BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Șantierul naval Mangalia a trecut sub controlul olandezilor de la Damen Shipyards

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Tranzacția ce avea ca obiect Șantierul DMHI Mangalia a fost finalizată, Ministerul Economiei prin Șantierul Naval 2 Mai Mangalia SA devenind acționar majoritar cu 51% din acțiuni, în timp ce compania olandeză Damen Shipyards Group va deține 49% din acțiuni, în locul coreenilor de Daewoo, se precizează intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Damen, cu o vastă experiență în construcția de nave și în managementul șantierelor navale va prelua astfel controlul operațional al unuia dintre cele mai importante puncte industriale de la malul Marii Negre.

Experiența și managementul olandez vor contribui la stabilizarea șantierului, fiind așteptată o recuperare durabilă și eficientă a activității, în timp ce Statul Român, în calitate de acționar majoritar va monitoriza evoluția în Șantierul Naval, pentru a se asigura în legătură cu revitalizarea obiectivului industrial, se mai arată in comunicat.

Sunt bucuros să pot anunța finalizarea tranzacției pachetului de acțiuni la Șantierul din Mangalia, la exact 4 luni de când am anunțat public că împreună cu echipa din minister am rezolvat o situație de blocaj care dura de prea mult timp. Acum avem motive de optimism în ceea ce privește viitorul șantierului și revitalizarea acestuia. Am încredere că partenerul olandez va contribui la relansarea activității în șantier și la dezvoltarea acestuia”, a declarat Dănuț Andrușcă, Ministrul Economiei.

CITESTE SI:  AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood

Ministrul Economiei a mai arătat că este o premieră pentru România, ca statul român să redevină acționar majoritar la un obiectiv industrial strategic care fusese anterior privatizat.

Prezent în România pentru acest eveniment, dl. Frank Eggink, membru în consiliului de administrație al Damen Shipyards Group și CFO, a exprimat aprecieri față de Ministerul Economiei și față de profesionalismul echipei din minister pe durata unor negocieri complicate și a declarat:

Cu sprijinul Guvernului României, al Șantierului Naval 2 Mai, al forței de muncă experimentate și al comunității locale, Damen își propune să restabilească sănătatea financiară a șantierului, să stabilizeze ocuparea forței de muncă și să urmărească oportunități comerciale pe plan internațional care să contribuie la restabilirea nivelurilor de activitate. Între timp, Damen va facilita o tranziție lină și va păstra angajată resursa umană talentată și calificată„.

Foto credit: mangalianews.ro