BET
14214.4
0.74%
BET-TR
29078.79
0.73%
BET-FI
53588.62
1.68%
BETPlus
2114.01
0.7%
BET-NG
1058.08
0.57%
BET-XT
1227.02
0.85%
BET-XT-TR
2487.51
0.84%
BET-BK
2642.99
1.21%
ROTX
31278.73
1.02%Acționarii companiilor vor avea de acum posibilitatea să-și încaseze dividendele trimestrial, nu doar anual

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Camera Deputaţilor a adoptat ieri, în calitate de cameră decizională, proiectul de Lege privind organizarea şi funcţionarea societatilor, prin care se acordă dreptul asociaţiilor şi acţionarilor să scoată dividende din societate trimestrial, nu doar anual, se precizează intr-un comunicat al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.

Proiectul adoptat prin modificarea Legii nr. 31/1990, prevede că „Dividendele se distribuie asociaţilor proporţional cu cota de participare la capitalul social vărsat, opțional trimestrial pe baza situaţiilor financiare interimare și anual, după regularizarea efectuată prin situațiile financiare anuale, dacă prin actul constitutiv nu se prevede altfel.

Acestea se pot plăti în mod opţional trimestrial în termenul stabilit de adunarea generală a asociaţilor sau, după caz, prin legile speciale, regularizarea diferențelor rezultate din distribuirea dividendelor în timpul anului urmând să se facă prin situațiile financiare anuale”.

Reamintim că în prezent, dividendele se plătesc anual, iar plata dividendelor în avans constituie infrcaţiune care se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

CITESTE SI:  E timpul ca firmele românești să se extindă în afara granițelor

De asemenea a fost completată în acelaşi sens şi Legea contabilităţii nr. 82/1991, introducându-se dispoziţii care prevăd că „Repartizarea trimestrială a profitului către acţionari sau asociați se poate efectua opţional, în cursul exerciţiului financiar, în limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate și sume retrase din rezerve disponibile în acest scop, din care se scad orice pierderi reportate şi sume depuse în rezerve în conformitate cu cerințele legale sau statutare, respectiv pe baza situațiilor financiare interimare aprobate de adunarea general ă a acționarilor sau asociaților, după caz”.

Beneficiile plății dividendelor trimestrial

Acordarea posibilităţii de a se plăti dividende trimestrial, este un ajutor pentru administratorii şi deţinătorii de părţi sociale din IMM-uri, aceștia fiind cei mai afectaţi de plata anuală a dividendelor, fiind nevoiţi de multe ori să recurgă la alte modalităţi pentru a-şi asigura traiul lunar.

Plata trimestrială a dividendelor este o măsură de sprijin pentru antreprenorii din IMM-uri, aceştia nemaifiind nevoiţi să aştepte un an pentru plata dividendelor. Prin aplicarea acestei măsuri, având în vedere şi impozitul de 5% pe dividende, se susţine antreprenoriatul în România, încurajând de asemenea și tinerii să îşi deschidă propria afacere. Este o măsură concretă care ar trebui continuată de altele de simplificare, digitalizare, debirocratizare, acestea fiind adevaratele nevoi ale IMM-urilor iar nu modificarea continuă a Codului Fiscal sau alte modificări menite să bulverseze mediul de afaceri”, Florin JIANU, președinte CNIPMMR.