BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
10 ani de când Fondul Proprietatea s-a listat la BVB: Cum a contribuit FP la dezvoltarea pieței de capital din România?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Fondul Proprietatea sărbătorește zece ani de la listarea pe Bursa de Valori București. Acest deceniu reprezintă o perioadă în care FP a contribuit la dezvoltarea pieței de capital din România, prin îmbunătățirea continuă a standardelor de guvernanță corporativă în companiile controlate de statul român și prin eforturile constante de a crea valoare pentru acționarii săi.

Despre acest moment de referință, Piotr Rymaszewski, Președinte al Comitetului Reprezentanților al Fondului Proprietatea a menționat: „Comitetul Reprezentanților salută eforturile depuse de Franklin Templeton în calitate de administrator al Fondului Proprietatea în ultimii zece ani. Fondul nu numai că a generat randamente excelente pentru acționarii săi, dar, sub administrarea profesionistă și atentă a administratorului de fond, a contribuit semnificativ la dezvoltarea pieței de capital din România. Eforturile administratorului în vederea îmbunătățirii guvernanței corporative și a transparenței în companiile din portofoliul Fondului au avut un efect pozitiv pe piața de capital locală. Comitetul Reprezentanților în cooperare cu Franklin Templeton au deschis calea în această direcție și continuă să creadă că această abordare fermă va aduce beneficii tuturor părților interesate în viitor.”

Despre aniversarea de 10 ani, Manraj Sekhon, Chief Investment Officer, Franklin Templeton Emerging Markets Equity a spus: „Fondul Proprietatea s-a dovedit a fi o poveste de succes pentru România, pentru partenerii Fondului și pentru Franklin Templeton în calitate de administrator. Apreciem foarte mult angajamentul și sprijinul acționarilor Fondului, ale co-acționarilor companiilor din portofoliu, ale Bursei de Valori București, ale Autorității de Supraveghere Financiară și ale multor altor colaboratori din România. Un alt partener valoros a fost London Stock Exchange, unde Fondul a avut o listare secundară de succes. Continuăm să avem mare încredere în potențialul pe termen lung al României și așteptăm continuarea parteneriatului cu noul Guvern pentru a genera și mai mulți ani de reușite. Considerăm important faptul că Fondul a oferit un model util pentru alte țări, care poate contribui la sustenabilitatea socială și economică pe termen lung, prin colaborarea mai multor entități.”

Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments Romania și Manager de Portofoliu Fondul Proprietatea a adăugat: „Salut în mod special angajamentul, devotamentul și ingeniozitatea echipei noastre din București, care a făcut față numeroaselor provocări cu tenacitate și determinare. Accelerarea schimbărilor pozitive în rândul companiilor din portofoliul Fondului a deblocat o valoare semnificativă în ultimul deceniu. A fost o experiență plină de satisfacții, în care echipa a inovat, a deschis drumuri noi și a contribuit semnificativ la progresul pieței de capital locale. Mulțumim tuturor partenerilor noștri pentru colaborarea și sprijinul remarcabil oferit de-a lungul anilor. Privim viitorul cu entuziasm, optimism și încrederea că vom înregistra în continuare reușite în România.”

10 ani de realizări semnificative

Sub administrarea Franklin Templeton, Fondul Proprietatea a fost recunoscut pe scară largă ca fiind un acționar activist, un susținător al drepturilor acționarilor minoritari, care a promovat guvernanța corporativă în companiile de stat în ciuda rezistenței întâmpinate, a luat poziție publică împotriva măsurilor comerciale nerezonabile și anticoncurențiale, și a făcut eforturi pentru introducerea de noi instrumente pe piața de capital.

De la listarea sa, Fondul a impulsionat continuu piața de capital din România și a contribuit semnificativ la dezvoltarea sa:

• Intre 2011-2020, FP s-a clasat pe locul întâi în topul celor mai tranzacționate acțiuni la BVB și pe locul cinci in clasamentul celor mai mari companii cotate la BVB, reprezentând aproape 7% din capitalizarea totală a pieței.

CITESTE SI:  Teilor Holding raportează o cifră de afaceri consolidată de 412,7 milioane de lei și un profit net de 22,4 milioane de lei în 2023

• A atras peste 1,8 miliarde de USD sub forma de noi investiții străine de portofoliu în România și a sporit semnificativ vizibilitatea țării în rândul investitorilor internaționali ce au active în administrare de miliarde de dolari, organizând 22 de conferințe Investor Day în România, Londra și New York, participând la 115 road-show-uri și 131 de conferințe pentru investitori.

• A introdus pentru prima dată noi instrumente pe bursa locală: programe de răscumpărare de acțiuni (2011), oferte publice de răscumpărare (2013) și oferte de plasamente private accelerate (2013), care ulterior au devenit populare printre emitenții locali. De asemenea, a propus primul program de tipul „stock option plan” într-o companie majoritară de stat, Transelectrica (2014), la acel moment parte a portofoliului Fondului.

• A încheiat jumătate dintre tranzacțiile speciale (cum ar fi listările publice initiale, listările publice secundare și plasamentele private accelerate) executate pe BVB în perioada 2012 – 2020. Tranzacțiile efectuate de Fond au reprezentat 40% (1,1 miliarde dolari) din valoarea totală a tranzacțiilor speciale și au inclus: plasamentul privat accelerat Transgaz (2013), plasamentul privat accelerat Transelectrica (2014), plasamentele private accelerate Romgaz (2014, 2015, 2016), plasamentele private accelerate Petrom (2013, 2016, 2017, 2020) și plasamentul privat accelerat Conpet (2014).

• 25,2% din tranzacțiile cu acțiuni de la BVB au fost realizate cu acțiuni FP în perioada 2011-2020.

• Volumul tranzacțiilor cu acțiuni FP a reprezentat 35% din volumul total de acțiuni tranzacționate pe BVB în perioada 2011-2020.

Prin îndeplinirea obiectivului său cheie, FP a clădit un palmares solid în generarea de valoare considerabilă pentru acționarii săi de la listare până în prezent, după cum urmează:

• A înregistrat cel mai ridicat preț al acțiunii din toate timpurile de 1,53 RON pe acțiune și cel mai mic discount la tranzacționare față de VAN pe acțiune de 5%

• A generat o rentabilitate totală pentru acționari de peste 350% în RON și 128% pentru GDR-uri, în timp ce performanța cumulată a VAN a fost de 141,7%.

• A efectuat distribuții semnificative către acționari în valoare de 3,7 miliarde USD (13,8 miliarde RON) în perioada 2010-2020

• A finalizat unsprezece programe de răscumpărare și continuă în prezent cu cel de-al doisprezecelea, răscumpărând în total 7,37 miliarde de acțiuni proprii, reprezentând 53,5% din numărul total de acțiuni emise la sfârșitul lunii ianuarie 2011.

Perspective pentru viitor

Fondul Proprietatea își menține pe deplin angajamentul de a continua să ofere randamente acționarilor săi. Va continua să susțină și să monitorizeze îndeaproape implementarea standardelor de guvernanță corporativă în companiile din portofoliu, cu obiectivul de a facilita în continuare progresul pieței locale de capital.

În acest scop, Fondul este pregătit să sprijine listarea companiilor de stat în viitorul apropiat, contribuind la proces cu o parte din acțiunile pe care le deține în companiile candidate la IPO-uri, cum ar fi Hidroelectrica. Listările așteptate din partea Guvernului României, sprijinite de Fondul Proprietatea, pot fi un catalizator imens pentru atragerea mai multor investitori în România, contribuind la îmbunătățirea guvernanței corporative și transparenței.

Aceasta este soluția necesară pentru deblocarea pe deplin a potențialului pieței de capital din România și obținerea promovării la statutul de piață emergentă de către MSCI, ajutând, în același timp, la procesul de redresare a țării după impactul pandemiei.