezinte cel puțin 60% din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum.

Întâlnirea cu Pierre Moscovici, organizată în marja reuniunii Consiliului ECOFIN, a fost și o oportunitate pentru partea română de a prezenta principalele elemente din domeniul economic și financiar de pe agenda viitoarei Președinții a României la Consiliul UE.

”Președinția României la Consiliul UE va acționa pentru aprofundarea Uniunii Economice Monetare și a Uniunii Bancare prin atingerea unui consens acceptabil atât pentru statele membre ale Zonei Euro, cât și pentru statele non-euro. În același timp, vom continua în pas accelerat demersurile Președințiilor anterioare în ceea ce privește pachetul de propuneri pentru viitorul Cadru Financiar Multianual al UE, un loc important pe agenda Președinției noastre urmând să îl joace inițiative ca Programul de Sprijin pentru Reforme sau InvestEU.

De asemenea, Președinția României la Consiliul UE va promova avansarea dosarelor din domeniul taxării, cu accent pe reforma cotelor de TVA. Nu în ultimul rând, vom fi extrem de preocupați de domeniul controalelor vamale, având în vedere nevoia de finanțare a echipamentelor de ultimă generație în domeniu și faptul că țara noastră face parte dintr-un trio de Președinții care asigură 60% din frontierele terestre ale UE”, a mai declarat ministrul Eugen Teodorovici.


 

[ajax_load_more]