BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Acțiunea săptămânii: Cheniere Energy – primul exportator de gaz natural lichefiat (LNG) din SUA

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

• Riscul ca UE să fie deconectată de la gazul rusesc rămâne real

• Se așteaptă ca SUA să anunțe un acord de furnizare de gaze naturale cu UE

• Cheniere Energy – primul exportator de gaz natural lichefiat (LNG) din SUA

• Cheniere este o companie doar de gaze naturale, care nu este implicată în producția de petrol

Invazia Ucrainei a dus la o condamnare internațională a Rusiei și a dus la sancțiuni fără precedent asupra economiei rusești. Cu toate acestea, cea mai mare sursă de venit a Rusiei – exporturile de mărfuri energetice – a fost în mare măsură cruțată.

Acum situația devine tensionată. Putin a spus că țara sa va cere plăți în RUB pentru gazul său natural de la așa-numitele „țări neprietenoase” și ar putea duce la interzicerea totală a gazului rusesc în UE. Aceasta, la rândul său, ar putea fi o oportunitate pentru companiile americane de GNL, precum Cheniere Energy.

Interzicerea gazului rusesc este probabil o oportunitate pentru companiile americane

Deoarece există unele indicii că țările europene nu vor fi de acord să plătească gazele naturale în ruble, riscul ca fluxurile rusești de gaze naturale către Europa să scadă la zero rămâne real.

Aceasta ar putea fi o oportunitate pentru companiile de gaze naturale din SUA. De fapt, deja se zvonește că Statele Unite vor anunța încă de azi transporturi de LNG către Europa.

Rămâne întrebarea dacă SUA poate furniza pentru UE cantitățile necesare de gaze naturale. Pe de o parte, este cel mai mare producător de gaze naturale din lume, cu o producție cu peste 40% mai mare decât cea a Rusiei în 2020.

Pe de altă parte, consumul Rusiei se ridică la aproximativ 50% din producția internă, în timp ce consumul SUA se ridică la aproximativ 90% din producția internă.

Înseamnă că Statele Unite nu au suficientă producție pentru a înlocui pe deplin exporturile rusești către SUA. În plus, gazul american nu poate fi exportat în Europa prin conducte și trebuie să fie exportat pe mare.

Aceasta are 2 limitări – disponibilitatea flotei de LNG și disponibilitatea infrastructurii pentru importurile de LNG în Europa. Cu toate acestea, situația actuală va duce probabil la creșterea investițiilor atât în ​​capacitatea de producție din SUA, cât și în flota și infrastructura necesară.

CITESTE SI:  O nouă emisiune de obligațiuni Bittnet, în valoare de 6,6 milioane lei, intră la tranzacționare la Bursa de Valori București

Cheniere Energy – primul exportator de gaz natural lichefiat din SUA

Cheniere Energy (LNG.US) este o renumită companie de gaze naturale din SUA și un membru al listei Fortune 500.

În 2016, Cheniere a devenit prima companie din SUA care a exportat gaz natural lichefiat pe piețele externe. Spre deosebire de supercompaniile americane ExxonMobil sau Chevron, Cheniere nu este implicată în producția de petrol și, prin urmare, poate fi văzută ca o companie conexă pur gazelor naturale.

Prin urmare, poate fi folosit de investitori pentru a obține o expunere indirectă pe piața gazelor naturale. Compania și-a sporit foarte mult exporturile de gaz natural lichefiat în 2021, numărul de încărcături livrate crescând de la 391 la 561 (+45%) și volumul de mărfuri exportate crescând de la 1.381 la 2.018 TBtu (+46%).

Datorită creșterii prețurilor la gazele naturale, veniturile în perioada respectivă au crescut cu 70%, la 15,86 miliarde de dolari.

Rezultate financiare Cheniere Energy, Inc. Sursa, Comunicat companie

Cu toate astea, compania a raportat o pierdere netă de 2,3 ​​miliarde USD pentru întregul an 2021, comparativ cu anul 2020, în principal din cauza unei creșteri a pierderilor derivate din modificările valorii juste și decontărilor de 5,8 miliarde USD (înainte de impozitare și excluzând impactul intereselor minoritare), precum și 969 milioane USD aferente nerecuperării veniturilor recunoscute din încărcăturile de GNL anulate pe parcursul întregului an 2020.

Acest impact a fost totuși parțial compensat de marjele și volumele crescute de gaze livrate pe parcursul întregului an, beneficiul impozitului pe profit generat de pierderi înainte de impozitare pe instrumente derivate, precum și costuri mai mici cu dobânzile ca urmare a activităților de refinanțare și rambursarea datoriilor.

EBITDA ajustat, care exclude astfel de factori unici, neoperaționali, a crescut cu 23% în 2021, la 4,86 miliarde EUR.

Sursa: xStation5

Analizând graficul Cheniere Energy (LNG.US) trasat în raport cu prețurile gazelor naturale din SUA (NATGAS, suprapunere albastru deschis), putem observa o evoluție în tandem în perioada postpandemică.

De fapt, acțiunile lui Cheniere au depășit câștigurile prețurilor gazelor naturale. Cheniere Energy se tranzacționează cu aproximativ 400% peste minimul atins în timpul pandemiei, în timp ce prețurile gazelor naturale din SUA se tranzacționează cu aproximativ 250% în creștere.