BET
14430.89
0.12%
BET-TR
29097.84
0.12%
BET-FI
53397.68
-1.2%
BETPlus
2145.07
0.1%
BET-NG
1074.06
0.14%
BET-XT
1240.5
0.04%
BET-XT-TR
2485.26
0.04%
BET-BK
2644.68
0%
ROTX
31157.02
-0.14%Rompetrol Rafinare (RRC) implementează o soluție digitală pentru îmbunătățirea activităților de producție

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Rompetrol Rafinare (RRC), emitent pe piața principală categoria standard a Bursei de Valori București, este aproape de finalizarea implementarii primei etape a Advanced Process Control (APC), o solutie digitala care va permite imbunatatirea activitatilor de productie din rafinaria Petromidia Navodari.Rafinaria este cea mai mare unitate de profil din Romania si una dintre cele mai moderne din regiunea Marii Negre.

Este un pas important pentru activitatea de prelucrare a titeiului din Romania, alinierea la tendintele internationale in domeniu, prin implementarea si adoptarea solutiilor digitale, a inteligentei artificiale pentru cresterea profitabilitatii, a controlului mai riguros al produselor obtinute, dar si a stabilitatii in operare a instalatiilor si a fluxurilor tehnologice. Toate aceste directii tind spre cea de-a patra revolutie industriala – Industry 4.0, iar Rompetrol continua sa fie un pionier pe plan local prin initirea unui amplu program de transformare digitala a rafinarei Petromidia Navodari”, declara Yedil Utekov, director general Rompetrol Rafinare.

Cu un cost estimat de circa 4 milioane USD, APC este un soft complex de control predictiv a instalatiilor si a fluxurilor operationale si urmareste identificarea punctelor optime pentru cresterea capacitatilor, imbunatățirea calitatii produselor, reducerea consumului de energie si un control mai strict al parametrilor-cheie.

APC are la baza un model termodinamic si unul statistic, care impreuna cu o tehnica de programare liniara si o functie de performanta economica poate asigura o evolutie fireasca a modului de operare al instalatiilor – de la setarea manuala a parametrilor (temperaturi, debite, presiuni) la setarea caracteristicelor dorite pentru produsele obtinute (calitate, materie prima procesata, alte specificatii tehnice etc).

Evolutie pret actiuni Rompetrol Rafinare. Sursa BVB

Implementarea solutiei digitale a inceput in 2017, ca un proiect pilot pe Instalatia de Distilare Atmosferica si in Vid (DAV) – una dintre cele mai importante instalatii din procesul de prelucrare a titeiului, aceasta asigurand materiile prime pentru restul instalatiilor din rafinarie. Beneficiile generate de APC pentru aceasta faza s-au ridicat la circa 1,5 milioane USD/an, dar au dus si la o stabilitate in operare.

Programul de implementare a APC la nivelul intregii rafinarii a fost impartit in 4 etape importante in functie de complexitatea fluxurilor tehnologice, termenul de finalizare a acestuia fiind finele lui 2020.

Prima etapa a fost initiata in mai 2018 si a vizat instalatiile de cocsare, hidrofinare benzina si fractionare gaze, urmand ca pana la finalul acestei luni sa incheie testele de performanta. In prezent, impactul generat pentru cele tre instalatii este unul pozitiv, de circa un million USD/an.

CITESTE SI:  TeraPlast integrează soluții digitale complexe în fluxul său de procese și își propune să digitizeze 80% din procesele logistice

Compania a initiat in luna ianuarie a doua etapa a programului de implementare a APC in instalatia de cracare catalica si fabrica de hidrogen, iar termenul de finalizare a fost preconizat la finalul acestui an. Tot in 2019 se va initia si a treia etapa – reformare catalica si hidrofinare petrol, urmand ca pana la finele lui 2020 sa se fie functionale toate etapele, inclusiv etapa patru – hidrocracare blanda si hidrofinare motorina.

In 2018, Rompetrol Rafinare a inregistrat un numar de 22 de noi recorduri istorice la unitatile de productie operate (rafinariile Petromidia Navodari si Vega Ploiesti, divizia de petrochimie). Compania a fost prima de profil care in 2004 a pus in functiune Centrul de Comanda si Control al platformei Petromidia (CCR), dar si automatizarea instalatiilor si integrarea operatiunilor de productie.

Rafinaria Petromidia Navodari a inregistrat anul trecut 11 noi recorduri operationale, cu niveluri istorice atinse la materiile prime procesate (5,92 milioane de tone), produse petroliere obtinute (5,78 milioane tone), productia de benzine (1,36 milioane tone) si motorine (2,75 milioane tone), combustibil pentru avioane (317 mii tone), randamente de produse albe (86,2%), gradul de utilizare a capacitatii de rafinare (91,98%). La acestea se adauga cele privind imbunatatirea indicelui de eficienta energetica – EEI (96,1) si reducerea pierderilor tehnologice (0,83% wt.).

Unitatea din Ploiesti – Vega functioneaza in sinergie perfecta cu Petromidia Navodari, care ii asigura integral materiile prime/semifabricate necesare obtinerii de produse speciale cu o valoare adaugata ridicata.

Astfel, rafinaria Vega a prelucrat anul trecut o cantitate de 406 mii tone, in crestere cu 9% fata de indicatorul din 2017. Aceasta evolutie s-a reflectat si in principalele produse obtinute – bitum (peste 100 mii tone), hexan ( 84,5 mii tone) si solventi (43,5 mii tone).

Rompetrol Rafinare a continuat sa fie cel mai mare exportator de produse petroliere al Romaniei, cantitatile livrate la export de diviziile de rafinare si petrochimie catre subsidiarele KMG International in Bulgaria, Moldova si Georgia si catre partenerii din regiunea Marii Negre majorandu-se anul trecut cu 27%, pana la un nivel de 1,7 miliarde USD.


 

[ajax_load_more]