BET
16864.29
-0.09%
BET-TR
34991.35
-0.09%
BET-FI
60119.58
0.02%
BETPlus
2491.73
-0.14%
BET-NG
1203.47
0.1%
BET-XT
1436.79
-0.09%
BET-XT-TR
2947.66
-0.09%
BET-BK
3105.65
-0.03%
ROTX
37038.36
-0.05%


Acțiunea săptămânii: Microvision

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Recent, MicroVision (MVIS.US) a devenit una dintre cele mai interesante companii din SUA. Prețul acțiunilor a crescut de la 10,30 USD pe 20 aprilie la maximul de la aproape 28,00 USD la începutul sesiunii din 27 aprilie.

Cu toate acestea, prețul acțiunilor a terminat pe 27 aprilie sesiunea de tranzacționare cu aproape 30% sub maximul zilei. În cazul în care credeți că această schemă arată similar cu performanța GameStop sau AMC Entertainment de la începutul anului, nu ești departe de adevăr deoarece această companie a fost vizată și de comunitatea WallStreetBets. Să aruncăm o privire mai atentă asupra companiei.

Privire de ansamblu asupra companiei

MicroVision este o companie mică din SUA care dezvoltă tehnologie de scanare cu laser pentru captarea și afișarea imaginilor, precum și senzori 3D.

Modelul de afaceri al companiei presupune dezvoltarea tehnologiei și acordarea de licențe producătorilor de echipamente originale (OEM) ulterior.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că această companie are o istorie de aproape 30 de ani, nu a raportat niciodată profit în termeni anuali.

Creșterea veniturilor a stagnat ani de zile, iar compania a generat vânzări de doar 3,09 milioane de dolari în 2020. MicroVision a avut doar 2 trimestre profitabile în ultimii 15 ani și pierderile nete combinate în perioada respectivă de 15 ani se ridică la peste 400 de milioane de dolari.

Sursa: Bloomberg, XTB

MicroVision are o pierdere netă combinată, pe 15 ani, de 405 milioane dolari, comparativ cu un venit combinat pe 15 ani de doar 133,94 milioane dolari.

Motivele din spatele raliului recent

Deoarece informațiile financiare prezintă o perspectivă foarte slabă pentru companie, ne putem întreba de ce acțiunile MicroVision au crescut cu peste 2.800% de la începutul anului 2020.

Deși au existat unele zvonuri despre potențiala vânzare a companiei în 2020, acestea nu s-au concretizat și o mare parte din câștigurile de preț menționate anterior au fost realizate în acest an.

Motiv? Acțiunile companiei au devenit o țintă a comunității WallStreetBets! Cu o dobândă pentru pozițiile short de 20%, se încadrează în obiectivul comunității de a se poziționa împotriva instituțiilor financiare. Totuși, așa cum arată cazul GameStop sau AMC Entertainment, astfel de creșteri induse de comunitatea Reddit nu durează pentru la nesfârșit.

CITESTE SI:  Simtel obține o finanțare nerambursabilă de 12 milioane de euro pentru construirea unei centrale fotovoltaice

Există un scenariu bullish?

Există o întrebare cheie care trebuie pusă – este cazul unui scenariu de creștere pentru MicroVision? Când vine vorba de GameStop, obiectivul principal a fost scoaterea fondurilor speculative de pe pozițiile short, dar a existat și presupunere că redeschiderea economiei va spori vânzările din magazinele fizice ale companiei.

Când vine vorba de MicroVision, se pare că short squeeze-ul a fost singurul motiv din spatele creșterii recente. MicroVision este în curs de dezvoltare a unui nou senzor lidar, dar nu se așteaptă să fie gata în termen de un an sau doi.

Chiar dacă MicroVision reușește să dezvolte un senzor superior, companiei i-ar putea fi greu să mărească producția sau chiar să găsească clienți, deoarece concurența în sector este acerbă.

Între timp, compania continuă să înregistreze pierderi și, având o perspectivă slabă asupra profiturilor, trebuie să recurgă la finanțarea de capitaluri proprii, mai degrabă decât la finanțarea datoriei. Ca urmare, numărul acțiunilor în circulație a crescut de la 47,4 milioane la sfârșitul anului 2015 la aproape 153 milioane la sfârșitul anului 2020.

Rezumat

MicroVision a cunoscut recent un raliu masiv al prețurilor acțiunilor, condus de investitori din comunitatea WallStreetBets. Deși acest raliu poate dura, este greu de stabilit când se va termina sau dacă s-a încheiat deja.

Acțiunea se tranzacționează la un raport preț-vânzări de peste 900, ceea ce indică faptul că este supraevaluat masiv. În plus, lipsa posibilității de finanțare cu datorii prezintă un risc de diluare semnificativă a acțiunilor pentru investitorii cu un orizont pe termen lung.

Aruncând o privire asupra situației tehnice a acțiunii, se poate observa că raliul recent a împins prețul peste o linie descendentă de tendință. Creșterea a fost oprită în apropierea pragului de 27,80 USD. Mișcarea descendentă ulterioară a atins pragul de 19 USD înainte ca prețul acțiunilor să înceapă recuperarea. Aceasta este o zonă cheie de suport de urmărit pentru moment.

Sursa: xStation5