BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Promovarea pieței de capital la statutul de piață emergentă transmite un semnal pozitiv către investitori

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

AmCham Romania salută alături de partenerii din mediul privat și de autoritățile implicate promovarea României la statutul de piață emergentă secundară de către FTSE Russell, liderul mondial de clasificare a indicilor bursieri. Acest moment marchează realizarea unui obiectiv strategic comun susținut cu dedicare de mediul privat și de cel de reglementare deopotrivă.

AmCham Romania susține cu prioritate demersurile care contribuie la creșterea fluxului de investiții în România, inclusiv prin promovarea pieței de capital. Promovarea de către FTSE Russell este o notă mare acordată nu doar Bursei de Valori București, ci și României, dar și o încurajare ca toate părțile implicate până acum în transformarea acestui obiectiv în realitate să continue colaborarea lor la fel de necesară și după acest moment mult așteptat.

Trecerea la statutul de piață emergentă care deschide României accesul la fluxuri investiționale semnificativ mai mari și ne permite să jucăm într-o ligă superioară. Acest lucru vine într-un context economic global marcat de provocări, ceea ce nu poate fi decât un semnal pozitiv pentru investitorii prezenți și potențiali și este de așteptat să aibă un efect multiplicator în economie” a declarat Ionuț Simion, Președintele AmCham Romania.

Calificarea României pentru statutul de piață emergentă secundară, după o perioadă de trei ani de monitorizare, anunțată în septembrie 2019 și aplicabilă începând cu septembrie 2020, confirmă eliminarea unor bariere și progresul înregistrat în ceea ce privește calitatea infrastructurii de tranzacționare și a cadrului de reglementare aferent.

Punctez și cu acest prilej că succesul pe care îl salutăm azi este dovada că prin parteneriat și conclucrare putem obține rezultate benefice pentru economie în ansamblu. Totdată, ne responsabilizează să rămânem cu toții angajați în susținerea obiectivelor imediat următoare precum promovarea pieței de capital românești la statutul de piață emergentă și în indicii MSCI.

Pe termen mediu, în viziunea AmCham, obiectivul pentru dezvoltarea pieței de capital este îndeplinirea următorului nivel de performanță necesar pentru încadrarea în categoria piețelor emergente primare, și în final calificarea pentru statutul de piață dezvoltată. În acest sens, vom susține ferm nevoia de listare a companiilor de stat, care pe lângă beneficiile la nivelul atragerii de investiții va crea cadrul pentru consolidarea guvernanței corporative.

Dezvoltarea pieței de capital va avea nevoie și de măsuri de încurajare a companiilor private de a se lista pentru a-și diversifica sursele de finanțare, ceea ce presupune viziune și un cadru legislativ și fiscal favorabil și stabil, aspecte pentru care ne bazăm pe implicarea autorităților”, a declarat Cristian Agalopol, Președintele Grupului de lucru dedicat pieței de capital din cadrul AmCham România.

CITESTE SI:  Norofert a finalizat linia de producție de fertilizanți din SUA

FTSE Russell revizuieşte anual clasificarea ţărilor în cele patru categorii – pieţe de capital dezvoltate, pieţe de capital emergente avansate, pieţe de capital emergente secundare, şi pieţe de capital de frontieră, prin analizarea a 21 de criterii care urmăresc cadrul de reglementare, custodia şi decontarea, cadrul de tranzacţionare, operaţiunile cu derivative.

Mai multe detalii despre procesul de clasificare a pieţelor naţionale pot fi accesate pe pagina oficială a FTSE aici.