BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Acțiunea săptămânii – BioNTech. De ce scade prețul dacă rezultatele financiare sunt bune?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Deși Pfizer primește adesea credit pentru dezvoltarea primului vaccin pentru coronavirus, nu trebuie uitat că acesta a fost dezvoltat împreună cu BioNTech (BNTX.US), o importanta companie de biotehnologie din Germania.

Pfizer a publicat marți un raport de câștiguri solid pentru primul trimestru și și-a modificat pozitiv prognoza veniturilor din vaccinuri.

Cu toate acestea, deși știrile ar trebui să fie pozitive și pentru BioNTech, acțiunile companiei se tranzacționează cu 20% în scădere față de începutul săptămânii! Să aruncăm o privire mai atentă către aspectele care influențează prețul acțiunilor BioNTech!

Pfizer ajustează în crește prognoza veniturilor din vaccinuri

Pfizer și BioNTech au început să lucreze la vaccinul pentru coronavirus la jumătatea lunii ianuarie 2020 și la începutul lunii noiembrie au anunțat că produsul lor are o eficacitate de peste 90%. A fost primul vaccin Covid-19 cu rezultate pozitive din studiile clinice, iar evaluările ridicate l-au făcut popular în rândul pacienților și al guvernelor.

Pfizer continuă să semneze noi oferte de aprovizionare și compania a spus că acum are în vigoare acorduri care vor genera 26 de miliarde de dolari în vânzări de vaccinuri în acest an, în creștere de la 15 miliarde de dolari în estimările anterioare.

Pfizer se așteaptă acum să livreze 1,6 miliarde de doze de vaccin în acest an. Pare să fie o veste bună pentru BioNTech, deoarece acest lucru indică o potențială creștere a estimărilor BioNTech.

BioNTech a declarat în raportul său anual pentru 2020 publicat pe 30 martie 2021 că se așteaptă la 9,8 miliarde de dolari în venituri din vaccin în acest an, presupunând că vor fi administrate aproximativ 1,4 miliarde de doze.

De ce s-au depreciat acțiunile BioNTech în această săptămână?

Cu toate acestea, în timp ce acțiunile Pfizer au reușit să încheie sesiunea de tranzacționare de marți aproximativ plat, nu a fost totul roz pentru BioNTech – prețul acțiunilor a scăzut cu peste 15% în ziua în care Pfizer și-a publicat raportul de câștiguri.

Piețele au scăzut puternic marți, astfel încât vânzarea puternică a acțiunilor BioNTech ar fi putut fi rezultatul aversiunii la risc. Cu toate acestea, scăderea care a afectat acțiunile companiei BioNTech cu puțin timp înainte de sfârșitul sesiunii de miercuri de pe Wall Street și are loc astăzi în timpul sesiunii de tranzacționare europene, are un raționament foarte puternic – Statele Unite au spus că vor sprijini renunțarea la brevetul pentru vaccin la Organizația Mondială a Comerțului.

CITESTE SI:  BRD și International Finance Corporation au încheiat o tranzactie pentru a stimula finanțarea proiectelor sustenabile din Romania

Permisiunea pentru mai multe companii de a utiliza patentele vaccinurilor împotriva coronavirusului ar fi benefică pentru economia globală deoarece ar accelera procesul de vaccinare și redeschiderea economică.

Cu toate acestea, companiile care dețin brevete în prezent ar fi dezavantajate. Rămâne de văzut dacă o astfel de renunțare va fi pusă în aplicare și dacă deținătorii actuali de brevete vor avea dreptul la un fel de despăgubire.

Totuși, chiar dacă ar face acest lucru, cota lor de piață ar fi probabil redusă, pe măsură ce vor apărea prețuri mai competitive.

Raportul trimestrial de venituri pentru Q1 2021 va fi publicat săptămâna viitoare

Evenimentul cheie de urmărit pentru investitorii BioNTech este publicarea raportului de profit din primul trimestru al anului 2021, programată pentru 10 mai 2021. Estimările mediane compilate de Bloomberg indică o creștere masivă.

Veniturile trimestriale se ridică la 1,707 miliarde EUR, în creștere față de 27,7 milioane EUR în primul trimestru al anului 2020. Venitul net se estimează la 860 milioane EUR, în creștere față de o pierdere netă de 53,3 milioane EUR în primul trimestru al anului 2020.

Probabil compania va decide să crească perspectivele de venituri din vaccin pentru tot anul, după mișcarea similară a Pfizer. Având în vedere că ideea de renunțare la brevet începe să câștige susținători, este posibil ca în timpul publicării raportului, conducerea companiei să nu aibă nimic de spus despre acest aspect.

Acțiunile cotate în SUA ale BioNTech (BNTX.US) s-au depreciat cu puțin timp înainte de închiderea sesiunii de ieri din SUA.

Acțiunile listate în Germania ale companiei continuă să scadă, tranzacționându-se cu aproximativ 30% sub maximele istorice.

Tranzacțiile din presesiune pentru acțiunile cotate în SUA indică o deschiderea aproape de minimul de ieri, la 161 USD. Într-o astfel de situație, cea mai apropiată zonă de rezistență de urmărit poate fi găsită între retragerea Fibonacci de 38,2% și pragul de 170 USD. În cazul în care scăderile continuă, prețul acțiunilor ar ținti zona de suport oferită de retragerea Fibonacci de 50%.

Sursa: xStation5