BET
16009.52
0.75%
BET-TR
33218.43
0.74%
BET-FI
57504.25
1.41%
BETPlus
2375.59
0.71%
BET-NG
1140.41
0.7%
BET-XT
1367.72
0.77%
BET-XT-TR
2806.07
0.76%
BET-BK
2978.41
0.63%
ROTX
35341.99
0.96%3 piețe majore favorizate de posibila reducere de rată a Rezervei Federale americane

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Cea mai așteptată decizie a băncii centrale va fi anunțată miercuri. Piața americană așteaptă în acest moment prima reducere de rată din acest deceniu! Căror piețe ar trebui investitorii să le acorde atenție? Ce detalii transmise de Fed ar mai trebui să fie urmărite și analizate?

FOMC își dorește să reducă rata cu 25 de puncte de bază

Perspectivele privind relaxarea monetară provoacă reacții ale piețelor

Aurul, S&P 500, BUND10Y (titlurile germane pe 10 ani), printre piețele favorizate de efectele survenite din relaxarea politicii monetare

Decizia: reducere cu 25 de puncte de bază, apoi ce urmează?

Fed își va anunța decizia de politică monetară astăzi, la 9:00 pm ora României. Aceasta va fi însoțită de o declarație, și mai apoi de conferința de presă la 30 de minute mai târziu.

Investitorii sunt aproape siguri că Fed va hotărî să reducă rata cu 25 de puncte de bază. Șansele apariției unei reduceri mai mari (50 bps) sunt reduse, deoarece economia SUA a raportat date decente în ultima perioadă (cele mai recente au fost NFP-ul (Non farming payroll) și PIB-ul), iar un scenariu ce ar implica lipsa unei mișcări ar fi întâmpinat cu o dezamăgire profundă a pieței și a scenei politice – lucru pe care Fed nu și-l dorește și ar fi bine să-l evite.

Întrucât se estimează așadar o reducere, reacția pieței va depinde în mare măsură de perspectivele mișcărilor viitoare ale politicii, detalii ce pot fi clarificate în timpul conferinței de după.

Va spune președintele Powell că această reducere va reprezenta o acțiune unică sau va deschide calea către o mai mare relaxare? Piețele speră ca situația din urmă să se adeverească. Și dacă se va materializa, ar trebui acordat atenție următoarelor 3 piețe.

Aur

Metalele prețioase precum aurul, argintul sau platina sunt favorizate în mod evident de politica monetară expansionistă. Ratele mai mici de dobândă determină investitorii să caute alternative cu grad mai scăzut de risc, cum ar fi aurul.

CITESTE SI:  Safetech Innovations semnează un contract semnificativ pentru furnizarea de produse de securitate cibernetică

Mai mult, Fed încurajează și alte bănci centrale să acționeze în același sens, iar investitori consideră metalele prețioase ca fiind un ”loc bine păzit” unde să se ascundă de „banii de hârtie”.

Prețul aurului a crescut cu 6% de la ultima întâlnire FOMC, iar piața este supracumpărată oarecum din punct de vedere tehnic, însă cu o reducere de rată în plan, orice potențială corecție va fi de scurtă durată.

Cele două cicluri anterioare de relaxare monetară au impulsionat masiv prețul aurului. Sursa: xStation5

US500

Fed este motivul de bază pentru care acțiunile din SUA se află aproape de maxime. US500 (S&P 500) s-a apreciat cu peste 3% de la ultima întâlnire FOMC, în ciuda decelerării ritmului de creștere economică globală.

Totuși, nu putem admite că toți indicii au înregistrat creșteri. Ar putea politica ajustată de Fed să impulsioneze piețele din ce în ce mai mult?

O mulțime de factori vor depinde de evoluția economică. În anii `90, S&P500 a crescut de la 20% (1995) la 35% (1998) în termen de un an de la prima reducere, deoarece economia s-a menținut armonios, însă în 2001 și 2007 a scăzut cu mai mult de 20% (cumulându-se cu mai multe efecte negative) deoarece reducerea de rată nu a împiedicat apariția unei recesiuni.

Ratele mai scăzute de dobândă sunt considerate pozitive pentru acțiuni, cu excepția cazului în care … ar putea anunța o recesiune ca în cazul anilor 2001 și 2007. Sursa: XTB Research

BUND10Y

Mișcarea Fed a contribuit la creșterea obligațiunilor germane pe 10 ani! Cum este acest lucru posibil?

Politica de relaxare promovată de Fed determină și celelalte bănci centrale să urmeze aceeași pași. BCE va face parte din acest grup și, întrucât ratele sunt deja negative, investitorii estimează că banca va recurge din nou la achizițiile de active.

Semnele unei politici expansioniste oferite de către Fed a contribuit la creșterea puternică a BUND10Y. Sursa: xStation5

Analiză efectuată de X-Trade Brokers.


 

[ajax_load_more]